Nedgang for Eurovision

123.000 færre seere ga likevel en seerandel på 81 prosent. Selv om flere nå kritiserer juryordningen, vil ikke EBU vurdere endringer.

Norske Keiino på scenen i Tel Aviv lørdag. De ble til slutt nummer fem.

Årets finale i Eurovision Song Contest fra Tel Aviv i Israel ble fulgt av 1.247.000 seere lørdag kveld. Det ga NRK en seerandel på 81 prosent. Tallet er litt lavere enn de to foregående årene, da henholdsvis 1.370.000 og 1.350.000 millioner nordmenn så på.

Nederlandske Duncan Laurence vant årets finale med låten «Arcade», etter en dramatisk stemmeopptelling der Sverige lenge ledet før de til slutt endte på sjetteplass.

Les også

Nederland til topps i Eurovision – Norge nummer fem

Norske Alexandra Rotan sammen med den nederlandske vinneren Duncan Laurence – og trofeet.

Fikk ikke medhold i klage

Norske Keiino endte på femteplass etter at de fikk aller flest stemmer av samtlige artister fra de 41 folkejuryene.

Det hjalp likevel ikke til slutt da man hadde lagt sammen stemmene fra både folket og de deltagende landenes juryer. I den rene jurykåringen endte Norge kun på en 16. plass.

Juryene gir sine stemmer etter den andre generalprøven kvelden før finalen, og der hadde Keiino tekniske problemer. Norge la inn en klage, men trioen fikk likevel ikke synge på nytt.

Les også

Norge krevde ny Eurovision-prøve etter kameratrøbbel – avvist av EBU

Mange fans og eksperter mener at dette påvirket resultatet, og Keiinos hovedlåtskriver og sanger Tom Hugo Hermansen sier nå til VG at han mener at hele juryordningen bør avskaffes.

– Det er subjektivt hva som er bra og dårlig, og da er det rart at noen få personer skal sitte og bestemme halvparten av hva et land skal gi av poeng, sier Hermansen til avisen.

Han får støtte av mange, også på politisk hold:

Flere andre eksperter, som tidligere NRK-general Per Sundnes, er også kritiske til juryordningen i en sak hos Dagbladet.

EBU vurderer ikke endringer

Eurovision-sjef Jon Ola Sand svarer på noe av kritikken mot juryordningen i en e-post til Aftenposten mandag.

– Juryer ble innført i 2009. Det var et ønske fra de deltagende delegasjonene at fremføringen av bidragene også skulle bli vurdert av profesjonelle juryer. 50/50 ble vurdert som en god løsning.

– Kunne folkestemmene telt mer?

– Vi har dette til vurdering hvert år og mener 50/50 er en god løsning.

Vurderes det nå å gjøre endringer i denne ordningen?

– Nei.

– Er det faste kriterier for hvem som sitter i juryene og for hvordan de skal bedømme sangene?

– Ja, skriver Jon Ola Sand.

Færre så semifinalen

Totalt var nesten 2,2 millioner seere innom den nesten fire timer lange sendingen på NRK1 lørdag kveld. Antall seere toppet seg ifølge NRK klokken 22:18, omtrent da Norge gikk på scenen, med 1.386.000 seere.

Semifinalen på torsdag, med både Norge og Sverige i startfeltet, hadde 678.000 seere.

Nederlandske Duncan Laurence vant årets Eurovision Song Contest.

Rybak har rekorden

NRKs rekord for sine sendinger av Eurovision er fra 2009, året da Alexander Rybak vant. Den gangen så over 2 millioner nordmenn på. Bunnrekorden det siste tiåret er fra finalen i 2016, da kun 892.000 fulgte sendingen.

Det året røk Agnete Johnsen og hennes låt «Icebreaker» ut allerede i semifinalen.