Kultur

Debutant fikk pris for årets barnebok

Mari Moen Holsve (25) ble best likt for sin første bok i fantasytrilogien Halvgudene, om Balder, Thea og Dina.

10.000 barn stemte frem Mari Moen Holsves fantasydebut.

  • Sebastian Wemmerløv

10.000 barn har stemt frem sin favorittbok. Vinneren ble 25 år gamleMari Moen Holsve.

Mari Moen Holsve fra Nordstrand mottok i går bokhandlerkjeden Arksårlige barnebokpris for boken Halvgudene, den første boken i fantasytrilogienom trillingene Balder, Thea og Dina. Dermed danket hun ut etablerte forfatteresom Jo Nesbø, Arne Svingen og Ingelin Røssland.

Solid grunnlag

Prisen ble utdelt av kulturminister Anniken Huitfeldt og er blitt stemtfrem av over 10 000 barn fra de øverste trinnene i barneskolen.

—  Det er en stor ære i det hele tatt å ha blitt nominert. At det erbarna selv som har stemt frem boken er ekstra stort, sier Holsve, som fikk25 000 kroner og et litografi.

— Det er utrolig inspirerende at mine bøker blir lest med samme iver somjeg selv hadde som liten.

Det er Ark-kjeden selv som har nominert bøkene som barna har stemt på,etter at forlagene har foretatt sine utvalg.

— I utvelgelsesprosessen har vi vært opptatt av å løfte frem gode,gjerne ukjente kvalitetsforfattere og påsett at utvalget har hatt engenremessig bredde. Det har også vært viktig for oss å trekke frem ukjentekvinnelige forfattere, sier kategorisjef for barne- og ungdomslitteratur i Ark,Bjørn Fredrik Drangsholt.

Ikke kritikernes valg

—  Deretter har vi sendt bøkene rundt til norske skoleklasser og bedtbarna om å avgjøre. At barna bestemmer er det som gjør denne prisen såspesiell, sier han.

Til tross for barnas dom er ikke Halvgudene den boken som har slått bestan blant kritikerne.

— Barn og voksne har helt ulike referanserammer og vektleggerforskjellige aspekter når de leser, sier Drangsholt. Da er det ofte andre bøkersom slår an enn de litteraturkritikerne anbefaler. Derfor er det så viktig atvi lytter både til barna og kritikerne, sier han.