Kapteinen som ikke seiler så ofte

Når komiprisvinner Einar Tørnquist ikke er på nett-TV, harmoniserer han med bandet Captain Walker, som sist uke føk til topps på Itunes med debutalbumet.

Kompisgjeng som helst bare vil øve – og gi ut plate. Fra v: Halvor Haugen (tangenter), Fredrik Eilertsen (gitar), Knut-Erik Giske (bass) og Einar Tørnquist (trommer).

De øver en gang i uken og spiller ute en gang i året. Deres første «plate» kan bare streames. Captain Walker tilhører underskogen av Norges mange band.

— LP gir vi ut når vi får råd. CD er det ingen vits i, ingen kjøper den likevel.

Les også

«Pen musikk for vinterdvalen»

Kvartetten, som består av en barista (Fredrik Eilertsen), en kontaktlærer (Knut-Erik Giske), en radioprodusent (Halvor Haugen) og en programleder (Einar Tørnquist), har ikke akkurat kastet seg halsløst ut i musikklivet. Det har tatt dem ti år å platedebutere (uten plate). Tross liten aktivitet: Plutselig lå de på tredjeplass på Itunes.— En del folk har nok ventet på at vi skulle gi ut musikk, og jeg har vært aktiv på Facebook og Twitter for å lage blest rundt albumet. Det kan være grunnen til at vi kom så høyt opp, sier Tørnquist.

Lite promo

Men det tok ikke mange dagene før Way back home raste nedover igjen, og torsdag var «platen» helt ute. Akkja. Burde de ikke spille som gale live for å få musikken ut til folket?

— Nja ... En stund føk vi rundt på alle klubbene i Oslo, Mono, Palace Grill og så videre, men det var jo bare de samme menneskene som kom og hørte på – venner og bekjente. Nå er det blitt slik at vi heller tar en øvingskveld i stedet for å slepe rundt på – og rigge opp og ned – 100 kilo med utstyr, medgir Haugen.

— Men vi spiller på den årlige endagsfestivalen Superfest. Og Sommerfesten på Giske, erklærer Tørnquist.

Kompisgjeng som helst bare vil øve – og gi ut plate: Fredrik Eilertsen (gitar) (foran), Halvor Haugen (tangenter), Knut-Erik Giske (bass) og Einar Tørnquist (trommer).

Med så beskjeden aktivitetsnivå – hva er drivkraften?— Grunnen til at vi ikke har gitt oss er at vi vanker i et stort miljø av musikere, med kanskje 20 plateartister, forklarer Giske. - Det er veldig inspirerende.

Captain Walker er voksne menn som spiller voksen countryrock à la Eagles og America. Bandnavnet tok de fra en figur i Mad Max-filmene. Sangmessig hentet de mye inspirasjon fra filmen O Brother where art thou , der bluegrass spiller en viktig musikalsk rolle.

— Det var da vi begynte å jobbe skikkelig med harmoniene. Før det var vi mer rockeband.

- Firstemt?

— Mest trestemt. Det ble enstemmig bestemt at vi skulle synge trestemt.

Miljøpris?

Midt i formidlingsbehovet ble Walker plutselig, i 2011, tildelt Nova Nedstrippas Miljøpris for «klimabevissthet og utrettelig engasjement». Eller ...?

- Er vi miljøprisvinnere? Haugen ser særdeles overrasket på sine bandkolleger.

— Vel, sier Tørnquist.

- Fikk vi ikke det fordi bandet som egentlig skulle hatt prisen ikke kunne komme? undrer Eilertsen

— Jo!

— Og jeg kunne heller ikke komme, grumfer Haugen.

En uke her, en helg der

I sannhet en stor dag. Større var det likevel da de endelig begynte på debutalbumet. I 2008. Da satte de av to uker. Så ble det en uke til i 2010 – og en helg i 2011. Men de er allerede godt i gang med album nummer to. Og i løpet av møtet med Aftenposten ble det nærmest vedtatt at Walker skulle presse vinyleksemplarer av den første.

— Vi har nå bestemt oss for å presse vinyl-LP-er. Vi har i hvert fall bestemt oss for å prøve på det. Vi har jo et plateselskap i ryggen. Eller riktigere – vi har en mann i ryggen. Robert Post. Han etablerte et selskap, Rocking Chair for å kunne gi artister som oss en ekstra dytt.

- Hvor mange artister har han gitt en dytt?

— Bare oss.