Kultur

Filmanmeldelse: «Weathering with You» fascinerer og bergtar

Ikke like sterk som «Your name», men det er ikke langt unna.

  • May Synnøve Rogne
    May Synnøve Rogne
    Film- og TV-anmelder

Vår vurdering:

5 av 6
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

For tre år siden ble jeg sjarmert i senk av Makoto Shinkais ungdomsfilm Your name. Det var en forførende kjærlighetshistorie på tvers av tid og rom fortalt med humor, hengivenhet og varme.

Det var derfor med spenning jeg satte meg ned for å se hans nye animasjonsfilm. Han greier det nesten igjen.

Les også

Hayao Miyazakis filmer er samlet på Netflix. Vi guider deg til hans filmunivers.

Fotorealistisk animasjon

En versjoner av Makato Shinkais Tokyo
En mer dyster versjon av Tokyo

I likhet med Your name er også Weathering with You et eksempel på stor animasjonskunst. Når neonskiltene lyser over et regnfylt Tokyo, ser det så realistisk ut at du i et lite øyeblikk tar deg selv i å undre på om det er levende bilder.

Animasjonen har en nesten fotorealistisk kvalitet som fascinerer og bergtar. Når regndråpene plasker ned, og hver enkelt dråpe er som et lite kunstverk i spill fra lyset, må jeg innrømme at jeg lener meg tilbake og sukker henført. Det er imponerende og bare til å nyte.

Manipulerer været

Hina kan manipulere været.
Om det er en god idé, er en annen sak.

Regissør og manusforfatter Makato Shinkai har gjort ungdomsdrama til sitt varemerke. Når du tenker japansk animasjonsfilm, eller anime, ser du kanskje for deg fantasy eller science fiction-historier, men de kommer i alle tenkelige sjangere.

Fra Hoshi o ou kodomo (Children who chase lost voices, 2011) via Koto no ha no niwa (The garden of words, 2013) til Weathering with You forteller Shinkai nydelige oppvekstfortellinger hvor foreldrene ofte er fraværende. Selv om historiene i filmene hans starter i vår virkelige og realistiske verden, har de ofte et snev av magi ved seg.

I Weathering with You treffer vi Hodaka, som har rømt fra øya hvor han har vokst opp. Han føler seg innesperret og drar til Tokyo med bagasjen full av drømmer. Hodaka er ikke helt forberedt på storbyens brutale side. Han får seg til slutt jobb hos en utagerende skribent som skriver om rare fenomener. Slik treffer Hodaka den unge jenta Hina. Hun har evnen til å manipulere været. De kaller henne godværsjenta, men all magi har som kjent en pris.

Se den på stort lerret

Morishima Hodaka, Keisuke Suga og Mano Hina.
Visuelt storslagen film.

Historien blander en rekke sjangere fra fantasy, oppvekstdrama, kjærlighetshistorie og thriller. Filmen er ikke like stramt og godt fortalt, og den har ikke den samme følelsesmessige effekten som Your name leverte så sterkt og godt på. Likevel er historien både uforutsigbar og underholdende. Underveis treffer du en rekke morsomme bifigurer, blant annet noen klønete politifolk og en eldre kvinne som ønsker seg godvær på minnedagen til sin avdøde mann.

I bakgrunnen lurer også et mer alvorlig tema: klimaendringene. For i filmens Tokyo vil det ikke slutte å regne. Her kunne nok Shinkai gravd enda dypere og problematisert grundigere. Likevel er filmens konklusjon, om at naturen tar sin hevn over oss mennesker, kanskje ikke så fjern.

Weathering with You er animasjon i kjent japansk stil, og det lages mange flotte filmer i Japan. Shinkais film skiller seg positivt ut med en visuell profil som kan slå en over ende. Detaljene er så utsøkt og rike at Tokyo fremstår som en levende by og karakterene som levende mennesker. I Oslo vises den blant annet i IMAX-salen, så har du mulighet, se den på så stort lerret som mulig.


  • Få serieinspirasjon i siste episode av Aftenpostens podkast «Serieprat»:

Les mer om

  1. Filmanmeldelse
  2. Film
  3. Animasjonsfilm