100 år gamle «Maud» løftes ut av vannet

Hevingen av polarskipet «Maud» er nå i full gang i Cambridge Bay i Nordvestpassasjen i Canada. Etter 85 år skal vraket etter planen tilbake til Norge.

Vraket etter Maud ligger rett under havflaten. Løfte-ballonger er blitt festet på skipet i løpet av de siste ukene, da det nå er isfritt i Cambridge Bay.
Polarskipet Maud nådde aldri Nordpolen, men bidro med viktig forskning fra årene i Polhavet.

Store løfte-ballonger er nå festet Roald Amundsen gamle skip. I de få sommerukene polarhavet er isfritt, skal skipet heves.Denne sommeren gjennomføres den avgjørende hevingen av et av norsk polarhistories store klenodier, skipet som Roald Amundsen fikk bygget i 1917 ved Christian Jensens båtbyggeri i Vollen i Asker.

— Vi er i Cambridge Bay nå og midt oppe i de siste forberedelser før vi begynner å heve Maud - etter 85 år på havets bunn, skriver prosjektleder Jan Wanggaard til Aftenposten i en e-post.

Det er det private, norske selskapet Tandberg Eiendom som finansierer og er ansvarlig for prosjektet «Maud Returns Home».

Roald Amundsen var førstemann til Sydpolen. Til Nordpolen skulle han med skipet Maud, men måtte gi opp underveis.

— Alt går etter planen så langt, sier eierne Espen Tandberg og Gudbrand Tandberg jr.Eiendomsselskapet bruker mellom 20 og 30 millioner på å få skuta tilbake til Norge og Vollen i Asker, der det etter planen skal bygges et museum.

Selskapet har engasjert kunstneren og tidligere verdensmester i brettseiling Jan Wanggaard (57) som prosjektleder. Wanggaard og et team av folk er nå plass i Cambridge Bay der slepebåten Tandberg Polar og bergingsflåten Jensen også ligger.

«Maud» var spesialbygget til å drive i pakkisen, og skulle etter planen drive over Polhavet til Nordpolen i en ekspedisjon som Amundsen ledet fra 1918 til 1920. Planen lyktes ikke, men de vitenskapelige undersøkelsene var mer vellykkede. Da Amundsen fikk pengeproblemer ble Maud solgt på tvangsauksjon til Hudson's Bay Company og i 1930 sank skipet i Cambridge Bay.

Maud ligger helt oppe i vannskorpen. Bildet er tatt tidligere i sommer før isen gikk.

Skal fraktes til NorgeStore løfte-ballonger er nå festet Roald Amundsen gamle skip. I de få sommerukene polarhavet er isfritt, skal skipet heves. Vraket ligger på grunt vann på kort avstand fra land. Etter hevingen fra skal det fraktes til Norge. Reisen vil trolig ta et par år.

— Vi monterer akkurat nå de siste heveballongene på Maud etter omtrent en måneds arbeid med stropping og montering av ballonger. Til uken vil vi starte fylling av ballongene. Dette vil skje sakte og gradvis i de kommende ukene, opplyser Wanggaard.

— Ting går bra etter planen. Dette har aldri vært gjort før, men prinsippet er jo kjent, så det blir mye tilpasninger og vurderinger underveis.

Først skal Maud slepes et stykke ut i Nordvestpassasjen der det skal tørke over vinteren, så skal skipet fraktes til Grønland og overvintre der. Trolig er hun i Norge sommeren 2017, 100 år etter at hun ble sjøsatt.

— Vi har vært 3 menn her siden midten av juni , nå er vi blitt 5 mann. Isen åpnet tidlig i juli og det er trolig isfritt inntil tidlig i september, så tidsvinduet er kort, skriver Wanggaard, som melder om bra stemning i Cambridge Bay.

— Stemningen er god - fokusert på oppgaven - samtidig spent. Vi er en dedikert gjeng med stor sans og respekt for Maud, historien og ekspedisjonens meritter - ikke minst på det vitenskapelige.

Privat museum

Tandberg Eiendom er i gang med planleggingen av museet i Vollen i Asker som skal huse skuta. Bygget skal ligge der Christian Jensens båtbyggeri, som bygde skipet, lå. I huset skal historien om Maud og den siste perioden av Amundsens liv fortelles.

— Vi tegner og prosjekterer på et «Maud House» – og vil utover høsten sende inn regulering og byggesøknad, sier Espen Tandberg.

Museet finansieres og skal driftes av Tandberg Eiendom og blir en del av Vollen handelssted, opplyser selskapet.