Bokanmeldelse: Trainspotting med vandrestav

Skinnelangs er en original kombinasjon av turbeskrivelser og kulturhistorie.

Erlend Garåsen har vandret langs snart alle de 5000 meterne med skinnespor i Norge, både operative og nedlagte. Han begynte vandringen etter et sykdomsforløp.

Det ligger mye nostalgi i en nedlagt toglinje. Hvorfor ble linjen nedlagt? Hvordan foregikk persontransporten? Finnes det spor av gammel industri? I Skinnelangs tar togentusiast og ingeniør Erlend Garåsen leseren med gjennom forlatte tunneler og gamle stasjonsbygg på 37 turer over hele Norge. Flere av turene vil garantert vekke frydefulle gys for dem som har levd noen år og kan huske toglinjer som Kragerøbanen, Valdresbanen eller Lierbanen.

Jeg kunne riktignok ønsket meg mer stoff om hvorfor togskinner og jernbane er så fascinerende. Jeg er opprinnelig ingen «railfan» (det engelske ordet for jernbaneentusiast). Men etter å ha lest meg opp på temaet, forstår jeg hvor appellen ligger. For en enorm innflytelse jernbanen har hatt på samfunnsutviklingen! Jern og damp, ødeleggelse og fornyelse! Jernbanens inngripen var «dypere end nogen anden menneskelig Foranstaltning», som jernbanetalsmannen Ole Jacob Broch sa i 1865.

Les hele saken med abonnement