Kultur

Aftenpostens nye stemme innenfor byutvikling

Karianne Bjellås Gilje er Aftenpostens nye kommentator innenfor arkitektur og byutvikling. Nå ber hun lesere om innspill.

Karianne Bjellås Gilje blir å finne i Aftenpostens spalter fremover, hvor hun vil fokusere på byutvikling i Oslo, gjerne også sett i sammenheng med andre norske byer.
  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Etter fire år som programsjef ved DogA valgte 46-åringen nylig å si opp sin stilling etter uenighet med ledelsen om veien videre for det nye Norsk Design — og arkitektursenter.

Nå skal Bjellås Gilje kommentere arkitektur og byutvikling for Aftenposten.

- Aftenposten har utvidet sin dekning av arkitektur, design og byutvikling, og jeg synes det er spennende å få muligheten til å kommentere dette fagfeltet også når jeg nå slutter i DogA. Jeg har helt siden midten av 80-tallet, da jeg studerte formgiving, vært opptatt av disse fagfeltene, sier Bjellås Gilje, som vil skrive jevnlig i Aftenposten ved siden av jobb og verv knyttet til Oslos kultur- og byliv.

Det siste året har hun blant annet vært delaktig i transformeringen av den rivningstruede Sørenga bro til høydepark og utsiktspunkt. Bjellås Gilje mener det er mye å gripe fatt av temaer i Oslo.

Mye som skjer

- Det pågår en enorm utvikling og bygging i Oslo. Min svenske venn, Jan Jörnmark, en kjent svensk stemme innen byutvikling, var mye i Oslo i forbindelse med utstillingen «Avgrunnen - byer i forfall». På sin ferd rundt i byen fikk han se nybyggingen blant annet i Fjordbyen, han mente det var helt makeløst det som nå skjer i Oslo. Samtidig stilte han spørsmålet om det er nok mennesker til å fylle alle disse flotte, nye byggene som kommer, sier Bjellås Gilje.

Og dette er noe også hun ønsker å skrive mer om i tiden fremover.

-  Er det én ting jeg virkelig brenner for, så er det at det må legges til rette for økt byliv, når det bygges så mye nytt og når vi transformerer nye områder. Vi må legge til rette for flere mennesker i det offentlige rom. Samtidig må vi tørre å åpne opp for flere innbyggerinitierte prosjekter, sier hun.

Menneskelige perspektiver

Selv om det har skjedd mye i hovedstaden de siste årene, mener hun byens planleggere fortsatt ikke er gode nok til å tenke menneskelige perspektiver i de ulike byutviklingsprosjektene.

-  Vi har for mange hindre i veien for dem som kommer opp med forslag om bruksendring av arealer eller områder. Jeg har vært på studieturer til blant annet Helsingfors, Antwerpen, Berlin og Lisboa, og sett hvordan myndighetene lar folk, med en ansvarlig holdning til bygg og byrom, få lov til å eksperimentere. Det må vi ha mer av i Oslo også, sier hun.

Den avtroppende programsjefen ved DogA ber derfor nå om innspill fra Aftenpostens lesere om prosjekter eller tanker de mener avisen og hun bør skrive om.

-  Det kan være alt fra konkrete prosjekter som pågår, til at noen har lest om et prosjekt i en europeisk by som de tror kan være spennende å hente inspirasjon fra i Oslo. Og det man mener er feil og mangler er også bra å få opp, kritikk og debatt kan føre til endring. Jeg ønsker også innspill og tips på byutvikling sett fra et innbyggerperspektiv, og gjerne noe som inkluderer barn, unge og eldre. Byen er til for alle, sier hun.

Forslag og innspill kan sendes både på twitter @kariannebgilje og e-post: arkitektur@aftenposten.no