Kultur

Fjorårsvinner skriver Eurovision-historie

Lørdag blir tyske Lena Dreyer-Landrut historisk i Eurovision-sammenheng. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Fjorårets Eurovision-seier har gjort tyske Lena Meyer- Landrut til superstjerne i hjemlandet. Lørdag kan hun også skrive musikkhistorie.

  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist

Nest etter vår egen Alexander Rybak har ingen tatt en mer suveren seier i en Eurovision Song Contest-finale enn det Lena Meyer-Landrut gjorde i Oslo i fjor. Hele ni ganger fikk låten Satellite 12 poeng, og seieren på 76 poeng snudde tilværelsen for den unge kvinnen fullstendig på hodet.

I dag er 21-åringen stor stjerne i hele Europa, ikke minst i hjemlandet. Hun kan knapt ferdes utendørs uten sikkerhetsvakt.

Forundre

t Derfor var det mange som stusset da det ble kjent at Meyer-Landrut skulle representere Tyskland også i år.

Lørdag står hun på scenen med Taken By A Stranger, skrevet av Gus Seyffert, Nicole Morier og norske Monica Birkenes. Dermed kan hun skrive Eurovision-historie, aldri før har en artist klart å forsvare tittelen fra året etter. Hun er den tredje i rekken som forsøker å forsvare tittelen fra året før.

Den aller første var sveitsiske Lys Assia, hun gjorde dette i 1957 og deltok også året etter der igjen. Den nederlandske vinneren fra 1957 deltok også igjen i 1958.

Vågalt sier mange, selv var hun aldri i tvil.

Lærerikt.

– Det var mange som spurte om jeg virkelig ville gjøre dette, og hvorfor. Men hvorfor ikke, spør jeg? Dette er så morsomt, og jeg angrer ikke det minste. Eurovision er et eventyr, med så mange forskjellige mennesker fra ulike kulturer. Jeg lærer masse, sier Meyer-Landrut til Aftenposten. Hun avsetter 15 dyrebare minutter til en prat til Aftenposten, som en takk til det norske folk fordi hun fikk tolv poeng av oss i fjorårets finale.

Med 2200 journalister på plass i Düsseldorf er oppmerksomheten rundt den tyske kvinnen nemlig enorm, ikke minst når hun attpåtil også skal delta i årets konkurranse.

Vilt

– Det er ville tilstander, med så mange ulike medier fra så mange forskjellige land. Det handler egentlig om ikke å ta dette alt for alvorlig og bare slappe av. For meg er Eurovision Song Contest årets høydepunkt. Den største forskjellen fra fjorårets finale er at i år kan jeg faktisk lese hva som står på trafikkskiltene, humrer hun.

Hektisk.

Siden hun vant i Telenor Arena har hun rukket over mye. Fritid har det nemlig blitt heller lite av, med unntak en ferietur til New York og en rolig julefeiring.

– Jeg har i løpet av dette året gitt ut to album, det siste er nettopp sluppet her i Tyskland. Rett etter seieren i fjor dro jeg på en lengre europaturné, etter det hadde jeg ni store konserter i Tyskland med over 70000 tilskuere. I tillegg har det vært promotering rundt i hele Europa, så ja, jeg har nok forsaket en del, sier hun.

Livet før og etter Eurovision er ikke sammenlignbart.

– Da handlet livet mitt om å våkne, gå på skole, sove, spise, gjøre litt lekser, trene og sove. Nå handler det meste om jobb.

Hemmelig.

Det store spørsmålet alle nå stiller seg i Düsseldorf er hvorvidt TV-seerne får se Lena opptre to ganger i finalen lørdag. Tradisjonen er nemlig at showet alltid innledes med fremføringen av fjorårets vinnerbidrag.

– Det er en godt bevart hemmelighet og det kan jeg virkelig ikke si, sier hun.

Heia på Norge

Det hun derimot kan si, er at årets opptreden blir den siste på lang tid. Skulle hun vinne lørdag, går hun ikke for et hat trick. Oddssetterne har Tyskland så langt inne blant topp seks.

– Mine favoritter er Finland, Irland, Island og britiske Blue. Samtidig elsker jeg afrikansk musikk, og liker derfor også den norske låten, sier hun.

Les også

  1. Sangfesten er i gang

  2. Klar for den store svenneprøven