Kultur

Helene Uri: Hvorfor tenker de fleste av oss automatisk på pappaen når vi hører ordet dommerdatter?

Helene Uri svarer i Aftenpostens nye språkspalte

Språklige asymmetrier sier mye om samfunnet. Men siden språklige endringer ofte skjer lenge etter de sosiale, sier det mest om hvordan samfunnet har vært, skriver Helene Uri. Foto: Aftenposten grafikk

 • Helene Uri
  forfatter og professor II ved Norsk barnebokinstitutt

Onsdag i forrige uke hadde Aftenposten denne overskriften: «Utro samboer tapte bil og bolig til dommerdatter». Det var en pikant sak om en utro mann som hadde undertegnet en troskapsavtale med sin samboer.

Da mannen på ny var utro, viftet kvinnen med avtalen. Hun fikk medhold i Hålogaland lagmannsrett, og mannen måtte overføre verdier for 1,4 millioner kroner til henne. Det kunne ha blitt en roman av slikt, men her skal det handle om ordet dommerdatter. Rekk opp hånden hvis du tenkte at det var moren som var dommer.

Sønn av en regissør

Det går frem av artikkelen om dommerdatteren at det er faren hennes, ikke moren, som er dommer. Det hender ikke så sjelden at det står at den og den er «datter av en lege» eller «sønnen til en regissør». Mitt inntrykk er at hvis det står at noen er barn av noen, og denne noen bare er oppgitt ved et yrke, så er det overveiende sannsynlig at det er faren det er snakk om, slik som i eksemplet med dommerdatteren.

Helene Uri er Aftenpostens nye språkspaltist. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Et annet eksempel: Et av barna til Donald Trump heter Tiffany (oppkalt etter smykkehuset). Tiffany Trump er, ifølge Dagbladet, «sammen med Ross Mechanic, sønnen til en eiendomsadvokat». Det skal ikke mange søk til for å fastslå at denne eiendomsadvokaten er en mann.

Sier mye om samfunnet

Hvis man ønsker å si noe om morens yrke, vil det spesifiseres at det er henne det dreier seg om. Vi vil trolig da ikke skrive «Ross Mechanic er sønnen til en eiendomsadvokat», men noe i retning av «Moren til Ross Mechanic er eiendomsadvokat». Hvis det er et typisk «kvinneyrke», blir kan hende saken en annen.

Språklige asymmetrier sier mye om samfunnet. Men siden språklige endringer ofte skjer lenge etter de sosiale, sier det mest om hvordan samfunnet har vært. Språket henger etter.

Les også

Hurra for deg, som fyller ditt «Å»!

Det kvinnelige motstykket til hanrei

Tenk bare på at vi staver for eksempel hvit og hvete med h, selv om det er flere århundrer siden man sluttet å uttale den h-en. At det nærmest mangler et mannlig motstykke til jomfru og et kvinnelig til hanrei, sier mye om synet på kjønn og seksualitet.

Eller rettere sagt: Betegnelsene sladrer om tidligere tiders oppfatninger: Hvorvidt menn hadde hatt sex før ekteskapet, var så lite relevant at det knapt fantes noe ord for det. Men for kvinnens del var det avgjørende, derav ordet jomfru. Det var så nedverdigende for en mann at hans hustru bedro ham, at ordet hanrei ble skapt. At mannen hadde en elskerinne eller to, var noe en hustru måtte avfinne seg med, og et eget ord for bedratte hustruer var ikke nødvendig.

Jomfru i moderne norsk

I dag er synet på promiskuitet og kjønn helt annerledes, og følgelig kan ordet jomfru i moderne norsk brukes for å betegne både gutter og jenter som ikke har hatt sex. «Det e ikkje lett å vere gutt og vere jomfru», synger Jan Eggum. Ordet hanrei er mer eller mindre gått av bruk, samtidig er oppfatningen av at det er verre for en mann enn for en kvinne å bli bedratt, forsvunnet. Samfunnet forandret seg, og ordene led hver sin skjebne: Ett fikk utvidet sin betydning, mens det andre gikk ut av sirkulasjon.

Men fremdeles er det sånn at de fleste av oss automatisk tenker på pappaen når vi hører et ord som dommerdatter. Gjør vi ikke?

Har du tips til språkspalten? Send en e-post til: spraktips@aftenposten.no

Les mer om

 1. Språk
 2. Språketvårt

Flere artikler

 1. KRONIKK
  Publisert:

  Vi sitter fast i et hierarki, der menn rangeres høyere enn kvinner. Pass på ordene dine!

 2. KULTUR
  Publisert:

  «Jeg har rett fordi jeg føler det slik»-holdningen ødelegger all debatt

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Å spille ut et erotisk forhold med en stesønn går fint. Så lenge sexscenene har en funksjon.

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  Moren til Sebastian er gjerne kjæreste med flere samtidig. Aurora har tre mødre. Philip har ni søsken. Slik får de julekabalen til gå opp.

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  Derfor går de ikke i 8. mars-tog: – Jeg føler ikke at debatten handler om meg

 6. A-MAGASINET
  Publisert:

  Da hun trodde sønnen skulle dø, arrangerte Christin Kristoffersen fest