Kultur

– Twitter ikke for folk flest

Bare to prosent av nordmenn under 49 år bruker i dag den mye omtalte tjenesten Twitter. –Twitter er for kjendiser, journalister og politikere. Men dette blir aldri noe for folk flest, sier trendanalytiker Ole Petter Nyhaug.

Ashton Kutcher kjørte en kampanje for å bli førstemann med over en million såkalte "followers" på Twitter. AP

 • Per Kristian Bjørkeng

Les også:

Les også

Twitter som pensum

Få ting er hetere i det norske «mediekratiet» akkurat nå enn Twitter. Mikrobloggingstjenesten, som lar medlemmene sende ut små innlegg på inntil 140 tegn om hva de driver med eller tenker på, har den siste måneden vokst med over 70 prosent. Det siste året er veksten over 1000 prosent. Dagbladets journalist og leder Martine Aurdal er så mye på Twitter at kolleger i egen avis har begynt å kommentere – på Twitter – at hun umulig kan ha tid til annet.

Beskjedent

Likevel er det ikke sikkert at Twitter blir det nye Facebook. SOON-undersøkelsen, der 1100 nordmenn i alderen 15-49 er spurt, ble presentert i dag. Den viser at bare to prosent av nordmenn i denne alderen kvitrer på Twitter daglig.

Trendanalytiker Ole Petter Nyhaug i Synovate presenterte undersøkelsen på et seminar i Oslo i dag. Den viser at mens 67 prosent av oss er på Facebook, er Twitter-bruken fortsatt så liten at det ikke er sikkert om den i det hele tatt lar seg måle. To prosent av de spurte bruker Twitter daglig. Selv om veksten er stor, tror han ikke Twitter noen gang vil nærme seg Facebook.

–«Folk flest» kommer til å ta i bruk Twitter. Tjenesten kan ikke erstatte det du får på Nettby eller Facebook, for Twitter har alt for få sosiale funksjoner. Twitter er egentlig en serie monologer. Du får få kommentarer tilbake. Den er ikke primært for dialogen brukerne mellom, men mer for utveksling av tanker og deer. Derfor er det perfekt for journalister, men ikke for dem som er opptatt av å holde kontakten med andre og dele bilder, sier Nyhaug til Aftenposten.

Vesensforskjell

Han peker spesielt på at Twitter ikke forutsetter at avsender og mottaker kjenner hverandre. Det holder at den ene parten kjenner den andre. Det er ingen som har en million gode venner på Facebook, mens på Twitter ble nettopp skuespiller

Les også

Har én million Twitter-tilhengere

den første til å passere denne milepælen. Han er nå godt kjent for å ha sendt ut bildet av sin kone Demi Moores rumpe på Twitter. Dermed slo han selveste CNN i kampen å bli den første som har en million følgesvenner på Twitter.

–Selv om ikke folk flest vil bruke dette, vil Twitter bli et viktig verktøy for alle som vil følge med på enten kjendiser eller Jens Stoltenberg. Alle kjendiser som vil beholde kontroll og avsanne påstander som kommer fram i media vil ha nytte av det. Mange bedrifter vil nok også kunne ha kunderelasjoner gjennom Twitter. Men i motsetning til Facebook er det ikke så mange som ser hva du sier så snart du begynner med dialog. På Facebook ser alle hva som skrives på veggen din, sier Ole Petter Nyhaug.

Les også Elin Ørjasæters kommentar Twitter for dummies.

 1. Les også

  Ikke typisk Gro å twitre

 2. Les også

  Kronprinsparet twitrer

 3. Les også

  - Facebook gjør deg <br/>mer effektiv på jobb

 4. Les også

  Twitchhikers guide til galaksen

 5. Les også

  Ta master i Facebook

Trenanalytiker Ole Petter Nyhaug tror ikke Twitter vil bli særlig utbredt i det brede lag av befolkningen. CORNELIUS POPPE/SCANPIX

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Datalekkasjer og skandaler til tross: Vi bruker Facebook omtrent like mye som før. Men én ting har endret seg.

 2. KULTUR

  Mener politiet deler for lite informasjon

 3. NORGE

  Eksperter mener Twitter slapp billig unna hackerangrep: – Det kunne gått mye verre

 4. KULTUR

  15-åringer: – Snapchat er det eneste sosiale mediet jeg bruker til å finne nyheter

 5. KULTUR

  Føler de blir sensurert. Republikanere flytter til «eget» sosialt medium.

 6. KULTUR

  Journalisten lurte på hvem som truet henne på sosiale medier. Hun fant ut at svært mange av kontoene var falske.