Kultur

16.000 nordmenn har lastet ned dansk smittestopp-app

FHI var forberedt på at folk kunne bli forvirret: – Vi vil naturligvis at nordmenn i Norge bruker den norske appen.

Den nye versjonen av Smittestopp kom ut før jul.
  • Anders Veberg
    Anders Veberg
    Journalist
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Tirsdag hadde 465.000 nordmenn lastet ned den norske smittesporingsappen Smittestopp.

Dette er den andre versjonen av en norsk smittesporingsapp. En versjon utviklet av norske Simula ble lansert 16. april. Den ble ikke godt tatt imot. Kritikken haglet mot dårlig personvern og at informasjon om hvor vi beveger oss, skulle lagres sentralt.

Derfor ble appen trukket tilbake. 21. desember kom en ny utgave, utviklet av danske Netcompany. De utviklet også smittesporingsappen i Danmark.

Den danske versjonen heter Smittestop, med én p. Det kan ha ført til forvirring.

– Ikke sikkert folk har lastet ned feil app

Den danske appen er lastet ned ca. 14.000 ganger av norske brukere i App Store. Rundt 5000 av disse kom etter at den norske appen ble lansert. Det opplyser Sundheds- og Ældreministeriet til Aftenposten.

I Google Play Store er appen lastet ned av rundt 2000 norske brukere.

– Det er ikke sikkert at de nedlastingene er feil. Nordmenn som er bosatt i Danmark kan ha en norsk konto og ville laste ned danske Smittestop, skriver ministeriet i en e-post.

Var forberedt på problemer

Ministeriet er i dialog med det norske Folkehelseinstituttet om saken. I en e-post skriver Gun Peggy Knudsen, fungerende områdedirektør Smittevern, miljø og helse, at det kan være ulike grunner til at nordmenn har lastet ned den danske versjonen.

– Vi vet ikke hvilke. Vi kan ikke se hverken hvem som bruker appen eller hvor de er, fordi personvernet er vektlagt.

FHI vurderte å merke norske Smittestopp med et norsk flagg. Isteden endte det med en tekst om at dette er «Norges covid-19-app». Helseminister Bent Høie (H) sa også ifra om potensiell forveksling da appen ble lansert i desember.

– Hvilket utslag gir disse tallene for FHIs arbeid?

– Vi vil naturligvis at nordmenn i Norge bruker den norske appen, men det har ikke direkte konsekvenser for arbeidet vårt.

I alt har 523 personer meldt om smitte gjennom norske Smittestopp. FHI mener fortsatt at det er for få som har lastet ned appen.

– Vi tror vi har en vei å gå for å gjøre appen bedre kjent, og vurderer kommunikasjonstiltak for dette nå, skriver Knudsen i e-posten til Aftenposten.

Les mer om

  1. Smittestopp
  2. App
  3. Folkehelseinstituttet
  4. Teknologi