Spleiselag gir Gestapomuseum i Bergen

Pengegaver fra blant andre forretningsmennene Trond Mohn og Fredrik Mohn og skipsreder Per Grieg bidrar til at Gestapomuseet i Bergen åpner neste år.

Advokat Dag Steinfeld tok initiativ til innsamlingen som gjør at et Gestapomuseet kan åpne i Bergen neste år.

Det var advokat Dag Steinfeld som tok initiativet til innsamlingen etter å ha holdt et foredrag for Gestapomuseets forening, skriver Bergens Tidende.

Foreningen har i flere år manglet penger til å etablere et museum.

– I Bergen var krigen på det skarpeste. Nedbrenningen av Telavåg, Englandsfarten og Bjørn West-styrkene, arrestasjoner av så vel jøder som halvjøder, viser litt av det særegne med regionen vår, sier Steinfeld til avisen.

Han peker på at motstandsmiljøet i byen var sterkt, men at Bergen ikke er blitt tilgodesett av staten med et senter for fred og menneskerettigheter.

Steinfeld fikk med seg Bergens rikeste mann, Trond Mohn, som har gitt én million kroner til senteret. Sønnen Fredrik Mohn har donert et tilsvarende beløp. Det er tilsammen samlet inn 4,4 millioner kroner.

Stiftelsen får også ekstra penger via gaveforsterkingsordningen til Kulturdepartementet og har kommet inn på statsbudsjettet. Det gir håp for det nye museet, som lages som følge av at Espeland Fangeleir og Gestapohuset i Veiten slås sammen.

– Det var en naturlig samhørighet mellom de to stedene. De fleste som satt på dødsceller på Espeland hadde vært innom Veiten 3, hvor de ble torturert på et grusomste, sier styreleder Ole-Johan Hauge for Stiftelsen Espeland Fangeleir og Gestapohuset i Veiten 3.