Det nye Munch-museet åpner 22. oktober

Etter flere utsettelser har det nye Munchmuseet i Oslo endelig fått åpningsdato. Museet åpner dørene for publikum 22. oktober i høst.

Det nye Munchmuseet ligger i Bjørvika i Oslo, like bortenfor operahuset. Den spesielle fasaden i aluminium vekker oppsikt.

Det ble kjent på en pressekonferanse i det nye bygget torsdag formiddag.

Museet er fem ganger større enn det gamle Munch-museet på Tøyen og skal huse hele samlingen som Edvard Munch testamenterte til Oslo kommune ved sin død.

– Munch ga en enorm gave til Oslo. Snart skal vi dele denne gaven med resten av verden i rammer som virkelig yter Munchs kunst rettferdighet. Det er bare å glede seg, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på pressekonferansen.

Levende museum

Museumsdirektør Stein Olav Henrichsen lover et levende og åpent museum hvor det kommer til å skje mye.

– Vi kommer til å skifte utstillinger jevnlig, og vi kommer til å ha et omfattende arrangementsprogram, med konserter, foredrag, kunstnersamtaler, kuratorsamtaler og lignende, sa museumsdirektøren.

Det nye Munch-museet får 13 etasjer, med en takterrasse, bar og mesanin på toppen. Fra niende etasje og oppover heller bygningen 20 grader i en mye omtalt knekk.

Museet får både kafé, bar og restaurant, og inneholder også butikk, konsertsaler, kino og utleielokaler.

Selv om den vertikale løsningen har vært omdiskutert, mener Henrichsen at den har gitt mange muligheter. Blant annet mange små og store steder hvor det går an å sette seg ned.

– Det går an å sette seg ned. Lese en bok. Ha med deg venner, eller bare nyte utsikten, sier direktøren.

Museet får både kafé, bar og restaurant, og inneholder også butikk, konsertsaler, kino og utleielokaler.

Til sammen skal museet huse kommunens samling på rundt 28.000 originale verk av Munch, i tillegg til den omfattende Stenersen-samlingen.

Omstridt bygg

Det har vært en lang reise frem til det nye bygget nå snart kan åpnes. Debatten om å flytte Munchs samlinger fra det gamle museet på Tøyen startet allerede på 2000-tallet, og en flytting til Bjørvika ble vedtatt allerede i 2008.

I 2009 vant det spanske arkitektkontoret Herreros Arquitectos konkurransen om nytt museum med sitt bygg Lambda, men protestene mot bygget var store og mange mente museet burde forbli på Tøyen.

Først gjennom en politisk hestehandel mellom SV og det borgerlige byrådet i 2013 ble byggeplanene vedtatt. Grunnsteinen ble lagt ned i 2016.

Les også

Feil med klimaanlegg ryddet av banen. Nå kan Munchmuseet flytte inn.

Johansen: – Taler for seg selv

Også da bygget begynte å reise seg, og fasaden ble ferdig, var det mange som reagerte. Bygget er dekket av bølget aluminium og flere har påpekt likhetstrekk med autovern.

– Hvor dette museet skal ligge og hvordan museumsbygget skulle se ut, har det vært mange og lange diskusjoner om. Når dørene åpner her, tror jeg vi kan legge mye av disse diskusjonene bak oss. Kunsten og opplevelsen bygget vil gi, kommer til å tale for seg selv, sa byrådsleder Johansen på torsdagens pressekonferanse.

Edvard Munch, som døde i 1944, testamenterte alle sine etterlatte arbeider til Oslo kommune.