Kultur

Gyldendal tvinger Buzzit.no til å slette Ole Brumm-artikkel

Viralnettstedet Buzzit.no risikerer nå å få Disney-konsernets advokater på nakken etter tyveri av 19 originaltegninger fra Ole Brumm-bøkene.

Slik presenterer nettstedet Buzzit.no E. H. Shepards originaltegninger fra Ole Brumm - uten noen som helst kildehenvisninger til illustratøren eller rettighetshaver Disney/Gyldendal. Isteden er Flickr/Distractify oppgitt som kilde. Denne misbrukte illustrasjonen fra boken "Ole Brumm" har Aftenposten for ordens skyld fått tillatelse til å republisere av Gyldendal forlag. Foto: Skjermdum fra Buzzit.no

 • Jan Gunnar Furuly

Aftenposten har de siste dagene avslørt hvordan Amedias fyrtårn for virale saker, Buzzit,har klippet og limt fra andre nettsteders opphavsbeskyttede artikler.

Nå viser det seg også at det Nordlys-eide nettstedet også forgriper seg grovt mot noen av bokbransjens mest kjente åndsverk, helt uten tillatelse fra dem som sitter med rettighetene til materialet.

Globalt er det Disney som forvalter rettighetene, og saken kan fort vise seg å bli kostbar for mediehuset Nordlys i Tromsø om det amerikanske selskapet skulle kreve erstatning

Krediterte Flickr og Distractify

I en artikkel skrevet av journalist Tord Olander Pedersen siteres det som angivelig er "19 nydelige visdomsord Ole Brumm lærte oss".

Artikkelen er illustrert med 19 originale tegninger fra bøkenes illustratør E. H. Shepard, men den eneste kildehenvisningen er bildedelingsnettstedet Flickr og det amerikanske viralnettstedet Distractify.

Slik presenteres de angivelige Ole Brumm-visdomsordene på viralnettstedet Buzzit.no. Foto: Skjermdump fra Buzzit.no

De fleste av tegningene har tydelig signatur av den avdøde, britiske tegneren.

— Vi reagerer meget sterkt på at et seriøst norsk mediehus kan operere på en så amatørmessig måte, og vil straks be Buzzit fjerne artikkelen. Vi vurderer også om vi skal sende saken videre til Disney og deres advokater, sier redaksjonssjef Eva Thesen i Gyldendal forlag.

- Blir slettet umiddelbart

Nordlys-redaktør Anders Opdahl beklager saken, og varslet ved 11.15-tiden tirsdag at Buzzit-artikkelen umiddelbart vil bli slettet.

— Jeg er veldig lei meg for det som har skjedd, og beklager dette overfor Gyldendal og Disney. Vi skal selvsagt ikke publisere andres opphavsrettslig beskyttede åndsverk, sier han.

Opdahl forklarer at journalisten som publiserte saken fant den på et annet viralt nettsted, og at det ble laget en egen vri på den for Buzzit.

Tirsdag ettermiddag publiserte Buzzit et svar på kritikken på sine sider (ekstern lenke).

Likt og delt 21.000 ganger

Saken ble publisert i august, og er hittil likt, kommentert eller delt over 21.000 ganger på Facebook.

- Om Amedia hadde henvendt seg om bruk av illustrasjoner og tekst i forbindelse med en sak om Ole Brumm ville hverken denne saken eller bruk av illustrasjonene blitt godkjent av opphavsmann eller oss som utgivere i Norge, sier Thesen i Gyldendal.

Hun er svært forbauset over at journalister i en stor regionavis i Norge ikke innehar større grad av elementære kunnskaper om opphavsrett og hva de egentlig kan publisere.

— Man må kunne forvente større profesjonalitet i kildearbeidet av et av Norges største mediekonsern, Amedia. Dette hadde vi overhodet ikke ventet fra den kanten, sier hun.

- Teksten er et useriøst kvasioppkok

Thesen karakteriserer også innholdet i Buzzit-artikkelen som et useriøst kvasioppkok av det som er Ole Brumm-bøkenes originale tekst.

— Disse visdomsordene er omskrevet og fortolket på en måte som har svært lite med den opprinnelige teksten å gjøre, er hennes dom.

Full intern oppvask

Nordlys-redaktør Anders Opdahl har satt i gang full intern oppvask etter de pinlige avsløringene om nivået på Buzzit.no's klipping og liming.

Og Amedia-konsernets direktør for utgiverspørsmål, Stig Finslo, hyret mandag inn jurist Jon Wessel-Aas i Bing Hodneland advokater, tidligere mangeårig advokat for NRK, til å bistå i oppryddingen.

- En svært vellykket satsing

— Wessel-Aas skal hjelpe oss med en gjennomgang av hvordan innhenting av materiale fra sosiale medier kan skje, og særskilt hvilket handlingsrom vi som pressefolk har til å publisere innhold som ligger der, sier Finslo.

Konsernsjef Are Stokstad i Amedia ville mandag ikke kommentere kritikken mot viralnettstedet.

- Buzzit er en svært vellykket satsing, er alt han vil si.

La inn kildehenvisning

Mandag hadde Buzzit lagt inn følgende tekst øverst i artikkelen "10 ting læreren vil si til dere foreldre, men ikke tør", som avsnitt for avsnitt er så å si er ren avskrift fra den britiske avisen Guardian:

"Aftenposten har gjort oss oppmerksom på at denne saken opprinnelig ble publisert uten korrekt kreditering. Den anonyme lærerens innlegg ble opprinnelig publisert hos The Guardian. Det skulle selvfølgelig kommet fram fra første sekund, og skyldes en glipp fra journalistens side".

Ut over de fire tekstlinjene som er lagt til denne saken og slettingen av Ole Brumm-saken, har det foreløpig ikke skjedd noe med innholdet på Buzzit - til tross for hard kritikk om stofftyveri, klipping og liming.

Aftenposten har forsøk å få kommentarer fra journalist Tord Olander Pedersen i Buzzit, men han har ikke vært tilgjengelig.

Les også:

 1. Les også

  Slik skal Nordlys-redaktøren rydde opp i klippmaskinen

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Familiedramaet i en helt ny drakt

 2. KULTUR

  Olive Kitteridge: Skuespill blir ikke bedre enn dette

 3. KULTUR

  Her forberedte de Tungtvannsaksjonen

 4. KULTUR

  Gnistrende skuespillerprestasjoner i «Bloodline»

 5. KULTUR

  Fire danske vinnere og én som burde ha vunnet

 6. KULTUR

  Marvel's Daredevil byr på en superhelt som kan underholde både nerder og nybegynnere.