Kultur

Utøya-naboer varslet staten om stevning

Berørte naboer til det vedtatte minnesmerket etter 22. juli på Sørbråten i Hole kommune i Buskerud varsler søksmål mot staten dersom ikke kunstverket stanses.

Etter den opprinnelige planen skulle minnesmerket til den svenske kunstneren Jonas Dahlgren stå klart 22. juli 2015. Naboene håper fortsatt å få stoppet prosessen.
  • Ntb

I et brev til staten ved kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) skriver advokat Harald Stabell at de berørte naboene til det planlagte 22. juli-minnesmerket Memory Wound vil saksøke staten om ikke planene oppgis.

— Jeg varsler med dette om at hvis Den norske stat tross dette varsel ikke oppgir sine planer om å gjennomføre tiltaket, vil min klienter reise fastsettelsessøksmål etter granneloven paragraf 10 for å stanse utbyggingen, skriver advokaten i et brev datert 3. mai.

  • Ekspert på naborett: Tror ikke Utøya-minnesmerke utsettes igjen

Traumatisert

I begrunnelsen skriver Stabell at minnesmerket vil påføre naboene helseplager og forsinket rekonvalesens.

Naboene som deltok i redningsarbeidene etter terroraksjonen på Utøya fredag 22. juli 2011, ble påført traumatisk stress, og byggingen av minnesmerket vil komme i konflikt med rehabiliteringen av klienten.

— For egen del mener jeg det er dekning for å si at Utstranda er Norges mest traumatiserte boligområde, og det er akkurat i dette boligområdet regjeringen nå velger å oppføre minnesmerket, avslutter Stabell varslet om stevning med.

Kommunal støtte

I midten av mars ble det klart at regjeringen har besluttet at det omstridte, nasjonale minnestedet, et kunstverk som skjæres ut som et vertikalt sår i terrenget som et minne etter terroren 22. juli 2011, skal stå klart på Sørbråten i 2017.

Etter regjeringens beslutning bestemte Utstranda vel seg for å gå til sak mot staten. Formannskapet i kommunen bevilget i april 25.000 kroner i støtte til den lokale velforeningen.

Staten har nå 14 dagers frist til å svare på varslet om stevning. Alternativet er at planene om minnesmerket i Utvika skrinlegges.

– De ulemper minnesmerket vil påføre naboene kunne fullstendig vært unngått med en alternativ plassering. Den nasjonale oppgaven til minnesmerket er blant annet å hedre lokalbefolkningens redningsinnsats, hvorav flere er mine klienter. Den valgte løsning svikter denne oppgaven, skriver Stabell.

Les mer om

  1. 22. juli
  2. Utøya