Kultur

Underholdning for YouTube-generasjonen

Det mener vår anmelder om NRKs nye lørsdagssatsning De nominerte.

Asbjørn Slettemark, Marte Stokstad, Knut Folkestad og Mia Hundvin skrur på sjarmen for lørdagspublikumet.
  • Cecilie Asker
    Cecilie Asker
    Avdelingsleder

Hva: De nominerte

Hvor: NRK1

Når: lørdager kl. 19.55

Vurdering: 4

På 80-tallet benket tv-seerne seg foran skjermen på lørdager for å se Harald Tusberg oppsummere livet til kjente nordmenn i Dette er ditt liv.

Programmet var en stor suksess, fordi seerne liker en god historie og de liker kjente gjester.

Nå har NRKs nye lørdagssatsing De nominerte pimpet opp denne formelen. Hver uke blir to kjente gjester invitert til å få sitt offentlige liv presentert gjennom utvalgte morsomme, flaue og rare tv-klipp.

For å gi programmet en twist blir disse tv-klippene brukt til å konkurrere i ulike uhøytidelige kategorier, som "mest intime snakk" og "farligste stunt", hvor en jury deler ut morsomme priser underveis.

Famler i starten

Først ut i gjestesofaen er Ellen Holager Andenæs og Erik Thorstvedt. Begge har et rikt utvalg av tv-øyeblikk å velge mellom.

Men selv om innslagene i seg selv er morsomme famler programmet litt i starten. Konseptet har ikke satt seg helt, og rollefordelingen mellom gjestene og juryen er ikke helt klar.

Allerede i andre episode, hvor Fabian Stang og Bjarne Brøndbo er gjester, har mye gått seg til.

Nå begynner programmet å føles akkurat så bredt, lunt og tørrvittig som et underholdningsshow i beste sendetid på lørdag bør gjøre.

Sterkt mannskap

De nominerte stiller sterkt mannskapsfronten, med Marte Stokstad som programleder, og Asbjørn Slettemark, Knut Folkestad og Mia Hundvin i fagjuryen.

Det er nesten så det blir sløsing av lisenspenger å bruke alle disse tv-profilene i ett og samme program.

Men allerede i andre program begynner alle å finne en rolle i programmet og samspillet fungerer mye bedre.

Fra tv-suksesser som Nytt på nytt vet man jo at det er nettopp i de gode dialogene som ikke står i manus som gjerne skaper de beste tv-øyeblikkene.

Lattergaranti

At de fleste tv-klippene som brukes er hentet fra 80— og 90-tallet, med rare sveiser, store briller og bumsete klær, gjør at lattereffekten er sikret på alle innslag.

I disse dager hvor YouTube har visst oss verdien av hverdagslige videoklipp, gjør NRK lurt i å finne nye måter å bruke sine rikholdige arkiver på, for her er det fortsatt mye gull som kan resirkuleres.

Klarer De nominerte å finne den rette balansen mellom gammel og ny moro kan det bli et tv-konsept som kan følge oss lenge.

Twitter.com/cecilieasker