Kultur

Covergutten på Nirvanas «Nevermind»-album går til søksmål – 30 år etter

Spencer Elden, som er babyen som svømmer under vann på Nirvanas «Nevermind»-plateomslag fra 1991, går til sak mot bandet, fotografen og plateselskapene.

Denne karen går nå til søksmål, nær 30 år etter at bildet ble tatt.
  • NTB
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Søksmålet som ble fremlagt denne uken, hevder at de saksøkte har brutt føderal lovgivning om overgrepsmateriale. Det fremholdes videre at Spencer Elden i kjølvannet har pådratt seg varig mén av deres angivelig «seksuelle utnyttelse av barn i kommersiell sammenheng». Det skriver TMZ.

Dermed må de gjenlevende Nirvana-medlemmene Dave Grohl og Krist Novoselic og bostyret etter Kurt Cobain svare for seg. Det samme gjelder fotografen, som fikk hjelp av Spencers far til å rigge opp kamerautstyret, designeren, Universal Music og Geffen Records, som ga ut albumet, og Chad Channing – Nirvanas trommeslager fra 1988 til 1990.

30 millioner eksemplarer

I sakspapirene hevdes det at «Cobain gikk med på å redigere Spencers bilde» med et klistremerke. Men Nevermind ble likevel utgitt uten klistremerke og har siden solgt 30 millioner eksemplarer. Nå hevder Spencer Elden at hverken hans foresatte eller han selv noensinne har undertegnet på bruk av bildene. Han krever en skadeserstatning på 150.000 dollar pr. saksøkte. I tillegg krever han å få dekket utgifter til advokat og rettssak.

Hverken Grohl, Novoselic eller Cobain-boet har kommentert søksmålet.

BBC fastslår at ikke-seksualiserte bilder av barn vanligvis ikke betraktes som overgrepsmateriale i USA. Eldens advokat hevder at dollarseddelen som ble tilføyd digitalt, får babyen «til å fremstå som en sexarbeider».

Har tatovert albumtittelen på brystet

Spencer Elden er i dag 30 år. Allerede i et intervju med Time Magazine i 2016, da Nevermind-albumet var 25 år, sa han at han hadde vurdert å gå til rettslige skritt. Han fortalte at han aldri hadde klart å venne seg til det å pryde plateomslaget, selv om han flere ganger tidligere har gjenskapt bildetfotoopptak og har albumtittelen tatovert på brystkassen.

– Det er tøft ikke å bli opprørt når du hører hvor mye penger det involverte. Når jeg går på baseballkamp og tenker at «alle her har antagelig sett min lille babypenis», så føles det som om deler av mine menneskerettigheter er blitt opphevet, sa Elden i intervjuet i 2016.

Klassisk

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

  1. Musikk
  2. Kurt Cobain
  3. Søksmål
  4. USA