Kultur

Disney fullfører Fox-oppkjøp

Disney overtar onsdag formelt Rupert Murdochs 21st Century Fox etter en historisk avtale verdt 71 milliarder dollar. Oppkjøpet kan forandre underholdningsindustrien i USA.

Det blir storomveltning for Fox etter oppkjøpet som gjør at flere av deres virksomheter går til Disney. Foto: Chris Pizzello / AP / NTB scanpix

 • NTB

Brie Larson i en scene fra Captain Marvel. Foto: Disney-Marvel Studios / AP / NTB scanpix

Rupert Murdoch har solgt 21st Century Fox til Disney-sjef Bob Iger. Foto: AP / NTB scanpix

The Walt Disney Co. ekspanderer. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix

Dermed havner seerfavoritter som Cinderella, The Simpsons, Star Wars og Spiderman i samme Disney-univers. Fra før av kan Disney-sjef Bob Iger vise til en portefølje som inkluderer Marvel Studios, Lucasfilm og Pixar, i tillegg til alt av innholdet i 20th Century Fox.

Med den voksende innholdsbredden, baner Disney vei for sin nye strømmetjeneste Disney Plus. Selskapet vil konkurrere med Amazon og Netflix om titterne, og de har allerede avsluttet en strømmeavtale med Netflix, noe som gjør premiereklare Captain Marvel til den første nye Disney-filmen som ikke tilbys på Netflix.

Med Fox-oppkjøpet har Disney også sikret seg eierandeler i den amerikanske strømmetjenesten Hulu.

I 2017 påbegynte Disney og Comcast en budkrig om Fox' underholdningsvirksomheter, men Comcast falt av i fjor. Disney-overtakelsen kan få store følger for mange av Fox' ansatte, og så mange som 5.000 kan bli oppsagt, ifølge analytikere, skriver CNN.

Rupert Murdochs sønn, Lachlan, er ventet å ta over en nedslanket versjon av Fox, som skal inkludere konservative Fox News, Fox Sports og Fox' kringkastingsnettverk.

Les mer om

 1. TV
 2. Strømming
 3. Medier
 4. Disney
 5. Fox

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Netflix kan bli strømmekrigens taper

 2. KULTUR

  Disney+ fått nesten 30 millioner abonnenterpå gtre måneder

 3. KULTUR

  Disney-sjefen går av etter 15 år

 4. KULTUR

  Disney prøver ny vri: Satser hardt på streaming

 5. KULTUR

  Disney flytter frem Europa-lansering av ny strømmetjeneste

 6. KOMMENTAR

  Er Disney+ verdt pengene?