I dag bisettes Rolv Wesenlund

H.K.H. Kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg og en rekke kulturprofiler vil i dag ta et siste farvel med Rolv Wesenlund. Aftenposten sender direkte fra bisettelsen.

  • Arve Henriksen

Den folkekjære skuespilleren Rolv Wesenlund døde natt til søndag 18. august, 76 år gammel.

Les også

Hvordan vil du huske Rolv Wesenlund?

I dag klokken 13.00 blir Wesenlund bisatt i Frogner kirke.

Både Kongehuset ved H.K.H. Kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg og kulturminister Hadia Tajik vil være til stede under bisettelsen, i tillegg til en lang rekke venner og skuespillerkollegaer.

Aftenposten vil være til stede utenfor Frogner kirke allerede fra klokken 12.00. Her vil det bli intervjuer med skuespillerkollegaer, som på ulikt vis har hatt et nært forhold til «Marve».

Fra klokken 13.00 overfører vi seremonien direkte.

Bisettelsen skjer i familiens regi, men bekostes av staten.

– Regjeringen har besluttet å ære Rolv Wesenlunds minne ved at gravferden skal skje på statens bekostning. Med Rolv Wesenlund er en kjær komiker og skuespiller gjennom nesten 50 år gått bort. Han maktet å gjøre de små i samfunnet store. Det vil for alltid ruve som det største blant hans mange storverk, uttalte statsminister Jens Stoltenberg kort tid etter Wesenlunds bortgang. Stoltenberg vil derfor være en av dem som vil tale i Frogner kirke under bisettelsen i dag.

Det er uvisst hvorvidt kronprisen vil holde en tale under bisettelsen.

Les også

- Ditt liv ble ikke det lengste, men du har forlenget mange andre liv

Selv om Wesenlund var betydelig redusert den siste tiden før han døde på Madserud sykehjem i Oslo. var han med på å planlegge mye av det som skal foregå i Frogner kirke i dag, opplyser Wesenlunds mangeårige venn Odd Grann.

Etter familiens og hans eget ønske vil tidligere sjømannsprest Knut Mølbach fra Larvik og prest Per Arne Dahl stå for det seremonielle ved bisettelsen.

Da nyheten om den folkekjære skuespillerens bortgang ble kjent, har flere profilerte kulturprofiler uttrykt sin store beundring for Wesenlund og den rollen han spilte for norsk humor.

Blant disse var forfatteren Håvard Rem, som vokste opp med Wesenlund på 70-tallet.

— Det begynte med WesenSteen-platene. Da var Wesenlund litt popstjerne, siden vi hadde ham på vinyl i stuen, sier han.

Kom sent

Så kom Fleksnes, selv om Rem ikke forsto storheten i denne figuren før for fem år siden.

— Det var en innertier. Da skjønte jeg at geniet og det tidløse var Wesenlund og hans timing. Det gikk opp for meg at dette var verdensklasse.

Wenche Myhre jobbet mye sammen med Rolv Wesenlund på 1960-, 70-, og 80-tallet. Hun minnes hans gode humor.

— Jeg fikk synge tittelsporet til «Mannen som ikke kunne le», der han spilte hovedrollen, og har aldri ledd så mye i hele mitt liv. Vi hadde mange gode stunder og jeg nøt godt av hans klokhet og moroskap. Dessverre fikk vi ikke tid til å møte hverandre så mye som vi ønsket de siste årene. Livene våre gikk i hver sin retning med barn og barnebarn. Men sånn er det med livet. Jeg har mange gode minner, sier Wenche Myhre.

Les også

Vi får si som han selv sa det: - Dett var dett! Og takk for det!

Wesenlund ble kjent på TV allerede i 1960-årene med serien «Og takk for det» fra 1969, der han spilte en hel del sketsjer sammen med blant andre Harald Heide-Steen jr. i duoen Wesensteen.

I denne serien presenterte de klassikere som Supperådet, Hos tannlegen, og Doble Fustasjeopphengsforkoplinger. Serien ble en bestselgende plate, og ble laget i en like populær svensk versjon.

Wesenlund er likevel kanskje best kjent for folk flest som TV— og filmfiguren Marve Fleksnes der han spilte mot avdøde Aud Schønemann. Det ble laget hele 40 episoder med den påståelige og kverulerende ungkare

Han har fått et drøss av priser og utmerkelser, blant annet Hedersprisen under Komipris-kåringen på TV, Amanda-prisens Hederspris, Hedersprisen under Gullruten, Ridder av 1. Klasse av St. Olavs Orden, Lytterprisen, Leif Justers Ærespris og Wenche Foss' Ærespris.