Kultur

Fredrik Skavlan ble for dyr – går til TV 2

NRK hevder de ble utkonkurrert av TV 2 på pris i kampen om Fredrik Skavlan. Det avviser TV 2.

Fredrik Skavlan (til høyre) melder fredag at han går til TV 2 med talkshowet sitt fra høsten. Her fra en innspilling med verdensmester i høydehopp, Patrik Sjöberg, i gjestestolen. Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

 • NTB
 • Inger Lise Hammerstrøm
  Journalist
 • Arve Henriksen
  Journalist

– Vi synes naturlig nok at det er synd, for Skavlan har vært viktig innhold for NRK. Fredrik Skavlan har vært en av NRKs viktigste profiler i 20 år, sier eksternredaktør i NRK, Petter Wallace til NRK.

Tirsdag ble det klart at statskanalen ikke forlenger kontrakten med produksjonsselskapet Monkberry for talkshowet «Skavlan».

– Vi må utvikle og utfordre oss selv, i takt med hvordan stadig flere konsumerer TV, sier Fredrik Skavlan om kanalbyttet i en pressemelding.

Fredrik Skavlan skal ikke lenger være en del av sendeskjemaet til NRK på fredagskveldene. Foto: Annika Derwinger Falkuggla

Lindmo tar over

Ifølge NRK har kanalen i sin kontrakt med Monkberry førsterett til å inngå en avtale om videre produksjon.

– Men budet er av en størrelse som NRK ikke kan og vil møte, forklarer Wallace til NRK.

– Vi ber om forståelse for at situasjonen har kommer noe uventet på oss, men vi skal brette opp ermene og sikre publikum gode seeropplevelser, også til høsten, sier Petter Wallace i NRK.

NRK gikk tidlig ut og forklarte at de ville tilby flere programmer og betale mer enn i fjor, men hadde ikke mulighet til å gi samme pris som sin konkurrent TV 2.

– NRK, som en lisensfinansiert allmennkringkaster, må vise et måtehold i prissetting av innholdet vi investerer i. Det forventer våre lisensbetalere av oss. I noen tilfeller vil det bety at vi blir utkonkurrert av kommersielle aktører, sier Wallace til NRK.no

I pressemeldingen står det at SVT vil sende Skavlan som vanlig på fredagskvelden, men planlegger også en økt satsing på programmet i sin nettspiller SVTPlay.

Ifølge Wallace er det Anne Lindmo som skal ta over sendeflaten etter Skavlan.

Handlet ikke om bare penger

Kanaldirektør i TV 2 Trygve Rønningen ser seg uenig i NRKs begrunnelse for at de valgte å gi slipp på sin kanskje største stjerne.

–Jeg ser dere skriver at Fredrik går til TV 2 fordi han ble for dyr. Det stemmer ikke. Dette handler om Fredriks ønske om å satse skikkelig digitalt og investere i et program som skal utvikles for fullt digitalt, og da fant vi tonen på det her i TV 2. Så dette handler ikke om å putte mer penger i lommen til Fredrik Skavlan, men å putte mer penger i et skikkelig konsept, sier Rønningen til Kampanje.com.

Viktig skille

Kommunikasjonsrådgiver og TV-ekspert Lasse Gimnes mener det er ingen skandale for NRK at de mister sitt beste TV-kort, mens det for TV 2 er gull verdt.

–Skavlan har vært den mest internasjonale stjernen av samtlige norske talkshowverter i lang tid, også i forhold til gjester. Han har skapt en merverdi som ingen andre har hatt. Samtidig er det en stor konkurranse om å få de beste og mest relevante gjestene til sine show. For mange har det vært viktig å være gjest hos Skavlan, sier Gimnes.

Samtidig er overgangen fra NRK til TV 2 også et eksempel på betydningen av strømmetjenester. I fjor gikk tiden vi nordmenn brukte på såkalte lineær TV ned fra 167 til 150 minutter daglig. At Skavlan nå blir å finne også på TV 2 Sumo betegnes som spennende.

– Dette er ekstra spennende for TV 2 Sumo. Man leter hele tiden etter noe som gir en ekstra betalingsvilje. Det at dette skal kjøres på lineær TV 2 både SVT og TV 2, men s du på TV 2 Sumo kanskje får en merverdi gjennom praten før, etter og kanskje noen spesialgreier som den lineære seeren ikke får, er spennende, sier Gimnes.

Kommer nye

Fredrik er den andre store NRK-stjernen som forlater moderskipet de siste årene. Tidligere har Jon Almaas gått til TVNorge.

– Dette er en helt naturlig utvikling. NRK er flink til å rekruttere nye talenter. Det vil derfor overraske meg hvis det ikke vokser opp nye talenter som kan overta. Dette er ganske naturlig, og ingen skandale for NRK, sier Gimnes.

– Og er det noen som er kvalifisert til å overta fredagskvelden etter Skavlan, så er det Anne Lindmo. Hun er meget kvalifisert til den jobben, sier Gimnes.

Les mer om

 1. TV
 2. Fredrik Skavlan
 3. TV 2
 4. NRK

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Skavlan har mistet 400.000 seere på åtte år. Og nesten ingen strømmer showet.

 2. KULTUR
  Publisert:

  TV 2 flytter «Skavlan» til lørdag

 3. KULTUR
  Publisert:

  TV 2-Skavlan mistet hver tredje seer

 4. KULTUR
  Publisert:

  Krisetall for Skavlan

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  Han skal lede programmet som overtar for Nytt på nytt. – Det er helt sykt. Hvem er jeg, liksom?

 6. A-MAGASINET
  Publisert:

  Det er ikke første gang toppsjef Kristin Skogen Lund blir portrettert i Aftenposten. Hun er fortsatt sint for den forrige.