Kultur

Raja tar grep for å redde korpsene

Kulturminister Abid Raja (V) la torsdag fram nye tiltak for korpsene. Her er statsråden sammen med Ullevål skoles musikkorps.
Kulturminister Abid Raja (V) lovte torsdag mer hjelp til norske korps. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Mange korps har måttet avlyse innbringende loppemarkeder og andre arrangementer på grunn av koronaepidemien. Nå kommer kulturministeren med en håndsrekning.

  • NTB

– Korpsene vil med dette bli reddet, sier kulturminister Abid Raja (V) til NTB.

– Vi har gjort klar fordelingen av spillemidlene. Korpsene får 38,5 millioner kroner i frie midler som de vil kunne disponere selv til instrumenter, uniformer eller andre ting, fremholder han.

Ordning utvides

Samtidig har regjeringen jobbet med kompensasjonsordningen som gjelder frivilligheten, inkludert korpsene.

Alle detaljene er foreløpig ikke klare, men Raja avslører nå at ordningen vil bli jekket opp på flere måter.

– Ordningen utvides i tid og vil bli gitt tilbakevirkende kraft. Den vil gjelde fra 12. mars til 15. juni, sier han.

– Det andre er at vi kommer til å øke den økonomiske rammen med flere hundre millioner kroner.

Loppemarked

Korpsene har vært veldig urolige for at inntektskilder som loppemarkeder, 17. mai-arrangementer og basarer nå går tapt.

– Jeg skal sørge for at dette kommer til å komme med under kompensasjonsordningen, sier Raja.

Han viser til at de norske korpsene ikke bare er en helt sentral del av 17. mai-feiringen, men også en bærebjelke for musikkglede og gode opplevelser for både barn, ungdom og voksne. De bidrar i tillegg til å rekruttere profesjonelle musikere.

– Må justeres

Styreleder Bjørgulv Vinje Borgundvaag i Norsk musikkråd etterlyser at ordningen justeres slik at også kor, orkestre, band og ikke minst festivaler og konsertarrangører faktisk får hjelp. Norsk musikkråd er paraplyorganisasjonen for hele musikkfrivilligheten.

– Regjeringen må både utvide og justere krisepakken så den faktisk treffer og kompenserer små musikklag og alle relevante inntektstap, sier Borgundvaag til NTB.

– Det avlaster også Navs budsjetter at dirigenter, instruktører og pedagoger kan fortsette å skape meningsfulle musikkopplevelser, i stedet for å heve dagpenger og kompensasjon hos Nav, sier han.

Borgundvaag ber også regjeringen tydeliggjøre for kommunene at musikklagene må få slippe til og øve.

– Hørt på signaler

Det mest positive med pakken er at kulturministeren signaliserer at han har hørt på korpsbevegelsens innspill om behovet for mer hjelp, mener musikksjef i Korpsnett Norge, Jan Erik Helleren.

– Korpsbevegelsen er påført store inntektstap denne våren, og mange sliter med å klare seg over sommeren, sier han til NTB.

– Når vi nå får på plass løsninger som også omfatter inntektskilder som loppemarkeder, basarer og andre viktige inntektskilder for våre medlemmer, kan korpsene forhåpentligvis se noe lysere på situasjonen, konstaterer han.

Helleren anslår korpsenes inntektstap til 200 millioner kroner bare før sommerferien.

I april skrev Aftenposten hvordan inntektsgrunnlaget til korspene smuldret opp da koronaviruset satte en stopper for årets loppemarkedsesong.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Abid Raja
  3. Korps