Kultur

Krisetall for MGP

Finalen i årets Melodi Grand Prix er den minst sette på 14 år. Kun 755.000 nordmenn så Carl Espen Torbjørnsen vinne finalen.

Carl Espen Thorbjørnsrud og låtskriver Josefin Larsen rett etter at seieren i lørdagens finale er klar.
  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist

I 2008 ble den norske finalen i Melodi Grand Prix sett av 1,3 millioner seere, den gang Maria Haukaas Mittet gikk til topps.

Derfra og til seertallene for lørdagens finale med Carl Espen Thorbjørnsrud som vinner, er det er stort gap.

755.000 seere er langt unna det NRK-ledelsen drømte om. Årets MGP-finale må se seg slått av både «Nytt på nytt», «Norge Rundt» og «QuizDan». Det er det laveste tallet en norsk finale har hattsiden år 2000, skal vi tro forskningsavdelingen i NRK.

MGP fansen er ikke overrasket.

Les også

Slik skal NRK selge Carl Espen Thorbjørnsen i Europa

— Dette var veldig lave tall. NRK har ofte rundet millionen. Det står i stil med resten av trenden når det gjelder Grand Prix, interessen er blitt litt borte. Når vinneren også kun får 53.000 stemmer i finalen, så er det det laveste avgitte stemmer noen gang, sier Morten Thomassen, leder i den norske MGP-klubben.

Fjiorårets finale ble sett av 980.000 seere.

Kritikk

Årets Melodi Grand Prix har måtte tåle mye kritikk for mangelen på alt fra glitter og glam til ukjente artister. Lørdagens finale ble derfor ingen opptur

Thomassen mener NRK-ledelsen nå må tenke seg nøye om hva de vil gjøre opp imot neste års finale.

— Det er tydelig at de har en utfordring når det kommer slike seertall. Når NRK valgte å satse på uerfarne og ukjente artister, og heller fokusere på musikken, så gikk det jo ikke så bra som de kanskje hadde håpet. Vi vil se noen ukjente artister slå de kjente, ikke ukjente artister som slår de ukjente. Det blir ikke den samme Askeladd-historien når det bare er Askeladder med. Det må være en prins de kan slå, også, sier MGP-lederen.

Les også:

Les også

- Jeg kan ikke la dette gå til hodet på meg

Kan øke

Han tror imidlertid ikke at seertallene for den internasjonale sendingen blir rammet på grunn av mangelen på kjente artister i den norske finalen.

— Det er en annen fest. Hvis Norge fortsatt holder seg som favoritt internasjonal fremover, og kanskje kombinert med litt dårlig mai-vær, så tror jeg nok mange vil svinge innom sendingene, sier han.

Stian Malme, prosjektleder for MGP i NRK, er skuffet over tallene.

— Dette er vi selvsagt ikke fornøyd med, vi har høyere ambisjoner enn som så. Vi føler likevel det har vært viktig å friske opp Melodi Grand Prix ved å satse tydeligere på musikken enn selve showet. Det er viktig å fornye seg, vi kan ikke sende det samme showet hver gang, sier Malme.

Utfordrende

Han legger ikke skjul på at 750.000 seere er skuffende lave tall.

— Det er utfordrende å endre et så innarbeidet konsept som det MGP er. Vi har vært forberedt på reaksjoner. Folk ønsker gjerne det man er vant til. Vi må derfor sette oss ned for å evaluere hva vi kan bli bedre på. Det kan godt hende vi har feilet ved å legge alle tre delfinaler til en helg. Vi må derfor se på om vi skal endre oppkjøringen, at det ble for mye for tett, sier han.