Malmö neste for Berger

Ni år etter at hun ble nummer to i Idol, gikk Margaret Berger ikveld helt til topps i Melodi Grand Prix.

Margaret Berger ble bejublet av både konkurrentene og publikum etter seieren i Oslo Spektrum.

Det norske folk stemte 27-åringen fra Hitra i Sør-Trøndelag og hennes «Feed you my love» helt til topps i kveldens MGP-finale i Oslo spektrum.

— Dette har virkelig ikke gått opp for meg i det hele tatt. Dette trodde jeg ikke var mulig, låten er så spesiell at jeg ikke trodde folk ville like den, sier Margaret Berger.

Først kom hun til selve gullfinalen i konkurranse med Annsofi, Sirkus Eliassen og Adelén. Derfra og ut var det ingen tvil. Etterhvert som fagjuryene i arrangørbyene og folkejuryene avga sine stemmer var det ingen tvil om at det norske folk hadde mest tro på Margaret Berger.

Les også

Damli får ny sjanse hos svenskene

— Denne seieren betyr så utrolig mye for meg. Dette viser også at en ganske spesiell låt kan gjøre det bra i Grand Prix. Jeg får håpe at den vil gjøre det bra i Eurovision også, sier hun.

Selv om det aldri er enkelt å spå hva seerne bestemmer seg for, var Berger likevel storfavoritt til å vinne hos alle de største oddsselskapene. Hun hadde også et favorittstempel hos de fleste musikkanmeldere.

Genren

— Jeg vil si det er litt Depeche Mode-stemning i låten. Jeg har hørt fra flere som har hørt låten at dette ikke er noen typisk Grand Prix-låt, for meg er det viktig at låten kan være med å bryte ned enda flere barrierer i Melodi Grand Prix. Det handler om å representere genren, som både jeg og Karin Park representerer. Da er det ekstra morsomt å gjøre det på en kul måte i MGP, sa hun.

Ettersom Melodi Grand Prix strengt tatt er en låtskriverkonkurranse, er Karin Park, Robin Lynch og Niklas Olovson de egentlig vinnerne.

Karin Park har skrevet vinnerlåten sammen med Robin Lynch og Niklas Olovson.

— Dette kjennes helt utrolig. Jeg hadde allerede kjøpt sjampanje, hadde faktisk tatt seieren litt på forhånd. Underveis ble jeg likevel veldig nervøs, men så gikk det veien, sier Karin Park, med seierstrofeet trygt i favnen. Hun mener vinnerlåten vil bidra til å løfte frem den elektroniske genren.

— Dette er ingen typisk slagerlåt. Det sto faktisk i den svenske avisen Metro, at denne låten fikk Depeche Mode siste plate til å sette seg i skammekroken. Det synes jeg er veldig kult, ettersom de er mine store forbilder, sier Park.

Hun har bodd i Bergen i tolv år, men er opprinnelige fra Dalarna i Sverige. Nå skal hun konkurrere på hjemmebane.

— Det blir veldig stas, da kan jeg ta med hele familien, sier hun.

Svensk vinner

Karin Park debuterte som plateartist i 2003 med «Superworldunknown», som ble nominert til årets nykommer av Spellemannjuryen samme år. Hun har siden gitt ut tre album.

Les også

Hun er kveldens MGP-favoritt

MachoPsycho har samarbeidet med en rekke internasjonale artister, blant annet var de en del av låtskriver— og produsentteamet bak den amerikanske artisten Pink sin Grammy-nominerte hit «Stupid Girls». Duoen som består av Niklas «Nikey» Olovson and Robin Lynch har også jobbet med artister som Jessica Simpson, Natalie Imbruglia og Backstreet.

Ikke skuffet

16 år gamle Adelén lå lenge an til gi Berger kamp om seieren, men sistnente endte opp med dobbelt så mange poeng som nummer to.

— Jeg er virkelig ikke skuffet, jeg er overrasket over at jeg kom til gullfinalen. Margaret Berger fortjente seieren, hun er en utrolig person og har en utrolig låt, sier 16-åringen.

Må bli bra

Morten Thomassen, leder av den norske MGP-klubben var et eneste stort smil.

— Dette må bli bra. Nå stiller Norge endelig med en straight poplåt, ikke noe etnisk fra hverken det ene eller andre delen av verden. Det er en sterk låt og hadde blitt en hit uansett om den hadde vunnet, sier Thomassen.

Han mener det er første gang at Norge har sendt en så rendyrket teknolåt.

— Vi har hatt med tekno før, og de har ikke gjort det så bra i Grand Prix før. Det har kanskje noe med at artistene har vært litt sære. Nå stiller vi med en flink artist. Dessuten er dette en låt som juryene også vil like og de teller jo halvparten av stemmene, sier Thomassen.

Vivi Stenberg, NRKs nye artistansvarlig etter Per Sundnes, var en rørt dame i kveld.

— Dette var litt følelsesladet, for en fantastisk vinner. Dette var en låt som kom inn tidlig, men så tok det litt tid før vi fant rett artist. Denne låten krever virkelig sin dame. Dette er en seier for Grand Prix og norsk musikk på TV, sier hun.

Nasjonalfeiring

Den norske kolonien som skal representere Norge i den internasjonale finalen i Malmö i mai, må belage seg på nasjonalfeiring i nabolandet.

Norge skal ut i den andre av to semifinaler, dette skjer torsdag 6. mai. Blir det finaleplass, finner den sted to dager senere i Malmö Arena, lørdag 18. mai.

Svenske Loreen vant fjorårets Eurovisionfinale. I kveld var hun pauseinnslag i MGP-finalen.

I kveldens finalen ble det forøvrig et gjensyn med svenske Loreen. Takket være hennes «Euphoria» er det Sverige som har fått æren av å arrangere årets finale.

– Loreen er, i likhet med Alexander Rybak, en av de mest populære ESC-vinnerne de siste 20 årene, derfor er det veldig stas at hun ville komme hit til MGP-finalen. Vi inviterte henne hit fordi vi ønsker å gi MGP-publikummet en ekstra godbit, i tillegg til våre ti knallsterke finalister, sier NRKs prosjektleder for MGP, Stian Malme til nettsidene til den norske Grand Prix-klubben.