Kultur

Norsk studentfilm nominert til Oscar

Kortfilmen Tuba Atlantic var opprinnelig en eksamensfilm. Nå kjemper regissør Hallvar Witzø om Oscar.

 • Jan Gunnar Furuly

-Dette er helt vilt. Da jeg fikk nyheten via nettet hoppet jeg rett opp på bordet og danset rundt som en bajas, sier 27 år gamle Hallvar Witzø.

-Vi hadde gravølet klart hvis det gikk galt, men heldigvis fikk vi bruk for champagnen, som også sto klar, sier han.

Hallvar Witzø. Foto: Paradox

Witzø, som kommer fra Leksvik i Nord-Trøndelag, var parat sammen med kollegaene i filmproduksjonsselskapet Paradox i Oslo da Oscar-nominasjonene ble kunngjort ved 14.30-tiden i dag.

Påkostet studentfilm

-Nå gleder jeg meg sykt til å reise til Hollywood sammen med teamet bak filmen. Vi skal representere Norge, norsk film, Tuba Atlantic, Den norske filmskolen, Norsk filminstitutt og bransjen på en best mulig måte, sier Witzø.

Tuba Atlantic var regissør Witzøs eksamensarbeid fra filmskolen på Lillehammer i 2010. Den temmelig påkostede studentfilmen kostet 530.000 kroner å lage, men inkludert alt utstyr og etterarbeid, regner regissøren med at prislappen ville kommet på mellom to og tre millioner kroner.

Den varme historien om en dødssyk, gammel kystbeboers forsøk på å komme i kontakt og bli forlikt med den emigrerte broren som bor i Amerika, har vunnet hjerter over hele verden. Med humor og varme brettes den fantasirike fabelen ut i spektakulære omgivelser på Stokkøya i Åfjord kommune i Sør-Trøndelag.

Regissør Hallvar Witzø har tidligere vunnet «Student-Oscar» for filmen Tuba Atlantic.

Unik og eksotisk

-Jeg tror mye av hemmeligheten bak filmen er at den oppleves som unik og eksotisk, sier Witzø.

Tuba Atlantic har vunnet priser på filmfestivaler over hele verden, blant annet i Kina og Sveits. Sommeren 2011 vant den student-Oscar, og i dag ble den 25 minutter lange kortfilmen en av fem nominerte til Oscar i kategorien beste kortfilm.

-Hva betyr dette for deg som filmskaper?

-Det har en enorm betydning. Dette er det største en filmskaper kan oppleve. For all fremtid er det etset inn i cv'en min at jeg er nominert til Oscar. Det kan åpne mange dører, sier 27-åringen.

Vil lage Aukrust-film

For tiden jobber han med å utvikle en helaftens animasjonsfilm for Paradox Film, om Kjell Aukrusts liv som åtteåring. Men foreløpig står filmen uten finansiering. Det kan muligens endre seg fort nå, når filmtalentet er nominert til Oscar.

Manuset til filmen er skrevet av Linn-Jeanethe Kyed, som også skrev manuset til Tuba Atlantic.

– Dette er helt absurd. Helt vanvittig. Vi både griner og ler, sier Gudrun Austli, produsent i Tuba Atlantic, som var sammen med Witzø da nominasjonen var klar.

– Hele prosjektet har vært litt stormannsgalt, så det at vi nå er nominert til en Oscar passer egentlig ganske fint inn, sier Austli.

Skriver historie

– Det er første gang i Norgeshistorien at en norsk studentfilm blir nominert til en Oscar, så vi pløyer opp ny mark. Det er utrolig gøy. Dette betyr at vi skal over til Hollywood igjen, for å sitte i storstua med verdensklassen. Plutselig har det umulige blitt mulig, sier Austli.

Austli vil sammen med regissør Hallvar Witzø planlegge reisen til utdelingen 26. februar i Hollywood. Men først skal de drikke champagne.

— Stort for teamet

Den norske filmskolen i Lillehammer, hvor filmteamet tidligere var studenter, har også fulgt nominasjonene.

– Det er fantastisk. Helt utrolig flott. Det er stort for teamet. Jeg vet ikke om det noensinne har skjedd før ­– at en studentfilm er blitt nominert til en Oscar. Det er i så fall veldig sjelden, sier ThomasStenderup, dekan ved Den norske filmskolen i Lillehammer.

– Det er først og fremst en fjær i hatten til studentene som har laget filmen. Og så er det en anerkjennelse til filmskolen på Lillehammer, som åpenbart gjør en fornuftig jobb med studentene, sier Stenderup.

Kulturminister Anniken Huitfeldt var en av mange gratulanter i dag:

-Jeg gratulerer Hallvar Witzø, Gudrun Austli og resten av teamet med nominasjonen. Å nå så langt med eksamensfilmen sin er rett og slett en enestående prestasjon. Dette bekrefter også at Filmskolen på Lillehammer er svært gode på å dyrke fram filmtalenter, sier kulturministeren.

Du kan se den Oscar-nominerte kortfilmen hos Filmarkivet.no (koster 20 kroner).

 1. Les også

  Og her er de andre nominasjonene

George Clooney og Shailene Woodley i The Descendants, som har premiere på norsk kino på fredag. Foto: Twentieth Century Fox Norway

Michelle Williams som Marilyn Monroe i filmen My Week With Marilyn. Foto: Scanbox

Meryl Streep som Margaret Thatcher i The Iron Lady. Foto: Scanbox

Scenebilde fra den iranske filmen Nader og Simin. Foto: Arthaus.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Filmkritiker om Oscar-utdelingen: – Det er fremdeles latterlig dårlig mangfold i nominasjonene

 2. A-MAGASINET

  Joachim Trier: – Den første kortfilmen jeg viste for publikum hadde nok en kunstnerisk ambisjon over mine evner

 3. KULTUR

  Disse kan vinne Amanda-priser

 4. KULTUR

  Dikt på dialekt

 5. KULTUR

  En udannet dannelsesprofet

 6. KULTUR

  – Verden har aldri vært et bedre sted