Kultur

Korpspresidenten jubler for gjenopptatte øvelser

Korpspresident Rita Hirsum Lystad tror korpsene føler på en stor lettelse over å kunne øve sammen igjen. Søndag var hun og Drøbak Trommedamer tilbake på øvelse.

– Jeg tror korpsene føler på en stor lettelse over å kunne utøve både det musikalske og det sosiale igjen, sier president Rita Hirsum Lystad i Norges Musikkorps Forbund, som også er tamburmajor i Drøbak Trommedamer. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

 • NTB

Onsdag godkjente Helsedirektoratet Norsk musikkråds smittevernveileder for trygge musikkøvelser, noe som åpner for at kor, korps, orkestre og andre musikklag kan møtes under gitte forutsetninger.

– Jeg tror korpsene føler på en stor lettelse for å kunne utøve både det musikalske og det sosiale igjen, sier president Rita Hirsum Lystad i Norges Musikkorps Forbund til NTB.

Drøbak Trommedamer, med tamburmajor Rita Hirsum Lystad i spissen, på Seiersten stadion i Drøbak søndag kveld. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Delte seg i to

Selv er hun tamburmajor i Drøbak Trommedamer som søndag kveld hadde sin første fysiske øvelse siden 8. mars.

– Vi har jobbet veldig godt med å imøtekomme veilederen. Vi var så mange at vi måtte dele oss i to grupper, så den ene øvelsen var på Seiersten stadion, og den andre på ungdomsskolen like ved, forteller Lystad.

Ifølge veilederen skal det være to meters avstand mellom hver person og maksimalt 30 personer samlet. Man skal heller ikke berøre andres instrumenter eller utstyr, og øvingslokalet må være stort nok.

Det var to meter mellom trommeslagerne da Drøbak Trommedamer øvde på Seiersten stadion i Drøbak søndag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Kreative løsninger

Koronapandemien har medført at trommedamene i likhet med andre musikklag, har måttet finne andre løsninger frem til nå.

– Det har vært en fantastisk kreativitet på digitale flater med både enkelt- og gruppeundervisning, men det er selvfølgelig krevende å ha samspill. Vi har fått det til på sett og vis, og det er viktig å holde det musikalske og sosiale fellesskapet i gang, sier hun.

Kulturminister Abid Raja (V) har bekreftet at musikkorps kan spille på 17. mai så lenge det er stor nok avstand mellom rekkene.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Korps
 3. Musikk
 4. Kultur
 5. Abid Raja
 6. 17. mai
 7. Helsedirektoratet

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Inntektsgrunnlaget for mange korps smuldrer bort

 2. OSLOBY

  De er klare for 17. mai, men hold avstand!

 3. OSLOBY

  Dukk-opp-korps skal redde 17. mai-feiringen

 4. NORGE

  Regjeringen legger frem veileder for skolene kl. 16. Elevene på Bolteløkka gleder seg til å møte igjen resten av klassen om en uke.

 5. OSLOBY

  Oslofolk gisper etter friluft. Er dette greit?

 6. NORGE

  «Pop-up»-korps gikk rett hjem på Grefsen