Ap truer med boikott av Arendalsuka

Partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet er svært kritisk til at partiet Alliansen får delta under Arendalsuka og truer med boikott.

Partisekretær Kjersti Stenseng sier at Arbeiderpartiet må vurdere i hvor stor grad partiet skal delta på Arendalsuka, dersom Alliansen og SIAN får delta.

Forrige uke bestemte Rådet for Arendalsuka at partiet Alliansen med leder Hans Lysglimt Johansen, samt organisasjonen Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) får delta med arrangement og stand under uken. Folkebevegelsen mot innvandring (FMI) har imidlertid fått nei.

Dette har vekket sterke reaksjoner, blant annet fordi Lysglimt Johansen er kjent for antisemittiske og rasistiske uttalelser på Twitter.

Kjersti Stenseng truer nå med full boikott og kraftig nedjustering av Arbeiderpartiets deltagelse under uken, skriver Dagbladet.

– Arendalsuka presenterer seg selv som et «demokratiets dansegulv». Da kan man ikke treffe vedtak som i praksis innskrenker andres mulighet til å delta. Alliansen står for ytringer og holdninger som fremmer hat mot enkeltgrupper og begrenser dermed friheten for andre, sier Stenseng til avisen.

Partisekretæren mener også at SIAN bør nektes deltagelse, men er fornøyd med at Rådet for Arendalsuka har sagt nei til FMI.

Hans Lysglimt Johansen under Arendalsuka i 2018. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Anbefalte kompromiss

Rådet for Arendalsuka som bestemte at Alliansen skulle få delta i den politiske uken, var delt i sin avgjørelse, men rådet tillater Alliansen og SIAN med henvisning til ytringsfrihetens vide rammer.

Sekretær for Rådet, Harald Danielsen, sier at han landet på en innstilling der SIAN fikk delta med stand, mens Alliansen kun fikk holde appeller.

– Min anbefaling var et kompromiss, ut fra et syn om at alle stemmer skal slippe til. Men i et håndterlig omfang, slik at folk med alle hudfarger og alle nasjonaliteter kan føle seg velkommen på Arendalsuka, sier Danielsen.

Han understreker at det er Rådet som tar den endelige avgjørelsen om hvem som skal få delta.

– Både Alliansen og SIAN var til stede i fjor og det gikk jo rimelig greit. Året før ble SIAN utestengt etter tre dager. Dette er en avveining, ingen i Rådet synes dette er en lett problemstilling, sier Danielsen.

– Beklagelig

Partileder Hans Lysglimt Johansen i Alliansen har blant annet hevdet at «Høyre er kuppet og kontrollert av jødiske interesser». Han har også rost nazigruppen Nordisk Motstandsfront og kalt holocaust «et propagandagrep».

Johansen sier til NTB at partiet er helt fredelig og sier at Ap-trusselen om boikott er beklagelig.

– Det er feil vei å gå, alle vet dette. Alle må vi anstrenge oss for å gi hverandre ytringsrom, ikke ta fra hverandre ytringsrom, sier Johansen og fortsetter:

– Men vi påpeker noen sannheter som noen opplever som ubehagelige eller krenkende.

Les også

Alliansen-leder satte uvitende Frp-topper på lokalvalgsliste

Ber om nytt møte

Facebook skriver representant og distriktssekretær for LO i Agder, Agnes Norgaard, at hun har bedt om et nytt møte.

Leder Robert C. Nordli for rådet for Arendalsuka opplyser til Dagbladet at det ikke er tatt stilling til når det blir avholdt et nytt rådsmøte.

Arendalsuka arrangeres i år fra 12. til 17. august. Her samles aktører fra politikk, samfunns- og næringsliv til debatter og ulike arrangementer.