Odd Børretzen er død

Forfatteren, artisten og illustratøren Odd Børretzen døde natt til lørdag, 85 år gammel, melder Juritzen forlag.

Odd Børretzen - bilde tatt i 2005. Trykk på pilen til høyre for å se flere bilder.
2006: Børretzen sammen med musikeren Ivar «Ravi» Johansen.
2005 i Oslo Spektrum: Hundreårsmarkeringen i regi av Norge 2005 ble avsluttet med «100-årsfesten - en kongelig varieté».
2005: Naturfotograf- og skribent Kai Jensen fikk med seg Odd Børretzen på å lage praktboken «Mitt Nordmarka». Her er de to på tur i Tryvannsåsen.
2002: Utdelingen av Spellemannsprisen for 2001. Odd Børretzen og Lars Martin Myhre fikk tidenes norske hit-pris for låten «Noen ganger er det allright».
1998: Børretzen sang sammen med Anita Skorgan på en plate i serien Våre Beste Barnesanger.
1994: Alf Cranner i samspill med Odd Børretzen på Lillehammer.
Odd Børretzen vokste ikke opp gamle Hammersborg, og heller ikke på Sørlandet. Han vokste opp på Grorud. Børretzen med barndomshjemmet i bakgrunnen. Bildet er tatt i 1997.
Odd Børretzen om bord i den 29 fot store sjarken «Katrine» etter at han tok med seg familien og flyttet fra Asker til Grimstad i 1968.
1968: I styrhuset om bord på «Katrine».
Odd Børretzen i 1975.

Børretzen døde på sykehus i Vestfold klokka 02.00 etter en måneds sykeleie. Han ville blitt 86 år 21. november.

Mange husker ham for hiten «Noen ganger er det all right» fra 1995 som han laget sammen med Lars Martin Myhre.

Men den folkekjære mannen har i tillegg til å være artist også tegnet, skrevet og kåsert på radio.

Skriv din siste hilsen til Odd Børretzen i kommentarfeltet under.

Han ble født i Hjelmeland i Ryfylke i Rogaland, men flyttet til Oslo som treåring. De siste årene har han bodd i Holmestrand. Han har vært gift to ganger og har tre barn.

Var en «snill og trygg pappa»

– Vi husker far som en snill og trygg pappa, sier hans sønn Ole Jacob Børretzen.

Børretzen har i over 50 år laget kåseri og sketsjer i NRK, gitt ut over 30 bøker og over 20 plater. Helt til det siste var han på turné med sine sanger om livet, sjøen og alle småting som kan gå galt, skriver Juritzen forlag i en pressemelding.

Børretzen mottok en rekke priser både som forfatter og artist, og skulle etter planen lansert boka «Helt All Right» forrige uke.

– Jeg møtte en forfatter full av nye ideer og som var svært irritert over at kroppen ikke fulgte med på alt han ønsket å få til. Han satte som krav at han skulle lage nye illustrasjoner til boken. «Jeg vil arbeide og skape», sa Børretzen til sin forlegger Arve Juritzen.

Humor og ironi er nøkkelord når det gjelder Odd Børretzen. Varm humor og treffsikker ironi går igjen i bøkene og visene, og med sin form traff han store leser— og lytterskarer - gamle som unge. Formen og stilen var finpusset til minste millimeter.

Hevdet selv han var lat

Hele sitt voksne liv var han på den offentlige scenen og gjorde tilsynelatende ikke mye for å unngå det. Men i mange intervjuer laget han et nummer ut av at han egentlig var fryktelig lat - og i noen perioder direkte arbeidssky. Noe av det han etter sigende likte aller best, var «å sitte helt stille og se langsomt inn i veggen».

Men oversikten over hans gjøren og laden forteller en helt annet historie. Som forfatter og illustratør debuterte han i 1959 med barneboken «Byen som laget brannbil», og i 1968 kom - også selvillustrert - «Det norske folks bedrøvelige liv og historie». Den ble en salgssuksess, og deretter fulgte nye, litterære produksjoner så å si hvert år fram til det siste.

På sine plater har Odd Børretzen hatt mange samarbeidspartnere. En av dem var musikeren og visesangeren Alf Cranner. Mange mener at deres plate fra 1974, «Odd Børretzen og Alf Cranner i levende live på Sandvika kino en kald desemberkveld i 1973», er noe av det beste de to laget i de ti årene de samarbeidet.

Samarbeidet med musikeren Lars Martin Myhre innledet en helt ny glansperiode for Odd Børretzen. De to hadde kjent hverandre siden 1980, og de samarbeidet om flere suksessinnspillinger fra 1990-tallet.

«Noen ganger er det all right» fra 1995 ble folkeeie og en salgssuksess nesten uten like. Han kom i disse årene også med en rekke vakre og vemodige sanger om kjærlighet og alderdom.

Det er på CD-en «Noen ganger er det all right» at Børretzen tar et oppgjør med måkene. Mange trodde han hatet disse fuglene, men det gjorde han ikke. Måkene var en metafor på mennesker som bare tenker på seg og sitt, og slike egenskaper hadde ikke Odd Børretzen særlig sans for.

Skriv din siste hilsen til Odd Børretzen i kommentarfeltet under.