NRK-profil Yousef Hadaoui i «Mitt Oslo»: – Ikke rør denne tægginga igjen. Da blir det krig.

– Kjære Norge. Velkommen til Bølers stolthet. Og til jubileum. Hele landet har mye å lære av oss! roper artisten Yousef Hadaoui. Er utsagnet også en advarsel?

For 35 år siden, rett under Bøler-broen, kom to av Oslos mest kjente graffitier til verden. Varianten med gul dekor er en hyldest til originalen under. Det vil si: Den måtte gjenskapes, forklarer konferansieren for jubileumsfesten.
  • I intervju-serien «Mitt Oslo» får du gode bytips fra kjente, og mer ukjente, mennesker som har et nært forhold til hovedstaden (se flere artikler nederst).

Graffitien er blitt til teater. Til T-skjorter. Til sanger. Og på biblioteket henger «Sædfuck», sirlig brodert. En av Bølers mest kjente representanter forklarer:

– I høst har vår egen stolthet et viktig jubileum. 35 år, mine damer og herrer. 35 år! Dét skal feires med mange artister og en diger fest. Der har jeg takket ja til å være konferansier. Nå jobber vi med å finne ut nøyaktig når «Sædfuck» ble sprayet på betongen, under Bøler-brua. Derfor er festdatoen ennå ikke bestemt.

– Ærlig talt. Hva er attraksjonen? For ikke å snakke om ordet? Neppe tilhører det dagligtalen her, heller?

– Hva? Dro du hit uten å vite om «Sædfuck»? Veit du hvor pinlig det er, eller? Den taggingen er det største vi har her. Nesten like kjent er graffitien «David Bowie-kniv», rett ved siden av. Gjentatte ganger er begge blitt forsøkt fjerna. Hver gang blei det opprør, med svære gjenger som protesterte. Den øverste tagginga, den med gul stjerne, er en heder som kom i sommer.

– Og den under?

– Det er en rekonstruksjon av originalen fra 1986. Både «Sædfuck» og «David Bowie-kniv» er absurd, ikke sant. Det er dét som er greia! Alt starta med et par gutter som sprayet de styggeste ordene de kom på. Bowie-kniv er et kampvåpen. «David» ble putta på senere. Etter hvert har folk laga teater som heter «Sædfuck», T-skjorter, sanger, jeg veit ikke hva. Jubileet skal feires mellom blokkene der. Jeg gleder meg skikkelig.

– Nyskapende TV-humor. Oslos kulturpris 2019. Programleder. Skribent. Debattant. Hvor kommer all energien fra?

– Dette var et fantastisk sted å vokse opp. I dag er alt så rolig, for rolig, nesten, ler Bøler-ambassadøren. Nylig flyttet han tilbake.

– Nå, akkurat nå, kunne jeg ha sitti på et marked i Nord-Afrika, solgt plastposer og tjent 1500 kroner måneden. I stedet tilhører jeg den ene prosenten på toppen av haugen her i verden: Jeg bor i Norge. Jeg er så takknemlig! «Krenkoramaet» for tiden, det kommer av at vi nordmenn har fått det litt for godt. Noe skal jo folk alltid klage på. Nå går det utover humoren. Mine grenser går et helt annet sted.

– Aller først: Konferansieren, særlig kjent fra NRK og TV-serien Svart humor, er oppriktig glad i Bøler?

– Ærru gæern. Her har hele Norge mye å lære. Dette var et fantastisk sted å vokse opp. I dag er alt så rolig, for rolig, nesten. Den gangen herja vi og sloss. Vi ungene hadde det innmari gøy, på tvers av alle skiller, og vi ble herda. Mye sprøtt skjedde. Ungdom med nazisymboler hjalp mamma hjem med bæreposene. Hun bruker hijab. Ikke før i 2001 skjønte jeg alvoret. Da ble Benjamin Hermansen drept på Holmlia. Samholdet her kom særlig fra fotballen. Så snudde alt.

En av Norges eldste drabantbyer har bokstavelig talt sin egen ridder: Statuen av Don Quijote er et mer klassisk Bøler-symbol. – Da jeg vokste opp, kunne vi sitte på den, forklarer Yousef Hadaoui.

– Bøler i vår tid: Hva er spesielt bra?

– Noen stikkord: Inkludering, styrke, holdninger. Ord er bare ord, uansett hva folk sier. Ord er ikke farlige. Det lærte jeg her. Neger er jeg også blitt kalt. Da bare lo jeg. Folk fra andre steder ropte: «Dra tilbake dit du kom fra!». «Ja, jeg er på vei til 79-bussen. Bøler er mitt hjemland», svarte jeg. Tidlig i livet fikk jeg høre: Gå aldri inn i en offerrolle. Utfordringer finnes alltid, uansett hvor du bor. Men så klart: Det går visse grenser.

– Hvor går dine?

– Ingen må engang prøve å røre «Sædfuck» igjen. Da blir det krig.


OSLO-ENTUSIASTENS BY-TIPS

Strøk

Grønland

Jeg er veldig i glad i folkene og stemningene i Oslos mest internasjonale område. Her møter du også mange somaliere, som er et fantastisk folkeslag. De har den beste humoren. Somaliere tåler mest og svarer best.

Attraksjon

Bøler bibliotek

Bølerlia 3C

Fra dette flotte biblioteket har jeg mange gode minner. Her gjorde jeg lekser, her lærte jeg å spille sjakk. Arkitekter fra Japan er ekstra glade i det spesielle bygget, forteller bibliotekarene. Og det var faktisk en bibliotekar som broderte attraksjonen bak skranken. Der står det: «Sædfuck (På Bøler siden 1986)». Fantastisk.

Nyhet

Børek Factory

Markveien 2

For noen uker siden åpnet denne perlen av et sted. Maten du bare prøve, om du får mulighet. Den er nemlig så god at Børek Factory er utsolgt hver dag. Husets spesialiteter, fra Tyrkia og Balkan, kommer i mange utgaver. Alle smaker herlig.

Hverdagsluksus

T-banen

101 stasjoner

Hvert år har T-banen over 100 millioner reisende. Likevel er det lite kjent at alle samma kjører Porsche. Når noen ringer meg der, sier jeg: «Jeg sitter i Porsche-n min. Det kostet 38 kroner.» Alle vogner er nemlig utformet av Porsche. Hverdagsluksus kaller jeg det. (Bildet av H.M. Dronningen er fra innvielsen i 2007.)

Spisested

Kebab Kompaniet

Torggt. 21 og Stovner Senter 3

Her får du alltid perfekt mat. Alt er laget fra bunnen av, til og med sausene og brødet. Enkelt og greit: Bedre kebab finnes ikke i Oslo.

Utflukt

Bobos pizza

Bølerlia 2

Jeg er fullstendig enig med artistkollega Tom Mathisen: Verdens beste pizza får du på Bøler-senteret. Resten av tipset gir seg selv: Ta med barn og øvrig familie. Kjøp pizza hos Bobo. Se på «Sædfuck.» Ingenting er bedre.

Oppdagelse

Haraløkka idrettspark

Bølerlia

I oppveksten spilte jeg fotball på grusbane. I dag har Haraløkka syv baner, inkludert naturgress og kunstgress. Der er også løpebane, tennisbane og så mange apparater at ungene ikke rekker å bruke alle. Dette et herlig sted å oppdage, rett ved markagrensen.

«Hemmelighet»

Nøklevann

Østmarka

Jeg er nesten redd for å si det høyt: Nøklevann, og området rundt, er det mest fantastiske Oslo har å by på. Turveiene er så flotte, og selve vannet er tidligere drikkevann, rent og fint. Her lar jeg manusideene blomstre. Her går jeg ofte tur, gjerne midt på natta.