Kultur

Historiske norske nominasjoner

Det blir nesten umulig å fravriste Boyhood den gjeveste Oscar-prisen. Men både Morten Tyldum og Torill Kove har gode vinnersjanser.

Filmregissør Morten Tyldum sammen med kona Janne på Golden Globe-utdelingen i Los Angeles sist søndag.FOTO: JORDAN STRAUSS, AP/NTB SCANPIX

 • Kjetil Lismoen

Åtte priser til Morten Tyldums The Imitation Game er en markant oppreisning etter at filmen uventet ikke fikk en eneste pris under Golden Globe-utdelingen. Golden Globe-prisene er altså ikke en så god indikator for hvem som nomineres til Oscar som Oscar-bloggerne skal ha det til.

Men noen store overraskelser kom ikke, bare en lang rekke små skuffelser. Som at Ruben Östlund og de norske skuespillerne fra Turist ikke kom med i kategorien for beste utenlandske film, eller at Timothy Spall ikke ble hedret for sin fremragende rolleprestasjon i Mr. Turner . Men at feterte regissører som David Fincher ( Gone Girl ) og Christopher Nolan ( Interstellar ) ble vraket i de gjeveste kategoriene var ingen stor tragedie, for de har laget bedre filmer før. Dessverre har heller ikke Clint Eastwoods American Sniper eller Ava DuVernays Selma , som begge snek seg inn på listen over de beste filmene, de kvalitetene som skal til.

Liten norsk triumf

Torill Koves tredje Oscarnominasjon med Moulton og meg er en liten triumf for norsk og canadisk animasjonsfilm. De fleste vil kjenne igjen den lett naivistiske streken fra hennes Oscarvinner, Den danske poeten , og Kove er i likhet med Tyldum historisk i norsk sammenheng.

Men om vi ser bort fra de norske nominerte, hva er det å glede seg over? I hvilken grad er nominasjonene en hyllest av det ypperste innen filmkunsten? At Boyhood fikk såpass mange nominasjoner er et tegn på at filmkunsten kanskje vil seire. Det står stor respekt av hva Morten Tyldum har oppnådd med The Imitation Game . Det er lett å glemme at filmen startet som en underdog som ble laget for knapper og glansbilder sammenlignet med mange av konkurrentene. Men den er ikke største favoritten og mangler noe av andre nominertes originalitet.

Sterkt finaleheat

For det er i hovedsak et sterkt finaleheat i de to gjeveste kategoriene, beste regi og beste film, der Boyhood står ut med sin unike egenart, Birdman med sin lekende Hollywood-selvpisking og Grand Budapest Hotel med sitt ekstravagante visuelle artisteri. Og se opp for lavbudsjettfilmen Whiplash , en besettende hyllest av New Yorks forhold til jazz som blir årets dark horse i oppløpet til beste film. J.K. Simmons, som er nominert til beste birollehaver, må bare oppleves.

Jeg har vanskelig for å se at utvidelsen til åtte nominerte i kategorien beste film har gjort det gjevere å bli nominert til prisen, kanskje snarere tvert imot. De ekstra tre plassene ble i denne omgang en forspilt mulighet til å velge kandidater på siden av mainstreamfilmen.

Svært få har sett filmene

En utfordring for Oscar-prisen, både for publikum og TV-producerne, er at svært få, særlig i USA, har sett filmene. Derfor blir prisene ofte mer en enestående mulighet til å lansere filmene enn noen hyllest av filmkunsten. Dette gjenspeiler seg i den gjensidige avhengigheten mellom markedsførerne og den voksende skaren av Oscar-bloggere — et forhold som neppe ville tålt en etisk gransking. Denne delen av bloggsfæren er avhengig av inntektene fra filmenes Oscar-kampanjer, og de mest skruppelløse PR-folkene slipper gjerne sine drittpakker i denne uoversiktlige jungelen. I år har det vært Selma som har fått gjennomgå for filmskapernes dikteriske omgåelse av Lyndon B. Johnsens innsats for borgerrettighetsbevegelsen på 70-tallet. Også The Imitation Game har fått litt pepper for sine dramaturgiske snarveier.

Slik er det Oscar-industrielle komplekset blitt: det bygger deg opp og kan dra deg ned igjen. Men det ville forundre meg mye om ikke Imitation Game kan dra hjem med minst et par Oscar-priser etter gallaen 22. februar. Åtte nominasjoner er en maktdemonstrasjon for en så liten film.

 1. Les også

  Morten Tyldum nominert til Oscar for beste regi

 2. Les også

  Nå kan hun vinne sin andre Oscar

 3. Les også

  Den beste filmen vant

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Oscarnominasjoner til Sverige og Danmark

 2. KULTUR

  Alt du må vite om nattens Oscar-utdeling

 3. KULTUR

  «Marriage Story» er årets Golden Globe-grossist

 4. KULTUR

  Filmprodusent Janne Tyldum er gått bort

 5. KULTUR

  Disse er favoritter til Oscar-nominasjonene

 6. KULTUR

  Nordmann med fire Grammy-nominasjoner