Club 27 - prisen for et liv i rus og dus

Rockebransjen er beryktet for å være både farlig og forførende. Hva gjør det med statusen at en av dens mest sagnomsuste myter nå avlives?

Amy Winhouse levde et hardt rockeliv med mye dop og alkohol, og døde bare 27 år gammel. I dag er det stadig færre artister som deler skjebne med den avdøde souldivaen.
  • Cecilie Asker

”I’d rather be dead than cool” synger Kurt Cobain på ”Stay away”, en av låtene på Nirvanas store gjennombruddsalbum Nevermind. Da han 27 år gammel tok sitt eget liv, fikk han oppfylt ønsket sitt og samtidig skrevet seg inn i musikkhistorien for evig tid.

For er det én ting fansen elsker mer enn en ung stjerne, så er det en ung, død stjerne. Det setter i gang en syklus av hendelser, som ser ut til repetere seg hver gang. Fansen sørger, platesalget skyter rekordfart, og mytene begynner å leve sitt eget liv.

Da Courtney drepte Kurt

Det er ikke nødvendigvis de gode riffene, de talentfulle artistene eller de store musikkopplevelsene som gjør rockehistorien til en av de mest dyrkede og beryktede kunstformene.

Det er først og fremst alt rundt. Derfor er musikkhistorien full av all slags myter, skrøner og røverhistorier.

Som for eksempel at Paul McCartney egentlig er død og blitt erstattet med en dobbeltgjenger, at Keith Richards har byttet ut alt blodet i kroppen flere ganger, at Gene Simmons har operert inn en kutunge, at Courtney Love drepte Kurt Cobain, og ikke minst at Elvis faket sin død og fortsatt lever.

Verdens farligste yrke

Selv den mest ihuga fan skjønner at dette må tas med en klype salt. Men likevel fortsetter vi å la oss fascinere, og igjen er det de døde stjernene som skinner sterkest.

At noen av dem også har dødd på samme alder har vært nok til å skape en egen myte, Club 27. Glem Leger uten grenser, mineryddere og hjelpekorps. Med eksklusive medlemmer som Brian, Jim, Jimi, Janis, Kurt, Amy, er rocken blitt verdens farligste yrke.

Les også:

Les også

Rocke-ikonene har én tragisk ting til felles

Raw food og årgangsvin

De siste årene har flere forskere pirket borti disse dødsmytene, og blant annet funnet ut at bare 1,3 prosent av artistene døde da de var 27 år.

Langt flere døde da de var 28, og aller flest døde da de var 56.

Det var dessuten en klar sammenheng mellom dop, depresjoner og død. Med tanke på at dagens store artister heller krever treningsfasiliteter, raw food og årgangsvin, enn fast food, knark og brennevin, er det mye som tyder på at Club 27 går en sikker død i møte.

Generasjon prestasjon

Synkende platesalg og økt turnéfrekvens har riktignok gjort at stjerner i dag har et langt større press på seg til å prestere og levere enn tidligere.

Men slitne stemmebånd, kroniske senebetennelser og mental utbrenthet er neppe nok til å skape nye myter som skriver seg inn i musikkhistorien.

Hør ukens beste låter her: