Nå er det klart: NRK flytter til Ensjø

NRK har vurdert tomter over hele Oslo – og noen utenfor. De landet på Ensjø, rett øst for Oslo sentrum. Eiendommen koster dem 800 millioner kroner.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap), som her hilser på kulturminister Abid Raja (V), virker godt fornøyd med NRKs beslutning.

NRK er på flyttefot. En rekke tomtealternativer og forslag har vært diskutert, både i og utenfor Oslo sentrum. Beliggenhet, størrelse og naboforhold er blitt trukket frem som de viktigste kriteriene.

Tirsdag formiddag ble konklusjonen offentliggjort: NRK flytter til Ensjø, fire kilometer lengre sørøst i Oslo. Den nye tomten koster 800 millioner kroner.

– Arbeidet med tomtesøket har vært grundig, og jeg har tillit til det videre arbeidet med å utarbeide et konkret byggeprosjekt til et nytt hovedkontor, sa kulturminister Abid Raja (V) på pressekonferansen om flyttingen.

Eiendommen skal hete Normansløkka, slo Raja fast. Det er et gammelt navn på denne delen av Ensjø, men som ikke har vært særlig mye i bruk i senere år.

– Skal NRK fortsettes å lykkes i fremtiden, så trengs det et hovedkontor som åpner for innovasjon, samhandling og effektiv drift i pakt med vår tids krav til sikkerhet og beredskap, føyet Raja til.

Slik ser eiendommen ut i dag. Egentlig har bystyret sagt ja til mange hundre boliger på det. Det forklarer salgsprisen NRK må betale.
Blir det akkurat slik? Neppe. Men dette er en tidlig visualisering av hvordan eiendommen kan bli bygget ut.

Eiendommen er på drøyt 14 mål og huser i dag Ensjøveien 3, 5 og 7, skriver NRK. Den er med andre ord langt mindre enn Marienlyst-tomten, som er 85 mål. Eiendommen ligger rett ved Kampen park, og det er bare noen hundre meter å gå til T-banestasjonene Tøyen og Ensjø.

Det gamle industri- og næringsområdet er på vei til å bli totalforvandlet. For et tiår siden var det Oslos «bilby». Nå er det bygget flere tusen boliger der - og enda flere er på vei.

Fem år til åpning

– Plasseringen av NRK har stor betydning for Norge, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på pressekonferansen.

– Vi er i krysningspunktet mellom Ensjø, Kampen og Tøyen. Med veldig kort avstand til sentrum, tett på det mangfoldige, pulserende bylivet. Vi er nærme kollektivknutepunktene, og det er gang- og sykkelavstand til store deler av byen.

Men NRK-ansatte må likevel belage seg på å bli på Marienlyst i tiden fremover. Styreleder i NRK Birger Magnus sa det vil ta to til tre år før byggingen på Normansløkka vil komme i gang.

Deretter vil det ta ytterligere to til tre år før det står klart.

– Så kanskje om fem år kan vi invitere til åpning av NRKs nye bygg på Normansløkka, sa han.

Kringkastingssjefen: Ideell tomt

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sa at han er godt fornøyd med tomtevalget.

– Tomten fremstår for meg som mer og mer ideell og attraktiv for å utvikle fremtidens allmennkringkaster, NRK, sa Eriksen.

NRK har i dag 3250 ansatte, men de er spredt over hele landet. Rundt to tredjedeler av disse vil få det nye hovedkontoret på Ensjø som arbeidsplass, opplyste Eriksen.

– NRK er og skal være i hele landet. Men vi trenger et hovedkontor som er attraktivt å jobbe i, attraktivt for publikum, attraktivt å samarbeide med og som kan være navet i NRK for hele landet.

Eiendommene blir kjøpt fra Ferd Eiendom og Axer Eiendom. Med en pris på 800 millioner koster kvadratmeteren rundt 57.000 kr.

Egentlig har kommunen regulert eiendommen til boligbygging. Så NRK må gjennom en full reguleringsprosess for å få bygge der – og det er til sist opp til bystyret å si ja.

NRK-bygget på Marienlyst i Oslo ble solgt til selskapet Ferd i februar i fjor. NRK fikk 3,75 milliarder kroner for salget. Det gir en kvadratmeterpris på drøyt 44.000 kroner. Ferd planlegger å bygge mer enn 1200 boliger, hotell og kafeer på dagens NRK-tomt.

Bydelspolitiker: – NRK på østkanten var vel på tide

Agnes Nærland Viljugrein (Ap), nestleder i bydelsutvalget i Gamle Oslo, er godt fornøyd med at NRK flytter til Ensjø.

– Det tror jeg er en god idé. Jeg tror de kan bidra til å gi området i bydelen vår et stort løft, sier hun til Aftenposten.

NRK har tidligere sagt at de gjerne ønsker seg til Tøyen. At de nå går bort fra det, er lurt, mener Viljugrein. Hun mener Ensjø er et område som sårt trenger mer liv og røre i nabolaget.

– Jeg har sagt tydelig til NRK at jeg også mener de må bidra i nærmiljøet vårt, og at de må bli en ressurs for bydel Gamle Oslo. Det tror jeg de kan få til her, og NRK på østkanten var vel på tide.

Har vurdert en rekke tomter

NRK har sett på tomter over hele Oslo, samt noen utenfor. Både Bjørvika og Oslo fengsel (Grønland) har vært mye nevnt i diskusjonen. De rødgrønne byrådspartiene i Oslo ønsket på sin side å legge NRK på Økern, slik at institusjonen kunne fungere som en motor i byutviklingen der. Senterpartiet har ivret for å legge NRK til Groruddalen.

Også tomten til det gamle Munch-museet, som bare ligger noen få hundre meter fra Ensjø, var nevnt i diskusjonen. Det var NRK selv som pekte på denne, men forslaget ble raskt skutt ned.