Tore Sagen: Skal ikke bruke «N-ordet» igjen

Jonis Josef og Tore Sagen diskuterer komikeres handlingsrom i ny podkast. – Jeg er ferdig med etnisitet, sier Sagen.

Tore Sagen har vært i hardt vær etter et humoristisk innslag i radioprogrammet Radioresepsjonen, forrige uke.

Torsdag fjernet NRK et humorinnslag i radioprogrammet Radioresepsjonen etter anklager om rasisme og legitimering av rasisme. En av kritikerne var komikeren Jonis Josef, som er av somalisk opprinnelse.

Mandagen etter møtte Josef mannen bak innslaget, Tore Sagen, i sin egen podkast. De to diskuterte bruken av ordet «neger» og ytringsrommet for komikere i dag.

– Synes ikke du det er rart at folk ikke tror på at jeg ikke er rasist når jeg sier det til dem, spør Sagen i podkasten.

Fikk grove trusler i innboksen

Josef åpner med å oppsummere hendelsesforløpet som Sagen sier han gjerne skulle vært foruten: Da han hørte tirsdagens Radioresepsjonen-spalten «Flauhetskonkurransen», der Tore Sagen leste opp et oppdiktet notat der han kritiserte og harselerte med Greta Thunberg og «negre», reagerte han umiddelbart.

Les også

NRK fjerner Radioresepsjonens humorinnslag etter anklager om rasisme

Formålet med innslaget var å formidle at rasisme og klimafornektelse er flaut og galt. Josef syntes imidlertid ikke det satiriske budskapet kom frem, og postet et klipp med en kritisk tekst på Instagram.

«Skam deg, mann, dette er dårlig greier», konkluderte Josef, som i dag omtaler innslaget som «slapp humor». To dager senere raste debatten i pressen. I et debattinnlegg i VG omtalte samfunnsdebattant Nastaran Marie Kowkabi innlegget som rasisme. Nå forteller Josef at han tok bort innlegget sitt da han så en person poste Sagens bostedsadresse i kommentarfeltet.

– Så gikk det litt for langt. Folk begynte å skrive grove trusler til Tore på innlegget mitt. Jeg fikk til og med trusler fra Radioresepsjonen-fans som gikk inn på innboksen min og bare hatet at jeg skulle være krenket i Norge, sier han.

Les også

Aftenposten mener: Rasismen forsvinner ikke fordi man går i strupen på Tore Sagen

– Kanskje alle tjent med at ingen bruker det

Tore Sagen er oppgitt over at innslaget hans er blitt tatt ut av kontekst. Han forteller at han frem til nå har brukt ordet «neger» som et grenseoverskridende element i humorinnslag. Josef mener at bruken av ordet neger legitimerer holdningene til dem som bruker det i en rasistisk kontekst. Om det skal brukes, må det brukes smartere enn det Sagen gjorde, mener han.

Jonis Josef er kjent for NRK-serien «Kongen av Gulset», som handler om hans oppvekst i Skien.

– I og med at det er så tabu som det er, er kanskje alle tjent med at ingen bruker det, sier Sagen.

Han uttrykke forståelse for at begrepet er støtende. Samtidig har han ikke ønsket å beklage innslaget, fordi han står for budskapet, som var et «spark til rasister». Innlegget ble fjernet på hans initativ, fordi mange ble støtt av det. Nå er Sagen redd at deler av befolkningen, som ikke har fått med seg detaljene, anser ham for å være rasist:

– Jeg ser for meg at jeg er på Tøyensenteret, og at alle som er der, tror jeg er rasist. Det er dét som irriterer meg mest.

Skal aldri bruke N-ordet igjen

De to snakker om ytringsrommet for komikere i dag. Flere store, internasjonale komikere, er blitt møtt med sterke sanksjoner i offentligheten etter humorinnslag. Eksempelvis har Louis C.K. fått hard medfart etter bruk av N-ordet. Men Sagen sier han ikke har kjent seg begrenset i ytringsrommet.

– For å være helt ærlig: Jeg har ikke kjent på det overhodet i de 20 årene jeg har drevet med humor. Jeg vil ikke si at jeg kjenner på det nå heller.

Podkasten kulminerer i en diskusjon om det er mulig å ta hensyn til at folk blir støtt, uten å bli en tannløs komiker. De konkluderer begge med at det vil være vanskelig for dem begge å tulle med rase igjen.

– Det faktum at jeg arresterte deg på dette, kommer til å bli brukt mot meg, sier Josef.

– Jeg kommer ikke til å bruke ordet igjen. Jeg er ferdig med etnisitet, jeg, sier Sagen.