Kultur

Prater i timesvis på Messenger

Elevene på Foss videregående skole er å finne på Messenger i timevis hver kveld. 150 på vennelisten og fire til fem vinduer oppe samtidig er ikke uvanlig.

  • Per Kristian Bjørkeng
    Per Kristian Bjørkeng
    Journalist

Blant elevene vi treffer i skolegården er det ikke vanskelig å finne de aktive chatterne. Vi finner ikke én som ikke ofte er på Messenger — de fleste hver dag. - Messenger er en bra sjekkemetode. Det er ikke så personlig som å sende en melding på mobilen. Dessuten kan du holde kontakt med flere. Det tar så lang tid hvis man skal holde kontakt med alle ved å prate på telefonen, mener Kristine Stiansen (18). Flere av dem som har bredbånd trekker også frem at chat for dem er gratis.- Jeg gir heller bort MSN-adressen min enn telefonnummeret. Det er mer sannsynlig at man faktisk får pratet med noen der, mener Thomas Hafstad (18).

Kjappchat.

Alle vi treffer synes det går mye kjappere med chat enn med telefon. De er medlem av så mange blogger og nettsamfunn at de ikke klarer å holde rede på alle sammen. De holder kontinuerlig kontakten med et utvidet nettverk av venner. Dette er som regel folk de ikke ser til daglig, men kjenner fra tidligere møter eller skoler de har gått på. Mennesker de bare har møtt på nett er det svært få av. De innrømmer at kommunikasjonen ofte ikke er så meningsfylt bestandig.- Du sier liksom hei, og så et par ord. Det trenger ikke være mer, sier Kristine.

Uforpliktende.

Frøya Stavem (17) mener chatten har både positive og negative sider.- Det er ikke så forpliktende. På tastaturet er det lettere å være modigere, kanskje komme med komplimenter, enn på telefonen. Men tonefallet blir jo helt borte, sier hun.

Mest negativt.

Linnéa Sundfær (17) er kritisk.- For meg er det mest negativt, fordi det sjelden kommer noe ut av munnen min som ikke er ironisk. Og sånt er jo vanskelig å formidle på chat, sier hun. Elevene er modne Messenger-brukere nå. Det var på ungdomsskolen debatten gikk om hvem som skulle utelukkes fra nettverket. Nå er de for store for sånt.Flere har begynt å vise seg som avlogget for ikke å få for mange henvendelser hele tiden. - Søsteren min på 11 år kikket på vennelisten min og så at jeg hadde masse venner som var på nett akkurat nå, uten at jeg pratet med dem. "Hæ, hvorfor snakker du ikke med alle sammen", spurte hun. Men det blir for stressende, sier Frøya Stavem. - Jeg har massevis av folk på vennelisten som jeg ikke har kontakt med. Men jeg tør ikke slette dem, sier Annika De Leon (17).

Les også

Chatter med naboen