Kultur

James Bond tømmer filmpotten - kulturministeren kan ikke love påfyll

Allerede i januar ble hele potten som var satt av til incentivordningen for filmproduksjon i Norge, brukt opp. Kulturministeren kan ikke love mer penger.

Den neste James Bond-filmen, med Daniel Craig i hovedrollen, har fått brorparten av årets penger i incentivordningen for film. Nå etterlyser bransjen en større pott og en ordning som ikke går tom for penger allerede i januar. Foto: NTB/ Scanpix

  • NTB

Ordningen gjør at produsenter kan få refundert inntil 25 prosent av utgiftene i Norge. I år var det satt av 75 millioner, og pengene er altså fordelt allerede. Samtidig er det flere som vil til Norge for å lage film, skriver Bergens Tidende.

Per Henry Borch i True North Norway sier seks filmer, alle fra Hollywood, ønsker å bruke Norge og Vestlandet i vår og sommer. Han frykter at de velger andre land, dersom potten ikke øker.

Les også

Anmeldelse av «Ut og stjæle hester»: Stjeler nesten hjertene våre

Kulturminister Trine Skei Grande (V). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

En ordning uten penger er et dårlig signal når kulturminister Trine Skei Grande (V) skal presentere Norge som filmland, sier Sigmund Elias Holm i Vestnorsk filmkommisjon.

– Jeg har møter med store strømmetjenester og produsenter som ønsker å filme her. Alle spør om hvordan incentivordningen fungerer. Jeg vet rett og slett ikke hva vi kan tilby, sa Holm til statsråden da de møttes på filmfestivalen i Berlin.

Grande kan ikke love mer penger i år, men sier det jobbes med ordningen. Hun vil lære av andre land og «lage til noe alle er fornøyd med».

– Vi må finne en måte å budsjettere disse pengene på. Men jeg er enig i at ordningen må bli mer forutsigbar, sier kulturministeren.

Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.

Les mer om

  1. Statsbudsjettet
  2. Trine Skei Grande
  3. Film og TV
  4. Film
  5. Kulturpolitikk
  6. kulturnyheter