Kultur

Den syriske forfatteren Samar Yazbek: Syria tømmes for fremtid

Mens skoler og T-banen er stengt i Brussel og andre europeiske land iverksetter høy terrorberedskap, fnyser Samar Yazbek av vestlige mediers stadige fokus på flyktningstrømmen.

Vesten bomber Syria og dreper flere sivile enn IS, mener den syriske forfatteren og journalisten Samar Yazbek. Hun frykter for hjemlandets fremtid. Foto: Tor Stenersen

 • Thea Storøy Elnan
  Journalist

– Det er å ignorere det som faktisk er roten til problemet, altså konflikten i Syria. Flyktningkrisen er en bivirkning, ikke selve problemet, sier hun.

Yazbek er i Oslo for å promotere boken Inn i tomheten , en dagbokfortelling fra hennes ulovlige grensekryssinger inn i Syria, med skjult identitet. I tre omganger mellom 2012–2014 risikerte hun livet for å opprette hjelpetiltak for kvinner i konfliktsonen. Samtidig noterte hun vitnesbyrd fra de grusomme krigshandlingene både Syrias president Bashar al-Assad og IS har stått bak de siste tre årene.

Hun er oppvokst i den syriske byen Raqqa, som nå er IS' hovedsete, og sto i fremste rekke under motstandskampene mot Assad da den arabiske våren blusset opp i 2011. Hun ble fengslet, mishandlet og drapstruet av regimet og har bodd i eksil i snart fem år. Hennes midlertidige hjemsted er Paris.

– Det føles ut som om døden forfølger meg, sier hun.

Dette er én av flere artikler Aftenposten har i Det nye Europa-serien. Interessert i å vite hvordan andre intellektuelle mener vi bør løse krisen i Europa?

Les også

Her er åtte løsningsforslag på krisen i Europa

Her er verdens terrorsituasjon forklart i tall og grafikk:

Les også

Én terrorgruppe dreper flere enn IS

Ber Vesten stoppe bombingen

Etter terroren i Paris sendte den franske presidenten, François Hollande, bombefly over Syria. Det er langt ifra en god løsning på terrorsituasjonen, mener Yazbek.

Forfatter og journalist Samar Yazbek. Foto: Kristian Ridder-Nielsen

– Hele verden bomber Syria med påskudd om å bombe IS, men ender opp med å drepe flere sivile enn ekstremister. Mer bombing vil ikke knekke IS, vold fører bare til mer vold. For å få has på IS må Assad fjernes og bakkestyrker sendes inn. Uten det, er det ingen løsning. Vi må få IS til selv å si at krigen er over, sier hun.I boken Inn i tomheten understreker hun flere ganger at syrerne ønsker en sekulær stat, ikke et kalifat, slik ekstremistene vil. Syria vil aldri bli det samme igjen, mener Yazbek.

– Vi er blitt drept og dyttet ut av fremmedkrigere som fremmer ekstreme religiøse verdier som de mener skal legge rammene for vår livsstil. Det som en gang var en patriotisk kamp, drevet av og for syrere, er blitt til en okkupasjon av landet vårt. Det har forverret situasjonen og vært kimen til at IS ble dannet, sier hun.

Les også intervjuet med Yazbek i A-magasinet før i år:

Les også

«Hva er tilbake av Syria nå? Et stakkars dyr, flådd levende, som fortsatt puster mens alle forsøker å klore til seg sin del av slaktet»

Syria tømmes for utdannede

Mens flere fremmedkrigere strømmer til Syria, flykter stadig flere syrere ut av landet. Flere forskere og intellektuelle, blant dem statsviter Francis Fukuyama, har uttalt til Aftenposten at Vesten først og fremst bør hjelpe flyktningene som er i Midtøsten for å løse flyktningkrisen. Det er Yazbek enig i.

– De som er igjen har ikke råd til å flykte. På grunn av daglig bomberegn og krig løper de en mye høyere risiko enn dem som flykter. De som reiser er middelklassen og høyt utdannede, og utgjør et stort tap for Syria. Det er nærmest som om landet tømmes for en fremtid, sier hun.

Det foreligger få gode statistiske oversikter over flyktningenes bakgrunn. Ifølge The Economist er de aller fleste syrere som flykter til Europa fra middelklassen. I Sverige anslår de at 40 prosent av flyktningene som kommer dit har høyere utdanning.

I forrige uke intervjuet vi forfatter og klimaaktivist Naomi Klein til denne serien.Hun mener der er

Les også

klimakrisen som forverrer konflikten i Syria

– Assad har ansvaret for IS

Vestlige mediers fokus på IS har gjort at verden har glemt hva Bashar al-Assad har gjort med landet, mener Yazbek. Hun kritiserer Vesten for å lage stereotyper av syrerne som ekstremistiske islamister, og skriver i boken at et slikt perspektiv gjør at Assad og regjeringen kan skyve alt ansvaret over på opprørsgruppene.

– Assad-regimet har ansvar for å ha skapt IS. Gjennom sine allierte har Assad skapt en ny fiende, altså IS og Jabhat al-Nusra, som gjør minst like grusomme handlinger som ham. Assad er dels med på å produsere terroren. Det har mediene glemt. Han burde vært stilt for den internasjonale straffedomstolen forlengst, men blir nå heller foreslått som ny presidentkandidat.

– Hva kan vi gjøre for å hindre rekruttering til IS?

– Det er et spørsmål som stilles altfor sent. IS har allerede gjort Syria og flere andre steder til et blodbad. Men Europa må få en ny politikk og andre tiltak for integrere flyktningene som kommer hit. IS er blitt et revolusjonssymbol. Om Europa fortsetter å bombe i Syria eller behandler flyktningene dårlig, vil det gjøre unge sinte og skape sympati for IS. Flyktningene rømmer fra krig, diktatur og lave inntekter. Mange rekrutteres som en reaksjon på den urettferdigheten som begås i Midtøsten. Den islamistiske bevegelsen er en erstatning for den venstreorienterte bevegelsens fiasko, sier Yazbek.

Les også om

Les også

franske Toys R Us som slutter å selge lekevåpen etter terroren

Hun er spesielt oppgitt over kvinnene som IS rekrutterer fra Europa.

– IS ser kvinner som mindre verdt enn dyr og snakker om hunkjønnet som en synd og som en slags forurensing av samfunnet. Jentene som rekrutteres fra Europa og resten av verden er suicidale. De går rett inn i døden, sier hun.

Europa opplever den verste flyktningkrisen siden annen verdenskrig, og store økonomiske problemer truer samarbeidet. I slike tider må vi lete etter svar hos de klokeste hodene. I en serie intervjuer møter vi fremstående kunstnere og intellektuelle med hjerte for Europa.

Interessert i å lese hva andre intellektuelle mener vi bør gjøre for å løse krisen i Europa?

Hva vil Paris-terroren ha å si for kampen mot IS? spør vi i den seneste utgaven av vår utenrikspodkast. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.

 1. Les også

  Vanessa Baird: - Det er umulig å ikke forholde seg til flyktningkrisen

 2. Les også

  Kathleen M. Blee knuser stereotypene vi har om høyreekstreme

 3. Les også

  Knausgård ut på tur med Harald Eia og Jo Nesbø

 4. Les også

  Slik mener åtte av verdens intellektuelle at krisen i Europa bør løses

Les mer om

 1. Paris
 2. Terror
 3. Den islamske staten (IS)
 4. Flyktninger
 5. Syria

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Samar Yazbek skriver gripende og surrealistisk om Syria-krigen

 2. VERDEN

  Sluttkampen nærmer seg i Syria. Det får dramatiske konsekvenser for mange mennesker.

 3. LEDER

  Aftenposten: Syria kan nærme seg en dårlig fred

 4. NYHETSANALYSE

  80.000 flykter fra Russlands bomber. Slik er Putin og Erdogans spill.

 5. VERDEN

  Hjelpeorganisasjoner slår sultalarm i Syria

 6. VERDEN

  IS inviterer flyktninger til middager og bønnemøter. Så prøver de å rekruttere dem til terror.