Ian «Gandalv» McKellen har ingen planer om å gi seg

NEW YORK (Los Angeles Times): Han har vært Gandalv, Magneto og Sherlock Holmes. Nå er Ian McKellen i ferd med å spille inn actionversjonen av «Skjønnheten og udyret».

- Det vil ikke gå lang tid før du reiser deg og brekker benet, og det betyr slutten på din skuespillerkarrière, sier Ian McKellen. Her i rollen som en aldrende Sjherlock Holmes.
  • La Times
  • Steven Zeitchik

— Det er noe interessant med det å spille en klokke, sier han tørt om rollen som Cogsworth.

Tiden ser ut til å bekymre 76 år gamle McKellen lite. I en alder der de fleste skuespillere gladelig ville bytte en IMDB-omtale med noen uker i Sør-Frankrike, har den klassisk-inspirerte briten i stedet kastet seg over bunken med manuskripter og stått tidlig opp om morgenen.

Fortsetter som før

I Mr. Holmes , som har premiere denne sommeren, spiller McKellen både en reflektert 93 år gammel Sherlock Holmes og hans yngre selv. Med sitt innbitte ønske om å fortsette å arbeide og være relevant i alderdommen, kunne rollen vært en metafor for McKellens egne ambisjoner sent i karrièren.

- For noen år siden tenkte jeg at det var på å senke tempoet. Du vet, akseptere alle invitasjoner og dra et sted bare fordi du ønsker å se det, sier han og slår seg ned med en sigarett i solen.

Men så tenkte jeg: - Det vil ikke gå lang tid før du reiser deg og brekker benet, og det betyr slutten på din skuespillerkarrière.

— Deretter kan du bare gjøre radio – hvis ikke synet svikter. Så jeg fortsatte som før

Sherlock-comeback

«Som før» er et nøkkelbegrep for McKellen, som i løpet av de siste årene har medvirket i tre Hobbiten -filmer med sin berømte Gandalv-skikkelse. I en ny utgave av X-Men har han gjort reprise på sin rolle Magneto. Engang var han først og fremst kjent bare fra britiske teaterscener og kinolerreter, og hadde knapt noen større Hollywood-roller før i det 21. århundre.

«Som før» er også til stede i Holmes , der McKellen er med i nesten alle scener, i en rolle like fysisk nyansert og krevende som en hvilken som helst annen rolle som pensjonist.

I Holmes lever detektiven tilbaketrukket på landstedet sitt rundt 1947. Han nyter å drive birøkt og fra tid til annen fungere som mentor for sønnen til sin driftige husholderske (Laura Linney).

Han er fjernt fra tiden som litterær kjendishelt sammen med sin tidligere partner, dr. Watson. Men når gutten (Milo Parker) oppmuntrer Holmes til å skrive en novelle, føler detektiven at han plages av tidligere hendelser fra en svunnen storhetstid som ekspert på vanskelige kriminalsaker.

Særlig er det en sak med en forstyrret kvinne som dukker opp for ham igjen, og han legger snart ut på oppdagelsesferd.

Så talentfull, så sulten

Filmen er et fornøyelig mysterium, men like interessant når det kommer til å undersøke hva som skjer når nye initiativer dukker opp i alderdommen.

— Det ligger noe morsomt i å imitere høy alder – jeg mener virkelig høy alder, sier McKellen.

Måten han går, puster og gestikulerer på i filmen gir en følelse av ekte, innlevd erfaring. Arbeid ser ut til å være en stimulerende, og holder McKellen fokusert, eller i det minste mindre distrahert. Han er og blir leken på scenen.

Skjønnheten og udyret-r egissør Condon tror McKellen er forblitt vital fordi det tok litt lengre tid for ham enn for andre å skape forsoning mellom hans offisielle og private personligheter.

- Det er en opplevelse nesten uten sidestykke å se en mann bli filmstjerne i 60-årsalderen. Jeg tror dette har forandret Ians liv.

McKellen gikk åpent ut med at han er homofil i 1988, nesten 50 år gammel.

- Det gjorde ham mer tilgjengelig på scenen, sier Condon.

Skuespillerkollega Laura Linney har en enkel forklaring på hans sene karrièresprang:

- Når du er så talentfull, så forblir du simpelthen sulten, sier hun.

Selv om Hobbit -filmene nå er ferdige, og X-men har sendt Magneto-rollen videre til Michael Fassbender, blir McKellen fortsatt identifisert med disse rollene.

Bare én McKellen

McKellen bruker sin posisjon til å fremme egne hjertesaker, blant annet når han besøker skoler og sier til elevene at dersom de ikke tar skolearbeidet på alvor, så «vil dere ikke bestå eksamen».

Det er en referanse til en av Gandalvs kjente replikker. Deretter blir han mer alvorlig når han snakker om homofile og transseksuelles rettigheter.

— Jeg forteller dem hvordan det var å vokse opp på en tid da det var ulovlig å være homofil, og de tror meg knapt, sier han. Jeg tror det er bra de ikke vet hvordan det var, men det er også viktig å gi dem en påminnelse om det. Denne aktivismen stimulerte hans eget ønske om å være med i X-Men , sier han.

Den største frustrasjonen nå for tiden er at han har få muligheter til å spille mot jevnaldrende, for «som oftest, når de har én McKellen, så behøver de ikke en til.»

Norsk enerett: Aftenposten

Oversatt av Aasmund Willersrud