- Peter Handke vil aldri kunne få Nobels litteraturpris

Svenska Akademien ville ikke våge seg inn i en slik storm, mener svensk kulturredaktør.

Peter Handke ble møtt av demonstranter da han skulle motta Ibsenprisen ved Nationaltheatret søndag. Kulturredaktør i svenske Dagens Nyheter tror Handke ikke vil kunne få Nobelprisen i litteratur på grunn av kontroversene.

Den omstridte Ibsenprisvinneren Peter Handke deltok mandag på Ibsenkonferansen i Skien for å snakke om sitt forfatterskap og forhold til Henrik Ibsen selv.

Tildelingen av prisen til Handke har møtt sterke reaksjoner etter at den ble kjent. Handke beskyldes blant annet for å ha bagatellisert serbiske krigsforbrytelser, og holdt selv en tale under begravelsen til folkemordtiltalte Slobodan Milosevic, som han også møtte i fengselet før Milosevics død.

I forbindelse med pristildelingen uttalte forfatter Jon Fosse til tidsskriftet Vinduet at han flere ganger har sagt at Peter Handke burde få Nobels litteraturpris.

Kulturredaktør Björn Wiman i svenske Dagens Nyheter stiller seg imidlertid tvilende til om det kan skje.

Les også:

Les også

Ligger behovet for oppmerksomhet bak valget av Peter Handke som Ibsenprisvinner?

Politisk idiot

— Svenska Akademien er nok tilstrekkelig intelligente til å innse hvilket medialt ramaskrik det ville utløse å tildele Handke litteraturprisen, sier Wiman til Aftenposten.

Samtidig minner Wiman om at Harold Pinter, som fikk prisen i 2005, også skrev under på samme type proserbiske appeller som Handke når det gjaldt Balkankrigen.

— Men Pinter holdt ikke tale under Milosevics begravelse, og han trivialiserte ikke folkemordet på Balkan. Handke er en betydningsfull og fremstående forfatter, men like fullt er han en betydningsfull og fremstående politisk idiot. Jeg tror ikke Akademien vil gå inn i den stormen, og derfor tror jeg ikke han kan få prisen.

— Og like bra er det, i min oppfatning. Det finnes mange andre utmerkede forfattere som kan få prisen, legger Wiman til.

Les også:

Les også

Peter Handke gir fra seg prispengene

Møtt av demonstranter

Juryformann for Ibsenprisen Per Boye Hansen har forsvart tildelingen, mens talsmann for Bosnia-Hercegovinas forening i Norge, Edin Kadribegovic, har tatt til orde for at prisen må annuleres.

Søndag mottok Handke selve prisen, som består av 2,5 millioner norske kroner, under et arrangement på Nationaltheatret i Oslo. Utenfor ble han møtt av nazistilrop fra demonstranter som krevde at prisen ble returnert.

— Det er hårreisende at en mann som åpent har støttet ultranasjonalister og fascister på Balkan får en slik pris. Deres politikk har bidratt til at over 100.000 mennesker er blitt drept, sier Kadribegovic til Aftenposten.

Les også:

Les også

Aftenposten mener: Kulturlivet har angst for vanskelige debatter

— Verdig Nobelprisen

Juryformann Per Boye Hansen sier til Aftenposten at Handke selv har forståelse for reaksjonene som kommer.

— Han har forståelse for at folk demonstrerer og har et annet syn enn ham selv på ting. Men han har liten forståelse for måten det artikuleres på, med rop og skrik og beskyldninger om at han er fascist. Det opplever han som veldig usivilisert, sier Hansen.

Les også:

Les også

Å gi Ibsen-prisen til Peter Handke er et håndslag til en politisk ekstremist

— Jeg tror alle som satt i salen på Nationaltheatret i går og så Handkes stykke Immer noch sturm , ville tenke at det å kalle Handke fascist er det siste man ville kunne komme på av assosiasjoner. Det er et antifascistisk og humanistisk stykke så vel som noe annet, sier Hansen.

For ham er det selvforklarende om Peter Handke kunne fått Nobels litteraturpris.

— Det sier seg selv. Dersom han er verdig Ibsenprisen så er han også verdig Nobels litteraturpris. Det er ingen tvil om at han er et navn man ikke kommer utenom, sier Hansen, som ikke ønsker å kommentere kulturredaktør Bjørn Wimans syn på saken.

— For oss var det aldri noen diskusjon om å våge eller ikke våge å ta den stormen.