Kultur

Emilie Nicolas: - Nå må jeg snart lære meg å si «Yess, jeg får det til»

Ingen lager bedre musikk her til lands enn 27-åringen.

I september kom <i>Like I'm a warrior,</i> debutalbumet fra Emilie Nicolas. Det gikk rett inn som nummer 1 på landets offisielle salgsliste. Foto: Jan T. Espedal

  • Robert Hoftun Gjestad
    Robert Hoftun Gjestad
    journalist

— Oi, shit. Det var en fryktelig fin bursdagsgave, sier Emilie Nicolas, som fylte 27 år onsdag.

I desember i fjor utropte Aftenposten bærumsjenta til utvalgt kulturtalent for 2014.

Bakgrunnen var blant annet hennes gjennombrudd hos norske lyttere med coverversjonen av DumDum Boys-låten «Pstereo», samt platekontrakt med storselskapet Sony Music. I slutten av september kom debutalbumet Like I'm a warrior , belønnet med en lang rekke 6-ere, blant annet i denne avis.

Nå har en samlet populærmusikkredaksjon i Aftenposten kåret albumet til årets beste norske.

— Det er veldig hyggelig og overveldende. Jeg blir stolt og takknemlig av en slik heder fra en avis jeg selv er så glad i, sier Emilie Nicolas.

Ser ut som en triumfferd

Nicolas' plan om å drive med musikk ble lagt på barneskolen, men tok av da hun begynte på jazzlinjen ved NTNU i Trondheim. Tre år senere, samtidig som hun ga ut «Pstereo»-låten, gikk hun sommeren 2013 ut derfra med bachelor i «utøvende jazz».

Tre år med trening av den karakteristiske sangstemmen, som av anmeldere ofte hentes frem og omtales som Nicolas' fremste styrke.

— Først etter at albumet kom ut, har jeg klart å slappe av litt. Forventningene fra alle kanter påvirket meg nok, ja. Jeg liker best å være en underdog som ingen har tro på, enn å være en som folk forventer noe av.

- Utenifra ser det siste året ut som en triumfferd?

— Og innenfra er jeg fortsatt bare opptatt av om det kommer folk på konsertene mine, og er redd for om jeg klarer å synge bra. Det er først i ettertid jeg klarer å tenke klart, og se hva som egentlig har skjedd. Det er vanskelig å se de store tingene, og forholde seg til alt rundt selve musikken. Men nå må jeg snart lære meg å si «Yess, jeg får det til», sier Emilie Nicolas.

Skal ut i Europa

Da Aftenposten møtte henne hjemme i leiligheten på Majorstuen for et knapt år siden, drev hun med et gigantisk puslespill av verdenskartet. Kartet er nå lagt ferdig, treffende nok samtidig som hun selv skal ut i verden.

Etter nyttår lanseres singlen «Grown up» og debutalbumet i England og resten av Europa, kombinert med konsertvirksomhet.

— Dette har jeg en veldig «går det, så går det»-holdning til. Musikken kommer ut, og så må man vente og se hvor man skulle være ønsket, hvor det skulle finnes folk som vil høre på meg. Det blir spennende.

- Får du skrevet ny musikk?

— Tja, det er mest spilling. Jeg savner litt det å lage en låt bare for å lage den, men det kommer da noe nytt ut av og til. Alle snakker om at ting haster så fælt hele tiden, men det er vel et valg man har. Om man egentlig vil haste med, sier Emilie Nicolas.

Les også:

Les også

Dette er årets ti beste norske album

Les også:

Les også

  1. Vi kårer årets beste album

  2. Hun har laget årets beste låt