Kultur

Helene Uri: Hvordan forfører Trump med språk?

Mange av oss blir så oppgitt over det Trump mener og sier og står for, at vi synes også språket hans er helt håpløst, skriver Helene Uri i ukens språkspalte.

Retorikk er talekunst, og Trump er ingen kresen ordkunstner med et velpleiet språk og vakre ord. Retorikk er også overtalelseskunst og verbal forførelseskompetanse. Og Trump kan både overtale og forføre, skriver Helene Uri.
  • Helene Uri
    forfatter, dr.art., professor II ved Norsk barnebokinstitutt
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Men noen av de språklige trekkene han kritiseres for, er trekk vi ellers setter høyt.

Da Erna Solberg nylig besøkte Det hvite hus, fikk hennes engelsk skryt, og det var fortjent. Solberg snakket godt for seg, og hun gjorde det på et utmerket engelsk. Flere amerikanere tvitret at den norske statsministeren var bedre i engelsk enn den amerikanske presidenten. Det var nok ikke helt rettferdig. I det hele tatt er det skrevet og sagt mye negativt om Trumps språk. Noe av det stemmer ikke helt.

Aftenpostens språkspaltist, Helene Uri, er forfatter og har doktorgrad i anvendt lingvistikk og hovedfag i nordisk. Hun har nå en professor II-stilling ved Norsk barnebokinstitutt.

Latteren setter seg fast i halsen

La oss se nærmere på noen av de trekkene Trump er blitt kritisert for.

Trumps språk signaliserer at han ikke er en tradisjonell politiker. At han er helt annerledes. At han er folkets mann. Han høres spontan og ekte ut. Det skårer han på.

Han velger enkle ord. ”I know words. I have the best words,” har Trump uttalt. Vi rister oppgitt på hodet. Dessuten elsker Trump overdrivelser. Alt er digert, utrolig digert, usannsynlig digert. Min atomvåpenknapp er mye større og kraftigere, skrev han i en tweet som en reaksjon til Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Vi kan le av verbale barnsligheter, men innholdet her gjør at den latteren setter seg fast i halsen.

For en tid tilbake ble det slått stort opp at Trumps språk var på nivå med en fjerdeklassings. En metode som er brukt for å komme frem til det, måler to faktorer: setningslengde og ordlengde. Trump har korte setninger og korte ord.

  • Les flere kommentarer om språk fra Helene Uri:
Les også

Helene Uri: Hvorfor tenker de fleste av oss automatisk på pappaen når vi hører ordet dommerdatter?

Språk på nivå med en fjerdeklassing

I tilfellet Trump setter vi likhetstegn mellom enkelt språk og dårlig språk. Ofte er det motsatt. En av testene som er brukt for å vise at Trump har språk på nivå med en fjerdeklassing, er laget for å måle språklig kompleksitet.

Målet med den har vært å bevisstgjøre skribenter slik at de ikke skriver tekster som er vanskelige å forstå. Bort med lange setninger! Bort med lange ord! Den norske stat har de siste årene brukt millioner på sitt klarspråksprosjekt. Det er dyrt når kommunale og statlige institusjoner skriver vanskelig.

Skriv spade, ikke graveredskap

Vi klikker oss inn på informasjonssiden til en etat eller et direktorat, men forstår ikke hva som menes. Vi får et brev med et vedtak, men det er så innfløkt uttrykt med henvisning til så mange paragrafer at folk uten juridisk embetseksamen har store problemer med å henge med i svingene. Derfor bruker staten millioner på å få kommunalt og statlig ansatte til å skrive enklere. Skriv om, ikke angående. Skriv spade, ikke graveredskap. Skriv vurdere, ikke foreta en vurdering. Stykk opp informasjonen! Sett punktum!

Trump har uttalt:”I used to use the word incompetent. Now I just call them stupid.” Han foretrekker et kort, folkelig ord fremfor et lengre og mer akademisk. Og sånn raser han nedover målingen av språklig kompleksitet, men oppover på meningsmålingene.

Han høres spontan og ekte ut

Trumps språk er assosiasjonsrikt. Han avbryter seg selv, slik at mange setninger ikke avsluttes. Trumps språk, også i taler, ligner mer spontant talespråk enn velplanlagt veltalenhet. Språk er identitet. Vi vet alle hvor mye en spesiell aksent eller bruk av dialektord gjør for hvordan vi oppfattes.

Om vi sier bikkje eller hund, weekend eller helg, oktoberbarn eller unge menn – vi får sagt mye om oss selv ved måten vi snakker på. Trumps språk signaliserer at han ikke er en tradisjonell politiker. At han er helt annerledes. At han er folkets mann. Han høres spontan og ekte ut. Det skårer han på.

Kan både overtale og forføre

Retorikk er talekunst, og Trump er ingen kresen ordkunstner med et velpleiet språk og vakre ord. Retorikk er også overtalelseskunst og verbal forførelseskompetanse. Og Trump kan både overtale og forføre.

For å bli president i USA trenger man penger, og det hjelper med forbindelser både her og der, men man trenger først og fremst et språk som overbeviser. Det hadde Trump. Han overtalte, forførte og overbeviste så mange at han vant valget. Trump er en selger. Han selger et budskap. Han selger seg selv.

Har du tips til språkspalten? Send en e-post til: spraktips@aftenposten.no

Les mer om

  1. Språk
  2. Språketvårt
  3. Helene Uri, forfatter