Kultur

Nancy retrospektiv

"Boots Made by Nancy"

Det eneste Nancy Sinatra angrer på karrièremessig, er at hun aldri produserte sin egen kolleksjon med støvletter. — At jeg ikke tenkte på det, sier hun til Dagbladet - det var en opplagt ting å satse på etter "These Boots Are

Made For Walkin'". Se for deg: "These Boots Were Made By Nancy". Ellers angrer jeg ingenting, sier hun til Dagbladet.

Sangen alle kan

Slik så det noe hjemmelagede omslaget på "These Boots Are Made For Walking" ut her i landet da singlen kom ut første gang i 1966. Hun fikk en lynstart på karrièren med denne Lee Hazlewood-låten, der hun sexy, stolt og steil proklamerte at hun var klar for å tråkke på enhver mann som yppet seg. Den toppet hitlistene på begge sider av Atlanteren, inklusive Norge.Nå har låten klassiker-status, og er spilt inn av flere titalls artister, deriblant Tre Små Kinesere, Boy George, Supremes, Billy Ray Cyrus og Mary Coughlan.

"The Very Best Of"

Amigo, 2002 Samleplate med 24 av hennes største hits og duetter med Lee Hazlewood fra 1960-tallet. Særegen popmusikk som er både flørtende, virkelighetsfjern, slentrende, arrogant og påtatt likegyldig.Organist i Laundrettes, Ragna Nordenborg, sier det treffende: - Er det en "best-of"-plate i verden det ikke er flaut å ha, så er det denne!

Pappas jente

Nancy Sinatra har ikke bare vært på hitlistene som artist. Hun har vært det som låt også.Kvelden Nancy ble født, 4. juni 1940, sto faren på scenen med bandet, som vanlig. Moren Nancy og faren Frank hadde vært sammen siden tenårene, og lille Nancy var deres første barn.I 1945 hadde Frank Sinatra en topp 10-hit i USA med en hyldest til sin lille datter, "Nancy (With The Laughing Face)":

"If I don't see her each day I miss her/ Gee, what a thrill each time I kiss her".

Han må ha savnet henne mye. For skilsmissen med moren fem år senere har Nancy kommentert slik:-Det var ikke mye å mase om. Han var knapt hjemme før det heller.

På sin fars side

Nancy Sinatra har skrevet bøkene "An American Legend" og "My Father" om sin far. Begge med hans godkjennelse. Her kan du lese svært rosenrøde beskrivelser av "verdens beste menneske". Frank Sinatras mindre tiltalende sider og handlinger må du lese om andre steder. Nancy har flere ganger slått tilbake mot påstander om farens mafiakontakter, fyll, sexhistorier og det som verre er.- Folk som bryr seg om ham vil kunne finne argumenter mot dette vrøvlet ved å lese min bok, sa hun under lanseringen av "An American Legend" i 1995.

Tidenes eldste i Playboy

I 1995 kastet da 54-årige Nancy Sinatra alle klærne, og ble tidenes eldste modell i bladet. Til rockebladet Spin har hun fortalt om hvordan det var å fortelle dette til faren:- De kommer til å betale meg bla-bla mye penger, sa jeg. Han sa: "Nei. Forlang dobbelt så mye. Det er en viss pris på Sinatra-navnet. Og det er ikke bare ditt. Det er også mitt.Hun så forøvrig langt yngre ut enn sine 54 år, men avviste overfor samme blad at dette har noe med silikon eller skarpe kniver å gjøre.- Da hadde jeg selvsagt fått lagt til mer øverst på kroppen.

Som mor, så datter

Også Nancy Sinatras datter, AJ - egentlig Angela Jennifer - Lambert, tilbringer mye tid på scenen. Hun spiller bass og synger i rocketrioen Rocket, som nylig ga ut debutalbumet "7 Miles High".- Jeg tror AJ er smart nok til ikke å prøve å kopiere meg eller bestefaren sin, sa Nancy til People tidligere i år.De to andre i bandet er trommeslager Pat Murhpy, som tidligere har spilt med The Lemonheads og Dinosaur Jr., og gitarist og sanger Matt Azzarto, som er AJs kjæreste. Noe for Øya-festivalen neste år?

Tett på Elvis

Fra en konsert på Manhattan nylig rapporterer bransjebladet Billboard at Nancy Sinatra spiller årets store sommerhit, Elvis Presleys "A Little Less Conversation". Hun har nemlig hatt et forhold til låten lenge. Komponister er Mac Davis og Billy Strange, og sistnevnte var hennes arrangør da låten ble skrevet i 1968.Dette var samme år som Nancy var Elvis' kvinnelige motspiller i racerbil-filmen "Speedway". Ikke nok med det - hun er en av de få som har sunget duett med Kongen, i "There Ain't Nothing Like A Song" fra samme film.

Les også

  1. Nancy går igjen

  2. - Tøff i trynet

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

  1. Musikk