Europa sa nei til Norge

Stella Mwangi strålte på scenen og var kjempefornøyd etter at hun hadde sunget og danset for hele Europa. Men det holdt ikke - hun ble ikke stemt frem til finalen.

Stella Mwangi og Norge kom ikke videre fra den første semifinalen i Eurovision.
  • Svend Ole Kvilesjø
  • Arve Henriksen

Tre års norsk opptur i Eurovision Song Contest fikk en brå slutt tirsdag kveld, da Stella Mwangi og Norge ikke kom seg videre til finalen.

— Selvfølgelig er jeg kjempeskuffet, men jeg er utrolig fornøyd med opptreden og det var et fantatisk publikum i salen. Dette har vært en fantatisk reise som jeg er utrolig glad for at jeg fikk være med på, sier Stella Mwangi til Aftenposten.no.

Les også:

Les også

- Lyden sviktet - Norge røk ut uansett

Det gikk som mange hadde fryktet da avgjørelsen ble lest opp i mektige Esprit Arena. De østligste nasjonene hadde åpentbart stemt på hverandre som de ofte pleier. Dette rammet Norge som et knyttneveslag. Ikke minst fordi alle forhåndstips både blant fans, musikkritikere og bookmakere hadde Norge på sikker plass blant de ti som skulle gå rett til lørdagens finale. Dermed endte det med Norge som det gjorde med Sverige i fjor, rett ut.

På forhånd hadde Stella Mwangi forsikret norsk presse om at hun ikke ville bli knust hvis så skulle skje at hun ikke kom seg til finalen.

– Jeg har vært rundt her nede og virkelig representert landet mitt. Liker ikke Europa sangen min, så må vi godta det, sa hun. Sent tirsdag kveld møtte hun norsk presse utenfor arenaen sammen med resten av den norske delegasjonen.

En svært trist og skuffet Stella Mwangi møtte et samlet norsk pressekorps natt til onsdag. (FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / SCANPIX)

Les også:

Ingen slagen mann

Per Sundnes.

— Vi er en blek, men fattet gjeng, sier MGP-sjef Per Sundnes etter at Stella ble stemt ut.- Vi deltar i et realityprogram og da er det enten vinn eller forsvinn. Dette var Europas smak, og akkurat nå er vi meget glad for at både Island og Finland gikk videre, sier Sundnes til Aftenposten.no.

— Han ønsker derimot ikke å begi seg inn på noen stor diskusjon rundt hans egen rolle i MGP-sammenheng.

— Vi representerer det nye Norge, og det er fortsatt folket som bestemmer. Det er det ikke vi i NRK som gjør. Vi kommer heller aldri til å bli kynisk for å finne låter vi tror andre vil høre. Det er artister som sender inn låter til oss, og vi spør noen. Noen ganger liker folk det, andre ganger ikke. Dette er noe vi må leve med, de beste sangene vinner, sier han.

- Vi er sjokkert

Morten Thomassen.

Morten Thomassen, leder i den den norske MGP-klubben, var sjokkert etter at Norge ikke ble lest opp blant de 10 som går videre til finalen:— Jeg skjønner ingenting, Jeg er meget skuffet for å si det mildt. Dette er umulig å forstå, de fikk absolutt beste respons i salen, og da de siste fem landene sto igjen, sto publikum og skrek Norge, Norge. Dette er en skrell av de store. Og det er et like stort sjokk at Tyrkia heller ikke gikk videre. Dette var skrell så det holdt. Hva skal man si, Haba Haba var kanskje en type musikk som ble litt for ueuropeisk, kanskje. De som har sagt noe på den, var at den var litt barnslig og passet i junior Eurovision, men jeg vet ikke, sier Thomassen til Aftenposten.no.

— Nå vi drukne våre sorger i kveld, så får vi glede oss over at Sveits gikk videre.

- Startrekkefølgen avgjorde

Alexander Rybak. (Foto: Scanpix)

Alexander Rybak var også en skuffet mann på Stella Mwangis vegne. Han tror startrekkefølgen avgjorde utfallet.— Jeg vil tippe at det at vi var nummer to ut kan være mye av grunnen, det var litt uheldig. Det er veldig få som går videre til finalen som er en av de første, sier Rybak til Aftenposten.no.

— Dessuten har jeg hørt fra Spania at lyden var helt slått ut da Stella sang.

Rybak vil ikke være med på at hun sang surt, slike flere kommentatorer har antydet.

— Det hørte ikke jeg og jeg har absolutt gehør. De som antyder annet må være folk som misunner henne.

Han tror ikke den norske nedturen vil få noen betydning for valget av MGP-låter i 2012.

— Norge og Stella viste seg som nytenkende, så det handler ikke om at denne låten ble for alternativ. Jeg tror fortsatt det var startrekkefølgen, sier han.

Nervøs

Det var åpenbart at det var en nervøs artist som gikk ut som nummer to i semifinalen, noe som også ble flittig kommentert på twitter underveis i programmet.

For henne har den overlegne norske finaleseieren i Oslo Spektrum i februar, samt all oppmerksomheten hun har fått den uken hun har vært i Düsseldorf, vært seier god nok. I juni slipper hun debutplaten, deretter legger hun ut på turné.

Det er første gang siden Guri Schanke opplevde det samme under semifinalen i Helsingfors i 2007, at Norge står utenfor den store finalen. For slagernasjone Norge er dette uansett et sår i gleden, etter at de siste tre årene har vært en eneste lang norsk Eurovision-opptur. Det startet med femteplassen til Maria Haukaas Mittet i Beograd, året etter vant Alexander Rybak i Moskva. Og selv om Didrik Solli-Tangen endte langt ned på listen under fjorårets finale, var det Norge som var finalearrangør.

Les også:

Les også

- Ikke verdens ende å ryke ut

Klare for finalen:

Av de 19 landene som var med i den første av to semifinaler, ble disse 10 stemt frem til finalen (i tilfeldig rekkefølge) av profesjonelle juryer, samt telefonstemmer over hele Europa:

Serbia, Litauen, Hellas, Aserbajdsjan, Georgia, Sveits, Ungarn, Finland, Russland og Island.

Les også

- Bør kunne danse seg rett til finalen

Fem land er direktekvalifisert til lørdagens finale:

Frankrike, Spania, Italia, Storbritannia og Tyskland.

Neste semifinale sendes torsdag kveld, der Sverige og Danmark er med. Da blir ytterligere 10 land stemt frem til lørdagens finale.

— Morsomste jeg har opplevd!

— Dette er det morsomste jeg har opplevd i hele mitt liv. Vi må gjøre det en gang til for virkelig å skjønne det, var Stella Mwangis første kommentar da hun kom ned fra den gigantiske Eurovisjonsscenen i Düsseldorf.

Riktignok var det på langt nær klokkerent, men hun strålte, koste seg i dansen og flørtet med publikum.

På sosialie medier ble det antydet at backingvokalen sviktet, og at Stella Mwangi kunne ha problemer med å høre hva hun selv sang.

— Vi merket ingenting til det, sier delegansjonsleder Skjalg Solstad til Aftenposten.no.

— Forøvrig er vi helt strålende fornøyd med Stella og gjengen vår, sier han.

Intervjuet på direkten

Fordi Norge var vertsland for Eurovision Song Contest i fjor, ble Stella Mwangi intervjuet på direkten i en liten musikkpause i semifinalen tirsdag kveld.

Hun fortalte at hun elsket å være med i Düsseldorf, at hun har øvd mye, men likevel fått tid til å feste litt. Og at Eurovision er litt galskap.

- Vi er garantert i finalen

Morten Thomassen, leder av den norske Grand Prix-klubben, var overbevist om at Stella hadde sunget seg til finalen.

— Det hørtes veldig bra ut her, og hele salen tente, sier han til Aftenposten.no i Düsseldorf.

— Var bare liv i salen her da Stella sang - og da Ungarn kom på scenen. Tror vi garantert er i finalen, sa han mens semifinalen pågikk.

Måtte vente lenge bak scenen

Norge var nummer to av 19 land på scenen i den første av to semifinaler. Dermed ble det lenge å vente bak scenen før Stella Mwangi fikk vite at hun IKKE var blant de 10 som går videre til lørdagens finale.

- Herregud, dette er så ufattelig spennende, sa Stella Mwangi til Aftenposten.no underveis.

— Det er mange fine låter å kjempe mot. Stas med så mange flotte tilbakemeldinger og morsomt å bli intervjuet av programlederen.

Men det holdt altså ikke. Stella Mwangi og hennes danse-korister er ferdig med jobben. De får ikke stå på scenen under lørdagens store finale i Eurovision Song Contest.

Hva mener DU om Norges innsats? Si din mening i kommentarfeltet nederst på siden.