Kultur

Frankrike og Polen vil ha Polanski løslatt mot kausjon

Frankrike og Polen vil ha filmregissøren Roman Polanski løslatt og utleveringsbegjæringen skrinlagt.

Regissør Roman Polanski, Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner, USAs utenriksminister Hillary Clinton. SCANPIX

 • Mona W. Claussen
  Journalist

Polsk-franske Roman Polanski ble tiltalt for voldtekt i 1977. Han skal ha dopet ned og forgrepet seg på en 13 år gammel modell under en fotosession i USA. Før rettsprosessen i Los Angeles var ferdig, stakk Polanski av til Frankrike, der han har bodd siden.

Anonymous

Brev til Clinton

Lørdag ble han pågrepet i Sveits, da han var i landet for å motta en ærespris for sitt årelange arbeid som filmregissør.

Pågripelsen skapte stort oppstuss, og under den pågående filmfestivalen i Zürich markerte flere sin motstand ved å bære skilt med teksten "Free Polanski".

Nå har både den franske og den polske utenriksministeren kastet seg inn i striden. I et brev til USAs utenriksminister Hillary Clinton ber de henne bidra til at den 76 år gamle regissøren løslates, skriver The Times.

"En mann med et sånt talent..."

Avisen siterer den franske utenriksministeren Bernard Kouchner fra et radiointervju, der han sier følgende: "Det er ikke internasjonal rett vi angriper, men måten dette blir gjort på. (...) Denne saken er litt sørgelig, ærlig talt. En mann med et sånt talent, anerkjent i hele verden, anerkjent spesielt i landet som arresterte ham."

ENNIO LEANZA

Frankrikes kulturminister Frederic Mitterrand fordømmer arrestasjonen og sier han har diskutert saken med president Nicolas Sarkozy, skriver den sveitsiske avisen Expatica.

Et opprop signert filmkunstnere som Costa Gavras, Wong Kar Wai og Fanny Ardant uttrykker forferdelse over arrestasjonen.

Justisminister Eveline Widmer-Schlumpf i Sveits sier USA har 60 dager på seg til å begjære Polanski utlevert, og at Polanski vil bli holdt tilbake inntil man har kommet til en avklaring.

Prosessen kan ta flere måneder. Bernard Kouchner ber om at Polanski i mellomtiden må løslates mot kausjon.

Sammen med Polens utenriksminister Radek Sikorski har han også bedt kollegaen Hillary Clinton gripe inn og få begjæringen om utlevering skrinlagt.

Hvorfor nå?

Hvorfor ble Polanski arrestert nå?

En talskvinne ved påtalemyndigheten i Los Angeles sier de gjør en henvendelse via diplomatiske kanaler hver gang de oppdager at Polanski skal besøke et land USA har utleveringsavtale med. Hun sier Polanski tidligere har unngått arrestasjon ved å endre tidspunkt for slike reiser, skriver The Times.

PETER KLAUNZER

Dette er tull, mener regissørens advokater. Chad Hummel og Douglas Dalton sier representanter for påtalemyndigheten har fortalt dem at det ikke er gjort noen anstrengelser for å få Polanski utlevert. Han bor i Paris, eier en bolig i Sveits og har reist i flere europeiske land.

Sveitsiske myndigheter sier amerikanske myndigheter tok kontakt i forrige uke, informerte dem om Polanskis ankomst og ba om at han ble arrestert.

Utelukker ikke kausjon

Filmregissørens agent Jeff Berg sier til BBC at Polanski ble opprørt over arrestasjonen, men at han nå er ved godt mot og svært interessert i å få denne affæren avsluttet slik at han kan reise hjem.

Justisminister Eveline Widmer-Schlumpf i Sveits utelukker ikke at Polanski kan bli løslatt mot kausjon. Men hun sier vilkårene vil være strenge, slik at regissøren ikke forsvinner ut av landet, skriver LA Times.

 1. Les også

  Roman Polanski arrestert

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Canadier som møtte Kim Jong-un, anholdes i Kina

 2. VERDEN

  Russisk mangemilliardær løslatt i Nice

 3. VERDEN

  Ecuador har fått nok av Assange og katten hans – nå kan de bli kastet ut

 4. VERDEN

  Assange fengslet i London. Begjæring om utlevering til USA skal behandles senere.

 5. SPORT

  Dopingskandale i fransk friidrett vokser

 6. VERDEN

  Han introduserte Kim Jong-un for Dennis Rodman. Nå kan han bli holdt i et hemmelig kinesisk fengsel i et halvår.