Disney fullfører Fox-oppkjøp

Disney overtar onsdag formelt Rupert Murdochs 21st Century Fox etter en historisk avtale verdt 71 milliarder dollar. Oppkjøpet kan forandre underholdningsindustrien i USA.

Det blir storomveltning for Fox etter oppkjøpet som gjør at flere av deres virksomheter går til Disney. Foto: Chris Pizzello / AP / NTB scanpix
  • NTB
Brie Larson i en scene fra Captain Marvel. Foto: Disney-Marvel Studios / AP / NTB scanpix
Rupert Murdoch har solgt 21st Century Fox til Disney-sjef Bob Iger. Foto: AP / NTB scanpix
The Walt Disney Co. ekspanderer. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix

Dermed havner seerfavoritter som Cinderella, The Simpsons, Star Wars og Spiderman i samme Disney-univers. Fra før av kan Disney-sjef Bob Iger vise til en portefølje som inkluderer Marvel Studios, Lucasfilm og Pixar, i tillegg til alt av innholdet i 20th Century Fox.

Med den voksende innholdsbredden, baner Disney vei for sin nye strømmetjeneste Disney Plus. Selskapet vil konkurrere med Amazon og Netflix om titterne, og de har allerede avsluttet en strømmeavtale med Netflix, noe som gjør premiereklare Captain Marvel til den første nye Disney-filmen som ikke tilbys på Netflix.

Med Fox-oppkjøpet har Disney også sikret seg eierandeler i den amerikanske strømmetjenesten Hulu.

I 2017 påbegynte Disney og Comcast en budkrig om Fox' underholdningsvirksomheter, men Comcast falt av i fjor. Disney-overtakelsen kan få store følger for mange av Fox' ansatte, og så mange som 5.000 kan bli oppsagt, ifølge analytikere, skriver CNN.

Rupert Murdochs sønn, Lachlan, er ventet å ta over en nedslanket versjon av Fox, som skal inkludere konservative Fox News, Fox Sports og Fox' kringkastingsnettverk.