Kultur

– Få tilbake Nissa og Elisabeth!

Programleder for "Julemorgen", Ingunn Thon, er litt redd for å ødelegge julestemningen.

  • Stine Spjelkavik Hansen

– Hvordan blir det å legge fra seg dukkene du spiller i barne-tv for å være programleder for det relativt kjente programmet Julemorgen?

– Det var så gøy å bli spurt, da klikket det nesten litt for meg. Men selve innspillingen har vært en emosjonell berg-og-dal-bane. Jeg går jo i fotsporene til mange veldig flinke folk, så jeg er livredd for ikke å gjøre det bra nok og for å ødelegge folks julestemning. Mange sier at de vil ha tilbake Jul i skomakergata , eller at de vil ha Nissa og Elisabeth, og vi avfeier det med at det er for lenge siden. Men sånn tenker jeg også, få tilbake Nissa og Elisabeth!

Er du en av dem som tenker at alt på tv var bedre før? Da kan vi minne om denne:

Les også

Frigir skatter fra NRK-arkivet

Elisabeth Lindland og Nissa Nyberget var programledere for julemorgen fra 1998 - 2004.

– Julen er jo ikke en høytid man eksperimenterer med, men det er det kanskje rom for i julemorgen. Er det noe nytt i år?

– Ja, vi skal ha en programlederduell mellom meg og min makker, Håvard, som regel en mot en, men noen ganger har vi med oss gjestene på laget. Dette er istedenfor innringerkonkurranse. Det er synd at vi ikke skal ha det i år, for kontakten med ungene er jo noe av det fineste. Vi prøver å lage konkurransen slik at de hjemme kan være med på gjettingen likevel. Uten å avsløre for mye kan jeg si at jeg taper så det synger! Jeg har skikkelig konkurranseinstinkt, så da blir det dårlig stemning. Det er én person i studio som lager dårlig stemning — det er meg, og det er en gang om dagen når jeg taper.

– Er du langsint?

– Nei, egentlig ikke. Jeg prøver å jobbe med det, men når jeg taper hver bidige dag kjennes det ut som om jeg er langsint.

– Kanskje unødvendig å spørre, men mange har jo julemorgen som en del av sin tv-tradisjon i julen, må du også se det?

– Ja, men jeg kommer nok til å bli ekstremt flau, så jeg tror jeg blir nødt til å skru av lyden. Hvert år må jeg få med meg Tre nøtter til askepott , R eisen til julestjernen, og Snekker Andersen og julenissen. Jeg har begynt å se Karl-Bertil Jonssons julaften også, men det går litt senere på kvelden. Som voksen prøver jeg å hjelpe moren min litt, det er litt rart om jeg bare sitter der foran tv mens hun styrer og ordner.

Programleder for Julemorgen Ingunn Thon ønsker seg snø til jul.

Denne julen kan både du og Ingunn se Askepott enda klarere enn før:

Les også

«Tre nøtter til Askepott» blir digitalisert

– Du har vært ganske travelt opptatt den siste tiden, har du rukket å gjøre ferdig julegavehandlingen?

– I dag tidlig mens jeg ventet på bussen tenkte jeg på hvordan det her skal gå, jeg hadde en plan, men ikke nå. Får håpe folk tar til takke med et julekort eller noen fine ord på dagen. Herlighet. Jeg har et par timer på lørdag før jeg reiser hjem, så jeg må gjøre alt da. Jeg har ikke så store forventninger til kvaliteten på julegavene, men julegaver skal det bli.

Også på Island er det viktig med trdisjoner:

Les også

Her sages årets juletre til Reykjavik

– Ønsker du deg noe selv?

– Snø! Og at kjæresten min skal syns det er greit at jeg skaffer meg dyr.

Les mer om

  1. Jul