Karl Seglem: En musikalsk nasjonalskatt

Etter 30 år som plateartist er jubilanten Karl Seglem fortsatt en banebrytende komponist og utøver.

Jubileumsboksen Jazzbukkbox gir et fantastisk innblikk i Karl Seglems musikalske univers gjennom tre ulike og raust sammensatte album, skriver vår anmelder.
  • Svein Andersen

Vår vurdering:

6 av 6

Artisten Karl Seglem er så mangt, en musikkens nybrottsmann med dyp forankring i det norske, men med en vidsynt musikalsk utferdstrang og nysgjerrighet som stadig fascinerer og aldri slutter å overraske. Spesielt kjent for sine mange bukkehorn. Seglem er en sann original, en banebrytende komponist og utøver som har skapt sitt helt eget uttrykk. Han er enestående, og får nesten alltid strålende kritikker. Allikevel regnes det han gjør av mange som smalt. Så feil kan det bli. Det meste er svært melodiøst og gjør musikken lett tilgjengelig. Han burde heller vært tatt imot som en musikalsk nasjonalskatt.

Raus jubilant

Hans unike stemme gir oss et etterlengtet fristed for meditasjon, nytelse og velbehag. Samtidig er hans klangverden både genreoverskridende og full av utfordrende kontraster, rytmisk driv og merkelige assosiasjonsfremmende lyder. I disse dager feirer han 30 år som musiker, komponist og poet med boksen JazzBukkBox . Boksen gir et fantastisk innblikk i hans musikalske univers gjennom tre ulike og raust sammensatte album; Lærad The Tree , Live in Germany og WorldJazz . La oss si det sånn: Seglem tar deg med til et sted der fantasien får fritt utløp, et sted du ikke trodde fantes, eller visste eksisterte.

Les flere aktuelle anmeldelser:

Les også

«Håkon Kornstad:» Samstemt tenor

Spenstig nytt

Karl Seglem er stadig på vei, og Lærad The Tree er det neste særegne stoppet. I skjæringspunktet mellom jazz, elektronika og verdensmusikk har han skapt, sammen med et stjernelag av hjelpere, nok et trolsk og drømmeaktig stykke musikk. Det er, kanskje litt søkt tenkt, som om du flytter en pulserende storby opp på fjellet, lar dens mangfoldige larm puste frisk luft, finne roen og kjenne på fjellets mystikk. Bukkehornet blir på et vis bindeleddet. Det er noe både storslagent og enkelt i denne sammenstillingen av klanger. Det er et vanvittig spenn i uttrykket, svært internasjonalt orientert, og samtidig urnorsk i tonen. Melodier som "Mekeleg mengd aske", "Veven" og "Gå rundt Eldrimne" er som små drømmefrekvenser du ikke blir ferdig med. Denne mannens musikalske fantasi blir bare bedre og bedre.

Dette er en av årets popperler:

Les også

Ane Brun stiller i en helt egen klasse som popsanger

Konsertjuvel

En ting er Karl Seglem i studio, noe annet er hans møte med publikum. Live in Germany med Karl Seglem's Acustic Quartet viser musikere i lyttende, harmonisk balanse der musikkens skjøre kraft, vakre toner og spesielle tonespråk appellerer til så vel hjerte som intellektet. Dette er instrumentalmusikk bekledd av virkningsfulle tause ord. Den klanglige billedrikdommen taler sitt tydelige og umiskjennelige Seglemske språk. Sal og scene er ett, og du blir ganske enkelt berørt.

Les ukens TV-anmeldelse:

Les også

Homeland rykker stadig nærmere vår egen dørterskel

Liten oppsummering

Siste album i boksen er Worldjazz, som består av melodier fra albumene Femstein , Urbs , Ossicles og Som spor . Tilsammen gir dette et lite innblikk i hva som utgjør det Seglemske, og dermed kanskje gis det et svar på hvorfor han trykkes til kritikeres bryst. Han er en mester i å finne de rette musikerne, forløse en improvisasjon, skape spenninger, kombinere ulike musikalske uttrykk og treffe musikkens felles bindingspunkt. En nytelse i hver tone.

Trenger du flere TV-tips? Her er 10 TV-serier du ikke bør få med deg: