Kultur

Munch? Hvem?

Skrik er ett av verdens mest kjente motiver, men Edvard Munch er ikke like kjent. Det skaper store sprik i prisspekulasjonene før nattens auksjon.

Her går Skrik under hammeren i kveld. Spekulasjonen i forkant spriker fra flopp til ny prisrekord. Foto: Pontus Höök/NTB Scanpix

 • Kjersti Nipen
  Kjersti Nipen
  Journalist

Vet folk egentlig hvem Munch er? Det spør noen av kunstekspertene som maner til moderasjon i forventningene før kveldens auksjon. Mens mange har tatt til orde, både i og utenfor Norge, for at prisen vil ende betydelig høyere enn anslaget på 80 millioner dollar (ca. 460 millioner kroner), innvender andre eksperter at Edvard Munch tross alt ikke er så kjent at en rekord virker sannsynlig.

Vil ikke gå høyere

Blant dem er kunsthandler David Nahmad fra Monaco, som sier til Wall Street Journal at han kan by på Skrik dersom auksjonen holder seg rundt 80 millioner dollar, men ikke dersom prisen går særlig mye høyere. Han mener nemlig kunstneren i seg selv ikke er spesielt godt kjent, og at videresalgsverdien dermed er usikker.

— Har jeg valget mellom å kjøpe en Picasso eller en Munch, foretrekker jeg å kjøpe en Picasso. Alle vet alt om Picasso, Matisse, Cézanne og Monet. Går du til noen i Sør-Amerika og sier at du har en Munch å selge, spør de: ”Hvem er det?”, hevder kunsthandleren.

Om Munch ikke er et like kjent kunstnernavn som Picasso eller Monet, hersker det uansett unison enighet om at maleriet Skrik er ett av verdens aller mest kjente og ikoniske motiver. ”Dette er ett av få mesterverk som ikke krever noen introduksjon, fordi det er blitt analysert, reprodusert, referert til og fortolket og kommersialisert oftere enn kanskje noe annet bilde ved siden av Leonardo’s Mona Lisa”, heter det i Sotheby’s auksjonskatalog.

Spriker

At det er selve verket, ikke kunstnernavnet, som er mest kjent, gjør også at spekulasjonene om pris spriker i flere retninger. Mens andre profilerte kunstnerskap gjerne har sine dedikerte samlere, spekulerer The Wall Street Journal på om markedet denne gang er et litt annet, der de mest aktuelle kjøperne ikke først og fremst er Munch-samlere, men heller ”blockbustersamlere” som russiske Roman Abramovich, den greske shippingarvingen Philip Niarchos og kongefamilien i Qatar.

"Kunstens Super Bowl-trofé"

Den profilerte kunstkommentatoren Lee Rosenbaum kaller Skrik for ”kunstverdenens Super Bowl-trofé”, og mener denne statusen kan tiltrekke seg andre ”spillere” enn kretsen som omtales som ”the usual suspects” i kunstverdenen, som blant annet inkluderer den amerikanske kosmetikkarvingen Ronald Lauder, den Genève-baserte milliardæren Lily Safra, den georgiske forretningsmannen og samleren Boris Ivanishvili. Andre samlere som har muskler til et slikt kjøp er den mexicanske samleren David Martinez, som var den antatte kjøperen av Jackson Pollocks ”No 5” for 140 millioner dollar i fjor, og flere kinesiske samlere, deriblant Liu Yiqian og Wang Wei fra Shanghai og Joseph Lau fra Hong Kong.

Skal finnes ti interessenter

The Huffington Post siterer Charles Mofett, Sotheby’s visepresident for impresjonistisk og moderne kunst, på at det skal finnes rundt ti interessenter på oppløpssiden før auksjonen i natt norsk tid. De inkluderer fire asiater, et par russere og et par amerikanere. I tillegg nevnes museene Museum of Modern Art (MoMA) og Metropolitan Museum i New York, samt Houston Museum of Fine Arts og Art Institute of Chicago, og muligheten for at en gruppe museer går sammen om å kjøpe inn verket.

— Hadde dette salget foregått for ti år siden, kunne vi med rimelig sikkerhet visst hvem kjøperen ville bli og hvor vedkommende kommer fra. Da var kunstverdenen dominert av Europa og Amerika. Nå er kunstverdenen transformert til et virkelig globalt marked, fastslår Michael Framm i Huffington Post, og påpeker at verdens ultrarike mennesker i økende grad befinner seg lenger øst i verden.

kjersti.nipen@aftenposten.no

Flere artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Petter Olsen selger ett Munch-maleri til

 2. KULTUR
  Publisert:

  Ny rekord: Munch-grafikk solgt for 18,5 millioner kroner

 3. KULTUR
  Publisert:

  Nasjonalmuseet får tidenes gave av Sparebankstiftelsen. Blar opp 187 millioner kroner for verdensberømt kunstverk.

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  Men hva nå, etter Skrik?

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  Skjebnehøst for arven etter Munch

 6. KULTUR
  Publisert:

  Krisen har tvunget store auksjonshus over på nett. Han kjøper bøker, antikviteter, glass og kart.