Angelina Jolie tar regien selv

– Jeg elsker å være bak kamera, sier Angelina Jolie (39). Hun har laget en av årets mest hypede Hollywood-filmer om en glemt krigshelt som viste seg å være en nabo.

Angelina Jolie instruerer skuespillerne på settet til sin regissørdebut <i>Unbroken</i>.
  • Vegard Tenold Aase

— Å være filmstjerne er en av de enkleste jobbene i verden. Å regissere er annerledes. Du er ansvarlig for hver minste del av filmen, sier Angelina Jolie.

Det er desember i New York, og superstjernen har tilbrakt formiddagen på et luksushotell på Manhattan for å svare på spørsmål fra journalister fra hele verden. Hun er liten og vever, med spinkle håndledd og øyne så store at man helst burde ta et par steg tilbake når man snakker med henne. Om hun er sliten, viser hun det ikke.

Krigsdramaet Unbroken er en film hun er stolt av og som hun lenge har hatt lyst til å lage.

– Jeg måtte selge den inn til filmstudioet i tre måneder før de endelig takket ja. Jeg hadde heller ikke forventet å få jobben selv. Da jeg endelig fikk den, oppdaget jeg at det beste en regissør kan gjøre, er å ikke tro at du sitter på alle svarene, men å lære fra andre.

En historie om mot

Unbroken er Jolies andre film som regissør. Den er basert på den sanne historien om Louis Zamperini, amerikaneren som deltok på 5000-meter under OL i Berlin i 1936 og skal ha vakt særlig begeistring hos Hitler, til tross for at han kom på en beskjeden 8. plass.

Åtte år senere befant Zamperini seg i et bombefly over Stillehavet, da flyet han satt i ble skadet og styrtet. Han og to andre overlevende drev rundt på havet i halvannen måned før de ble tatt til fange av japanerne.

Unbroken er en to og en halv time lang skildring av stoiske amerikanere som nekter å la seg knekke av hverken havets krefter eller sadistiske japanere.

– Det er så mye i denne verden som er så overveldende, sier Jolie.

– Det er lidelse over alt. Louis’ historie inspirerte meg og minnet meg om den styrken vi har som enkeltmennesker, til tross for den motgangen vi møter. Det er det jeg håper denne filmen klarer å fange.

Døde i sommer

Angelina Jolie oppdaget Zamperinis historie gjennom boken Laura Hillenbrands har skrevet om ham. Da hun begynte å utvikle den til en film, oppdaget hun til sin store overraskelse at krigshelten bodde like i nærheten av henne i Los Angeles.

De to ble nære venner, og besøkte hverandre ofte, helt til Zamperini døde i sommer, 97 år gammel. Jolie klarer fremdeles ikke å snakke om ham uten å bli blank i øynene.

– Jeg savner å ha ham å prate med, sier hun.

– Han ønsket at filmen skulle vær en påminnelse om at alle mennesker har storhet i seg. Louis’ historie handler ikke om heltedåd, men om det motet som finnes i hver og en av oss. Den handler om hvordan vi reiser oss etter motgang.

Manushjelp fra Coen-brødrene

Det å finne de riktige skuespillerne til historien var en lang prosess, forteller Jolie, som hadde møter med utallige skuespillere. Til slutt gikk rollen som Louis til britiske Jack O’Connell, som først og fremst er kjent fra britiske produksjoner som filmen This is England og tv-serien Skins .

– Jeg ville ha noen som hadde en slags 1940-tallsutstråling, sier Jolie.

– Da jeg så Jack, smilte jeg. Det var noe med måten han opptrådte på som gjorde at han var helt perfekt.

Filmens skurk, den brutale sadisten Mutsuhiru «Fuglen» Watanabe er spilt av den japanske musikeren Miyavi, som får sin skuespillerdebut i Unbroken .

– Miyavi ville ikke egentlig være skuespiller, så jeg fikk de som var ansvarlige for å caste filmen til å møte ham flere ganger uten å fortelle ham hvorfor. Jeg ville se hva slags person han var. Det var viktig at han var en stødig og balansert type, sier Jolie.

Om skuespillerne i Unbroken er relativt ukjente, så er manusforfatterne nærmest for legender å regne. Filmen er skrevet av regissørbrødreparet Joel og Ethan Coen, som kom om bord relativt sent i prosessen. Jolie sier at deres hjelp har vært uvurderlig, både for manuskriptet og henne.

– For det første visste de hvordan man adapterer en bok til film, sier hun.

– De fortalte meg dessuten at det viktigste var at publikum forlot kinosalen med den samme følelsen som jeg hadde etter at jeg hadde lest boken.

Tar regi på Brad Pitt

Både Angelina Jolie og Jack O’Connell figurerer på diverse lister om hvem som ligger an til å bli nominert til Oscar i år. Svaret får vi ikke før 15 januar, og spådommene har så lagt kommet uten at veldig mange har sett Unbroken .

Filmen har premiere i USA første juledag, og her hjemme en drøy måned senere. Uansett er den en milepæl for Jolie, som lenge har ønsket å bruke tiden på å utvikle egne prosjekter. Moren Marcheline Bertrands død i 2007 var et vendepunkt i så måte.

– Jeg elsker å være bak kamera. Da mamma døde, innså jeg at mye av karrièren min som skuespiller handlet om at hun så gjerne ville være skuespiller. Jeg har likt å kunne ikle meg forskjellige roller, men jeg har aldri elsket det på den samme måten som jeg elsker å regissere.

Hun har allerede to filmer på trappene etter Unbroken , én om snikskyttere i Afrika, den andre et romantisk drama om et ektepar som hun også spiller i sammen med mannen Brad Pitt.

– Hvordan klarer du å balansere familie og karrière? prøver en journalist seg på tampen av intervjuet.

Jolie reiser seg og smiler. Tiden er ute.

– Knallharde timeplaner, svarer hun før hun går.

Les også:

Les også

Stadig sterkere stjerneaktivisme

Les også:

Les også

Brangelina har giftet seg