Kultur

Alt klart for norsk Eurovision-fest

BAKU (Aftenposten.no): Norge må finne seg i at våre svenske naboer er storfavoritter til å vinne kveldens Eurovision-finale.

Norske fans klare for kveldens finale i Eurovision Song Contest. Fv: Lars Kristian Stensrud, Jørgen Abrahamsen, Seppo Dyrseth, Robert Ilseth og Thomas Heinonen. FOTO: ARVE HENRIKSEN Foto: Arve Henriksen

 • Arve Henriksen
  Arve Henriksen
  Journalist

Svenske Loreen ligger helt i toppen hos de fleste oddsselskapene som favoritt til å vinne kveldens finale. Norge er foreløpig lenger ned på listene.

Det viktigste for både fans og NRK er likevel at Norge klarte det Stella Mwangi ikke klarte i fjor, nemlig å sikre seg en plass i finalen. For en finale uten Norge og en finale med Norge er som natt og dag målt i antall seere.

— I snitt har finalene hvor Norge har vært med, hatt nesten 1,7 millioner seere. De to årene Norge ikke kom med, i 2007 og 2009, hadde sendingen i snitt 800 000 seere, altså nesten en million i forskjell, sier analysesjef Kristian Tolonen i NRKs forskningsavdeling.

Selv om at altså Norge ikke spås de helt store vinnersjansene i kveld, kan Eurovision-rekorden fra 1996 ryke. Året hvor Norge arrangerte finalen i Oslo Spektrum ble den sett av 2 034 000 seere. Alexander Rybaks finaleseier i 2009 ble sett av 2 011 000 seere.

Utviklet seg

— Det er jo et av de største TV-eventene som finnes, både nasjonalt og internasjonalt. Det blir det selvforsterkende, folk er jo glad i de store TV-begivenhetene fortsatt. Dessuten tror jeg programmet har utviklet seg, både i format og ikke minst i musikalsk bredde. Med så store seermasser er det innlysende at at det har appell i alle ulike demografier, sier Tolonen.

Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen

Les også

Ladet opp med bursdagsfeiring

— Slike tall viser bare at dette kanskje er den sterkeste merkevaren vi har av underholdningsutbud fra NRK. Det er da også en av målsettingene til NRK, å samle folket, som blir stadig vanskeligere øvelse i et fragmentert TV-bilde. Eurovision er en stor samlende øvelse, sier han.TV 2 har forlengst vist seg å kunne konkurrere fullt ut med NRK på fredagskveldene, foreløpig har de valgt å ligge lavt når NRK sender Eurovision. Unntaket er i kveld, da sender TV 2 landskampen mellom Norge og England.

— Det er vel ikke TV 2 som har bestemt den fotballkampen akkurat i kveld, men det er vel ikke så uvanlig at man tenker at det er litt TV-skygge når de andre fyrer av alle kanonene de har. Og Eurovision er absolutt vår største kanon. Da er naturlig at de andre kanalene kanskje legger seg litt lav, sier Halvorsen.

Lettelse

Seppo Dyrseth er en av veteranene blant den norske fansen. Han forteller om en stor lettelse over at Norge unngikk ydmykelsen av å ryke ut av semifinalen. At Norge ikke skull vinne i kveld er derfor sekundært.

— Det er aldri godt å føle at man faller ut av det gode selskap. Derfor synes vi oppriktig synd på Nederland, som får åttende året på rad ikke får være med i finalen. Dette preger en hel nasjon, slik det gjorde med oss da Stella Mwangi røk ut i fjor, og det samme med Guri Schanke i Helsingfors. Det ble en snakkis, mange mente vi da burde slutte å delta, sier han.

Sjanseløse

Selv føler han seg langt fra sikker på at Norge skulle klare en finaleplass i år.

— Noe annet ville ha betydd en knekk for selvtilliten vår, helt garantert. Nå er det ikke så farlig om vi ikke vinner, vi er med likevel, sier han.

Hos Oddschecker.com er det i ettermiddag Sverige, Russland, Serbia og Italia som utgjør favorittsjiktet.

Norge levnes liten sjanse til å vinne. I går lå Tooji på en 17. plass.

 1. Les også

  Tooji roste svenske Loreen

 2. Les også

  Toojis gode mulighet

 3. Les også

  Finalen koster 400 millioner

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Laveste Eurovision-seertall på nesten ti år

 2. KULTUR

  K-sjefen mener NRK trenger å vinne Eurovision

 3. KULTUR

  Nesten 1,4 millioner så Eurovision-finalen

 4. A-MAGASINET

  Solgte bilen for å oppleve Eurovision-sirkuset

 5. KULTUR

  NRK etter MGP-evaluering: – Vi jobber på spreng for å avklare hva som har skjedd

 6. KULTUR

  «Svenskene rakker ned på Rybak. Det er et sikkert tegn på at Norge er blant Eurovision-favorittene.»