Kultur

R-R-R-R-R-R-R-R!

Skarringen oppsto i Arendal, Kristiansand, Stavanger og Bergen, men har i dag fått fotfeste langs hele sørvestlandskysten. Den er i ferd med å spre seg ytterligere.

 • Svein Arthur Ljosland

— Utbredelsen er blitt veldig stor på svært kort tid. Og trenden kommer til å fortsette, om kanskje ikke i like stort omfang som før, sier Arne Torp, pensjonert professor i nordisk språkvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Ifølge Torp vil det fonetiske fenomenet spre seg både lenger opp langs kysten og lenger inn i landet.

En teori om hvorfor skarring har fått lov til å bre om seg, er at det startet i finere strøk i Paris. -Dermed slo det an, sier Arne Torp, pensjonert professor i nordisk språkvitenskap ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier på Universitetet i Oslo.

— På Vestlandet er spredningen nå massiv, og det går et klart skille mellom unge og gamle. Med neste generasjon kommer skarringen til å ta helt over sør for Sogn, sier Torp.

Sprer seg

Etter hans mening vil skarringen snart spre seg så langt nord som til Stad, på grensen mellom Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Lenger nord vil den imidlertid møte hard motstand av sin eneste naturlige fiende; de retroflekse konsonantene.

Retroflekser er språklyder hvor konsonanter smelter sammen i ord som for eksempel tårn, ert, barn og gardin. Ordet «retrofleks» betyr «bakoverbøyd» og viser til tungens stilling i munnhulen når lydene uttales, noe som ser ut til å gå mindre bra sammen med skarre-r.

- Retrofleksene vil hindre at skarre-r-en blir like utbredt som i for eksempel Danmark og Frankrike, sier Torp.

En gang i tiden måtte selv sørlendingene klare seg uten skarring, men å si at de av den grunn var for østlendinger å regne i talen, er å trekke det vel langt, skal vi tro Torp.

Dialekter forsvinner

Innflytelsen fra Østlandet har også satt sitt preg på østre deler av Aust-Agder, så til de grader at Torp mener dialekten han selv snakket i oppveksten, nå er mer eller mindre borte hos de unge i dette distriktet.

— I løpet av de siste 20 årene har en del lokale dialekter i Tvedestrand blitt fullstendig utradert. Dette skyldes først og fremst at det er kommet så mange østlendinger til området. På Sandøya skulle for eksempel skolen legges ned på 1970-tallet på grunn av befolkningssvikt, men den ble faktisk reddet takket være den store tilstrømningen av østlendinger. Men den reddet ikke dialekten, sier Torp.

Han forteller at den østlige grensen for rulle-r og skarre-r nå kan være i ferd med å flyttes litt sørvestover.

— Grensen har lenge stått dønn stille ved Songe, midt mellom Tvedestrand og Risør. Her brukes begge slags r. Men innflytelsen fra tilflyttede østlendinger begynner å gjøre seg gjeldende også lenger vest, sier Torp.

Lettere å skarre

Den store mobiliteten i befolkningen bidrar til en språklig utvanning også i store deler av Telemark, som er under sterk påvirkning østfra.

- Dette vil føre til at særpreget i dialektene også her kommer til å forsvinne, noe som vil bidra til mindre variasjon i talespråket, sier han.

Tross stagnasjonen langs kysten av Aust-Agder er Torp overbevist om at flere sørlendinger kommer til å skarre i fremtiden. Blant annet viser det seg at det er lettere å uttale skarre-r enn rulle-r, noe som vil påvirke de oppvoksende generasjoner.

— Det sørlandske kystmålet vil etter hvert spre seg til bygdene i indre Agder, sier Torp, og henviser igjen til retrofleks-grensen. Retrofleksene har nemlig forlengst tatt over i resten av Vest-Telemark.

Les også

En utvannet dialekt sier mer enn du tror

Han legger til at skarringen ikke vil spre seg like fort i fremtiden som den har gjort hittil.— For eksempel er det ikke mye å gå på i Agder-fylkene, hvor nesten alle skarrer allerede. Det er kanskje litt å hente i indre bygder. På Vestlandet, derimot, er potensialet fortsatt stort. Ikke minst i Sogn og Fjordane, sier Torp.

Frogner-r

- Men retrofleksen stoppet altså en mulig utvikling av skarring på Østlandet?

— Vel, faktisk oppsto skarring for eksempel på Frogner i Kristiania, derav uttrykket Frogner-r-en. Noen har antatt at dette hadde med sørlandske barnepiker å gjøre, men det er nok mer nærliggende å tro at det skjedde fordi en del menn giftet seg med danske kvinner, som siden preget språkutviklingen her.

.. og dette sier skarre-eliten

Vi spurte et knippe eminente skarrere: Er du glad i skarre-r-en din?

afp000547681-nnWgU59ThA.jpg Foto: Åserud, Lise

Kulturminister Hadia Tajik: — Skarre-r-en er verdens vakreste talefeil. Nå erobrer den landet. Jeg synes det er fint at noe som ikke ble ansett som korrekt kan vinne frem.

Kjersti Elvik, skuespille r

afp000551147-qmiGyb2IDT.jpg Foto: Bendiksby, Terje

— Det var et utrolig teit spørsmål! Selvfølgelig har jeg et forhold til skarring, det er en del av morsmålet mitt. Og morsmålet er en viktig del av min identitet. Arbeidsminister Anniken Huitfeldt:

afp000551148-V08JtyOVAH.jpg Foto: Johansen, Erik

— Jeg har skarre-r fordi jeg bodde på Sandnes til jeg var 6 år. Det var mange innflyttere som kom til Jessheim da vi flyttet dit, og mange som vokste opp med skarre-r skiftet til rulle-r. Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke skiftet. Jeg har alltid følt en sterk tilknytning til Rogaland, og er glad for at det kan høres. Men det er veldig mange som bare tror det er en talefeil, altså. Davy Wathne, programleder TV 2

afp000551131-a4p9lNltKz.jpg Foto: Roald, Berit

— En r er vel en r? Jeg har ikke noe lidenskapelig forhold til skarre-r-en, men hvis den brer seg, så er det vel noen som synes den er vakker. Selv synes jeg det er viktigere at folk snakker presist og forståelig, med rett grammatikk og syntaks. Per Inge Torkelsen, komiker

afp000551150-MblprdsuUS.jpg Foto: Bendiksby, Terje

— Ja, jeg er vel egentlig glad i skarre-r-en. Jeg synes den er litt tøff, og den gjør – tror jeg – at jeg snakker distinkt og tydelig. John G. Bernander, administrerende direktør Viking Heat Engines, tidligere NHO-direktør og Kringkastingssjef:

30032009140745-wsaqBWDnKE.jpg Foto: Furulund Svein Erik

— Vi har imperialistiske ambisjoner og vi gleder oss for hver centimeter vi vinner for skarre-r-en. Vi har drevet femtekolonnevirksomhet etter at vi for noen generasjoner siden forsynte Oslo vest med sørlandske barnepiker, såkalte trojanske hester. Vi sørlendinger tror og har et forhold til Vårherre, og vi tror på løftet i Kristiansandsvisen, som lyder «Ved himmelens port vil vi slippe inn fort, for vårt språk gjør Ham glad som ei lerke.»

 1. Les også

  Toten-dialekten er god reklame

 2. Les også

  Ord som kommer, ord som går...

 3. Les også

  Det problemfrie samfunn

 4. Les også

  My Fair Lady får schjeft

Pass opp: Skarring er smittsomt! Foto: Faber Visum - Fotolia

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Vår kjære Åsleik Engmark er gått bort. På denne svarte dagen velger vi å huske lyset du ga

 2. KULTUR

  Med skarpe tunge og hjertevarm humor viser Orange Is the New Black at livet bak murene byr på mer enn man skulle tro

 3. KULTUR

  Nytt lys på tungtvannsheltene

 4. KULTUR

  Girls sesong 3: jobber seg gjennom gutter, store ambisjoner og hyppige angstanfall

 5. KULTUR

  Nels Cline: Den beste jazzgitaristen i Wilco

 6. KULTUR

  Satiriske dikt om en totalitær stat som ligner Nord-Korea