Kultur

The Jinx: vårens verste eventyr

Oscarnominert dokumentarskaper med vårens svar på fjorårets podcastsuksess Serial.

 • Asbjørn Slettemark

Vår vurdering:

5 av 6

The Jinx er seks episoder true crime-dokumentar med så mange lag og så mange vendinger at det er lett å stemple serien som vårens mest spennende.

I 2001 ble Morris Black funnet i sjøen utenfor Galveston, Texas. Det vil si, deler av Morris Black ble funnet, ille tilredt, og milliardærarvingen Robert Durst fra Manhattan ble arrestert for drapet.

Så stikker Durst av fra kausjon, blir tidenes første milliardrømling, før han blir arrestert etter et rart butikktyveri i Pennsylvania.

Besatt av historien

Grunnen til at newyorkeren Durst bor i Texas sies å være at han begynte å kle seg som kvinne for å dra oppmerksomheten bort fra hans kones forsvinning i 1982. Puh!

Sånn går det når virkeligheten trumfer den drøyeste thrillergåte. Det er ikke rart dokumentarfilmskaper Andrew Jarecki, som ble nominert til Oscar for Capturing The Friedmans , har latt seg besette av den bisarre og groteske historien om Robert Durst.

Virkelighet overgår fiksjon

The Jinx er seks episoder true crime-dokumentar med så mange lag og så mange vendinger at det er lett å stemple serien som vårens mest spennende. Hva skal man med Francis Underwood og House of Cards når virkeligheten byr på historier som denne?

Jarecki er en mesterlig forteller, og balanserer elegant originalbilder fra tidligere arrester og forhør med dramatiserte illustrasjonsbilder og nye intervjuer.

Irriterende musikkbruk

De lokale detektivene i Texas forteller sine versjoner, Robert Durst erindrer om en dramatisk oppvekst hvor moren tok selvmord foran øynene hans, rare venner får skjermplass, og Jareckis eget engasjement – han har laget spillefilm av denne historien før – gir formidlingen ekstra nerve.

Vi noterer dog et lite minus for den insisterende musikkbruken, det låter insisterende som en blanding av Chris Columbus-regissert familiefilm og den smygende horrormusikken i Rosemary’s Baby. Historien trenger ikke det.

Fengslende underholdning

Serien minner ikke så rent lite om mesterlige The Staircase (2004), hvor forfatteren Michael Peterson ble tiltalt for å ha drept konen, men samtidig er det nærliggende å sammenligne The Jinx med Seria l.

Høstens lille podcastsensasjon gravde seg bakover i en kjent krimsak på samme måte som The Jinx skal gjøre de neste ukene, og satte en ny standard for hvordan å gjøre journalistikk om true crime til fengslende underholdning.

Det gir som alltid en rar skyldfølelse å bli så underholdt av en moderne kriminalsak, men samtidig er det ekstra engasjerende nettopp fordi det handler om ekte mennesker.

De to episodene vi har sett har like mange overraskelser som en hvilken som helst Harlan Coben-roman, og gir løfter om at historien om Robert Durst blir vårens verste eventyr. Dét er altså ment som et kompliment.

Tips til flere TV-serier finner du her:

 1. Les også

  Denne TV-våren jakter alle på seriegullet

 2. Les også

  TV-trend 2015: Strøm, eller røm

 3. Les også

  Togetherness byr på tynnslitte familiebånd

 4. Les også

  Britkrim inspirert av Forbrytelsen

 5. Les også

  Underholdning på liv og død

 6. Les også

  Better Call Saul er et lindrende plaster på Breaking Bad-såret

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Påskekrim fra virkeligheten

 2. KULTUR

  Tidsklemme-TV tar av: – Et yppelig format for seriefråtsing

 3. KULTUR

  Påskekrim-anmeldelse: Et britisk stjernelag løfter en sober serie om en ekte drapssak

 4. KULTUR

  Hva skjedde med mamma? Uløst Holmenkollen-drap fra 1974 blir true crime-serie.

 5. KULTUR

  «Hvem drepte Birgitte?» kan fort bli en like stor suksess som sine amerikanske forløpere

 6. KULTUR

  TV-anmeldelse: «True Detective» søker tilbake til utgangspunktet. Resultatet dirrer av spenning.