Kultur

Hiphop-musikalen «Hamilton» til kinolerretet

Neste år blir suksessmusikalen om USAs landsfedre tilgjengelig for «alle».

Man skal følge godt med når man ser «Hamilton», for det fremføres 144 ord i minuttet, totalt 20520 ord i løpet av to og en halv time. Chris Pizzello / TT NYHETSBYRÅN

 • Camilla Heiervang

Rap, soul og R&B er sjangrene som preger den populære musikalen Hamilton: An American Musical. Alexander Hamilton, som levde på slutten av 1700-tallet, var en av USAs syv «grounding fathers», på norsk oversatt til grunnlovsfedre.

Til nå har oppsetningen vært forbeholdt musikalpublikumet i London, New York og enkelte andre amerikanske byer. I 2021 blir den tilgjengelig for alle som er villige til å kjøpe seg en kinobillett.

Disney skal nemlig produsere et bearbeidet opptak av musikalen som skal vises på kino. Opptaket er satt sammen av tre forestillinger i 2016 med den originale Broadway-besetningen.

Ifølge bransjenettstedet Deadline skal Disney ha gitt 75 millioner dollar for rettighetene til å vise musikalen på kino. Avtalen medfører også at Disneys strømmetjeneste Disney+ får rettighetene til å strømme filmen.

Det var Hamilton-skaper Lin-Manuel Miranda som først tvitret om avtalen:

Umiddelbar suksess

Musikalen hadde premiere på Broadway i 2015. Den ble en umiddelbar publikumssuksess, og fikk strålende kritikker. Time Out London kalte den «stupendously good». The Guardians teaterkritiker roste den for å få en historisk fortelling til å fremstå sitrende aktuell.

I 2016 vant Hamilton: An American Musical Pulitzerprisen for beste drama, noe bare åtte andre musikaler har klart siden drama-kategorien ble innført i 1917.

Musikalen fikk også mye ros for å ha både svarte, latinamerikanske og hvite skuespillere på scenen. Blant annet ble flere av grunnlovsfedrene spilt av ikke-hvite musikalartister.

– Glad suksessen kom sent

Lin-Manuel Miranda har selv røtter fra Puerto Rico. På starten av sin skuespillerkarrieren opplevde Miranda at få roller var tilgjengelige for ham. Det førte til at han selv startet å skrive musikaler.

I et intervju med Aftenposten 30. desember i fjor, sa Miranda han er glad for at Hamilton-suksessen ikke kom på starten av karrieren:

«Når folk begynner å tilby deg verden på et sølvfat, er det lett å miste bakkekontakten. Da er det fint å ha kone og barn å komme hjem til. De minner meg på hvem jeg er, og hva som er viktig her i verden», sa Miranda til Aftenposten.

 1. Les også

  Her er mannen som har revolusjonert Broadway

Les mer om

 1. USA
 2. Disney+
 3. Musikal
 4. Disney
 5. Broadway
 6. Kino

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Her er mannen som har revolusjonert Broadway

 2. KULTUR

  Sterkt musikalfilmår i vente – med både West Side Story, Aretha, Céline Dion og Bernstein

 3. NORGE

  Hamiltons nese har reddet liv over hele verden. Nå er han død: «Hundehimmelen har fått sin klareste stjerne»

 4. VERDEN

  USA om Assange: – Journalistikk er ingen unnskylding for kriminalitet

 5. KULTUR

  Kulturlivet blør. Nå tvinger krisen bransjene til å tenke nytt.

 6. A-MAGASINET

  «Frost»-regissøren var skeptisk til om filmen ville slå an. Nå er hun en av Hollywoods mektigste.